Spouwmuurisolatie

Gratis offerte aanvragen > 

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Spouwmuurisolatie
  •  Energiebesparend 
  •  Snelle terugverdientijd
  •  Beter wooncomfort
  •  Milieuvriendelijk
  •  Gunstiger energielabel

Spouwmuurisolatie; alles over spouwmuur isoleren

Wilt u uw spouwmuur isoleren maar heeft u nog vragen? Is het mogelijk om uw spouwmuur te isoleren? Wat zijn de voordelen van het isoleren van uw spouw? Wilt u weten wanneer het mogelijk is om te isoleren? Wij geven u hier alle informatie over het isoleren van uw huis.

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is het aanbrengen van isolatiemateriaal in de lege ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur van een woning of pand. De lege ruimte tussen de binnen en buitenmuur wordt namelijk ‘’spouw‘’ genoemd. Door deze ruimte te isoleren spreekt men van spouwmuurisolatie.

Woningen die gebouwd zijn tussen 1924 en 1975 hebben vanuit de bouw uit geen spouwmuurisolatie. Pas door de oliecrisis die ontstond in 1973 en duurde tot 1974 werd men zich er van bewust meer te gaan doen op het gebied van energiebesparing. Vanaf 1976 werden de eerste woningen tijdens de bouw meteen voorzien van isolatie.

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies over spouwmuurisolatie

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Wanneer is spouwmuurisolatie mogelijk? 

Als een woning over een spouwmuur beschikt dan is na-isolatie in veel gevallen mogelijk. De eerste vraag die men zich dan moet afvragen is dan ook:  Heeft mijn woning een spouwmuur? Over het algemeen kunt u er van uitgaat dat als uw woning gebouwd is na 1928 uw woning over een spouwmuur beschikt. U kunt ook de afstand tussen de binnen- en buitenkant van uw gevel meten. U kunt dit doen door een liniaal of duimstok door de openstaande stootvoegen in uw buitengevel te steken. De afstand die u meet zou dan om en nabij de 26 centimeter moeten zijn. Mocht uw woning over een spouwmuur beschikken, dan komen de volgende beoordelingspunten aan bod: Is de spouwmuur schoon genoeg? Is de spouwmuur breed genoeg? Hoe zit het met de gesteldheid van de gevel? Het antwoord op deze vragen is per woning verschillend. Vandaar dat er voordat men kan beginnen met isoleren er eerst een visuele inspectie moet plaatsvinden door een isolatieadviseur. U kunt deze visuele inspectie hier aanvragen.

Plus Isolatie ontzorgt haar klanten met de spouwmuurisolatie-subsidieaanvraag

Op dit moment is er een subsidie beschikbaar gesteld door de Rijksoverheid voor energiebesparende maatregelen. Neemt u één isolatiemaatregel? Dan ontvangt u voor spouwmuurisolatie 4 euro subsidie per geïsoleerde vierkante meter. U kunt dit subsidiebedrag ook laten verdubbelen. U dient dan de spouwmuurisolatie te combineren met een andere isolatiemaatregel. De subsidie die u terug krijgt is afhankelijk van de te isoleren vierkante meters. U krijgt in dit voorbeeld (na uitvoering van minimaal 2 isolatiemaatregelen) 8 euro subsidie per vierkante meter. Isoleert u bijvoorbeeld uw hoekwoning met een spouwmuuroppervlakte van 70 m2? Dan ontvangt u 70 m2 x 8 euro = 560 euro subsidie. 
Isolatiebedrijf Plus Isolatie ontzorgt haar klanten met het aanvragen van deze ISDE-subsidie. Wilt u een gratis adviesgesprek? Vul dan het  contactformulier in op onze website. 

De spouwmuur natuurvriendelijk laten isoleren

Natuurvriendelijk isoleren is de nieuwe norm geworden. Met deze manier van isoleren wordt er voor en tijdens het aanbrengen van spouwmuurisolatie rekening gehouden met de eventuele aanwezigheid van beschermde diersoorten in de spouwmuur; zoals vleermuizen en zwaluwen. Ook voor ons isolatiebedrijf wordt natuurvriendelijk isoleren standaard meegenomen in onze werkwijze. Lees hier meer informatie over natuurvriendelijk isoleren.

Hoe wordt de spouwmuurisolatie aangebracht? 

Het is belangrijk om te weten dat het aanbrengen van spouwmuurisolatie geen doe-het-zelf klus is. Spouwmuurisolatie wordt altijd aanbracht door vakbekwame isolatiemonteurs. Daarnaast is er vooraf door een isolatieadviseur vastgesteld dat de gevels zonder problemen geïsoleerd kunnen worden.

