Spouwmuurisolatie subsidie

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen

Spouwmuurisolatie-subsidie
 

Spouwmuurisolatie subsidie 2019 / 2020

Vanaf 2 september 2019 is het weer mogelijk om subsidie aan te vragen voor spouwmuurisolatie. Dankzij deze nieuwe subsidieregeling is dit voor veel woningeigenaren hét moment om hun spouwmuur (de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur) te voorzien van spouwmuurisolatie.

De spouwmuurisolatie subsidie is aan te vragen tot en met 31 december 2020. Dankzij deze nieuwe energiesubsidie wordt de investering in spouwmuurisolatie nu nog aantrekkelijker!

Wanneer kom ik in aanmerking voor de spouwmuurisolatie subsidie?

Om in aanmerking te komen voor deze isolatiesubsidie gelden er een aantal voorwaarden. Om de spouwmuurisolatie subsidie daadwerkelijk te ontvangen dient u aan alle onderstaande voorwaarden te voldoen:

 • U moet minimaal 2 energiebesparende maatregelen laten uitvoeren
 • U dient in bezit te zijn van een geldig BSN-nummer
 • De woning is naast uw eigendom ook uw hoofdverblijf
 • Er is voor de desbetreffende woning niet eerder een SEEH-subsidie verstrekt
 • De subsidie vraagt u aan nadat de maatregelen uitgevoerd en betaald zijn
 • De maatregelen zijn uitgevoerd vanaf 15 augustus 2019. Maatregelen die eerder zijn uitgevoerd komen niet in aanmerking.
 • U laat de maatregelen uitvoeren binnen de bestaande thermische schil
 • De maatregelen moeten worden uitgevoerd door een deskundig bedrijf met een KVK-inschrijving in de sectie bouwnijverheid.
 • Het is niet toegestaan dat de eigenaar én bewoner zelf de maatregelen uitvoert.
 • De spouwmuurisolatie moet een bepaalde Rd-waarde halen
 • Het te isoleren muuroppervlakte moet voldoen aan een minimaal aantal vierkante meters.

De laatste twee bovengenoemde voorwaarden lichten wij nader toe:
Minimale Rd-waarde spouwmuurisolatie
Het is van belang dat de aangebrachte spouwmuurisolatie een bepaalde Rd-waarde haalt. De Rd-waarde wordt bepaald door het isolatiemateriaal en de aangebrachte laagdikte van het isolatiemateriaal. Om in aanmerking te komen voor de spouwmuurisolatie subsidie dient de Rd-waarde minimaal 1.1m2 K/W zijn. Onze isolatieadviseur kan dit op locatie voor u berekenen.

Minimale aantal vierkante meters spouwmuuroppervlakte
Daarnaast is het aantal te isoleren vierkante meters van belang. Dit is per woningtype verschillend. De minimale oppervlakte-eis voor een vrijstaande woning is 50m2, voor een hoekwoning en twee-onder-een-kapwoning is dit 33 m2, voor een tussenwoning is dit 15m2, en voor een etagewoning 13m2.

Tijdens een adviesgesprek van een isolatieadviseur worden de te isoleren vierkante meters met behulp van een lasermeter opgemeten. Zo heeft u precies inzicht met welke vierkante meters wordt gerekend en of u voldoet aan de minimale oppervlakte-eis die nodig is om in aanmerking te komen voor de energiesubsidie.

Voldoet u vervolgens aan al deze voorwaarden?
Dan kunt u de spouwmuurisolatie subsidie aanvragen. Een belangrijk punt is dat u minimaal twee isolatiemaatregelen dient uit te voeren. U dient dus naast de spouwmuurisolatie ook een ander isolatiemaatregel te laten uitvoeren. U kunt bijvoorbeeld naast de spouwmuurisolatie ook denken aan vloerisolatie, dakisolatie, isolatieglas of zoldervloerisolatie. Plus Isolatie heeft geen isolatieglas in haar assortiment. Hiervoor kunt u een ander gecertificeerd bedrijf benaderen. Het is namelijk mogelijk om voor het verduurzamen van uw woning meerdere professionele bedrijven in te schakelen. Dit heeft verder geen invloed op de subsidieaanvraag.

Welke besparing kan ik verwachten dankzij de spouwmuurisolatie?

De gemiddelde energiebesparing na spouwmuurisolatie is per geval verschillend. Men kan uitgaan van een gemiddelde besparing van 20 tot 30% op de energienota.

Waarvan is dit gemiddelde afhankelijk?
Dit gemiddelde is met name afhankelijk van het woningtype en de spouwbreedte. Onder woningtype verstaan wij onder andere; vrijstaande woning, 2 onder 1 kap woning, hoekwoning of een tussenwoning. Daarnaast is de spouwbreedte van belang. Dit is de daadwerkelijke ruimte tussen de binnen en buitenmuur. Hoe breder deze spouwmuur, des te meer isolatiemateriaal er geplaatst kan worden, des te hoger het rendement gaat zijn. Sommige woningen hebben een spouwmuur van 4 cm en andere woningen hebben een spouwmuur van 8 cm. De meeste woningen in Nederland hebben een spouwbreedte van 6 cm. Op basis van een gemiddelde spouwbreedte van 6 cm is de terugverdientijd 4 tot 5 jaar.

Snellere terugverdientijd dankzij spouwmuurisolatie subsidie!
Nu er subsidie beschikbaar is voor spouwmuurisolatie is de terugverdientijd een stuk korter. De gemiddelde terugverdientijd ligt nu namelijk tussen de 2 tot 3 jaar. Voor veel particuliere woningeigenaren is de spouwmuurisolatie subsidie die nu beschikbaar is doorslaggevend om tot deze energiebesparende maatregel over te gaan.

Welk subsidiebedrag kan ik ontvangen voor spouwmuurisolatie?

Het te ontvangen subsidiebedrag is afhankelijk van het aantal vierkante meters. Het RVO heeft namelijk bepaald dat er voor spouwmuurisolatie een subsidiebedrag van 5 euro per vierkante meter geldt. Als voorbeeld; uw woning heeft een spouwmuuroppervlakte van 120 vierkante meter. U krijgt dan 120 m2 x 5 euro = 600 euro aan subsidie voor de spouwmuurisolatie. Dit geldt voor allerlei soorten isolatiematerialen. Dus de isolatiematerialen HR isofoam en de minerale glaswol komen in aanmerking voor de subsidieregeling.

Wie regelt de spouwmuurisolatie subsidieaanvraag?

Het aanvragen van de spouwmuurisolatie subsidie neemt altijd enige tijd in beslag. Binnen de firma Plus Isolatie hebben wij speciaal hiervoor een vast aanspreekpunt. Wij helpen u graag met het invullen van de uitvoerdersformulieren die u nodig heeft voor het aanvragen van de energiesubsidie. Ook voegen wij hierbij foto’s toe die onze isolatiemonteurs hebben gemaakt tijdens de spouwmuurisolatiewerkzaamheden. Klanten van Plus Isolatie krijgen van ons de ingevulde uitvoerdersformulieren en facturen digitaal, zodat klanten deze uiteindelijk eenvoudig kunt uploaden via de website van het RVO. Mochten er klanten van Plus Isolatie moeite hebben met de subsidieaanvraag, dan kunnen diegenen telefonisch contact met ons opnemen.