Onze werkwijze uitvoering spouwmuurisolatie:

  1. De isolatiemonteur start altijd met een visuele inspectie om de gevels nogmaals te controleren op bijzonderheden. Daarna begint de isolatiemonteur met het boren van gaten op verschillende kruisingen in de voeg. Hierbij wordt een vast boorpatroon gehanteerd, zodat er tijdens het inblazen van de isolatie een optimale verdeling ontstaat.
  2. Als de woning uitgeboord is kan er begonnen worden met het vullen van de spouw met isolatiemateriaal. De isolatiemonteur begint altijd bij de onderste boorgaten en werkt dan langzaam naar de bovenste boorgaten toe. De isolatie wordt in de spouwmuur geblazen door een inblaasmachine. Op deze inblaasmachine zit een automatische afschakeling die aangeeft als de desbetreffende ruimte is vol geblazen met isolatiemateriaal. Zo weet de isolatiemonteur dat dat deel van de spouw gevuld is, en wordt de spuitmond in een ander boorgat geplaatst.
  3. Nadat de gevel geheel gevuld is met isolatie worden alle boorgaten weer gedicht met voegsel. De monteurs mengen dit voegsel op kleur zodat deze kleur goed overeenkomt met de huidige voeg kleur van de desbetreffende woning.

Wilt u ook spouwmuurisolatie?

offerte muurisolatie

Welke soorten spouwmuurisolatiematerialen zijn er?

Er zijn veel verschillende isolatiematerialen die gebruikt worden om de spouwmuur te isoleren. De meest voorkomende isolatiematerialen staan hieronder beschreven:

Minerale glaswol:   
Dit isolatiemateriaal bestaat voor 80% uit gerecycled glas en voor 20% uit zand. Van minerale glaswol zijn er weer verschillende soorten en merken beschikbaar. De glaswol wordt in vlokvorm met behulp van inblaasmachines in de spouwmuur geblazen. Isolatiebedrijf Plus Isolatie gebruikt het gecertificeerde  Knauf Supafil inblaaswol. Deze voldoet aan de hoogste standaarden en kwaliteitseisen.  

EPS Isolatie Parels: 
EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen. In de volksmond ook wel piepschuim genoemd. Het isolatiemateriaal bestaat uit kleine piepschuim bolletjes. Deze  EPS-parels bestaan hoofdzakelijk uit waterstof en koolstof. De isolatieparels worden samen met een speciale lijm in de spouwmuur geblazen.

HR IsoFoam:
HR Isofoam bestaat uit twee componenten, een component hars en een component harder. Beide componenten worden in de spouwmuur gegoten. De componenten harden uit en vormen een naadloze isolatieplaat in de spouwmuur. Dit proces gebeurd op milieuvriendelijke wijze dus zonder gebruik te maken van CFK’s en HFK's. 

Wat kost spouwmuurisolatie?

De kosten om de muren te laten isoleren zijn per woning verschillend. Dit heeft te maken met onder andere het te isoleren oppervlakte, de spouwbreedte, de bereikbaarheid van de woning, het type isolatiemateriaal en overige kosten (denk aan het aantal aan te brengen ventilatieroosters, eventuele  spouwvervuiling verwijderen of knipvoeg herstel. Gemiddeld kunt u uitgaan dat de kosten voor muurisolatie met minerale glaswol tussen de 18 en 25 euro per vierkante meter bedragen. 

Wat is de gemiddelde terugverdientijd?
De terugverdientijd van uw investering is gemiddeld 3 tot 5 jaar. Dit gemiddelde is onder andere afhankelijk van de buitentemperatuur. Bij een strenge winter stookt men meer dan bij een milde winter. Ook het woningtype is van belang. Over het algemeen geldt; hoe meer geïsoleerde vierkante meters spouwmuur, des te sneller is de terugverdientijd. 

Wat is de isolatiewaarde / thermische weerstand van spouwmuurisolatie?

Een isolatiewaarde, ook wel bekend als thermische weerstand, is een maatstaf die aangeeft hoe goed een materiaal warmte kan tegenhouden. Het wordt uitgedrukt in vierkante meters per graad Kelvin per watt (m²K/W). Hoe hoger deze isolatiewaarde, hoe beter het materiaal in staat is om warmteoverdracht te verminderen en dus warmteverlies te beperken.

Bij de beoordeling van spouwmuurisolatiematerialen staat voornamelijk de Rd-waarde centraal:
De Rd-waarde is een maatstaf voor de thermische weerstand van een materiaal, zonder rekening te houden met luchtlagen. Het staat voor "resistance of a material" en wordt ook uitgedrukt in vierkante meters per graad Kelvin per watt (m²K/W). Het geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal zelf warmte tegenhoudt, los van eventuele luchtlagen. Voor spouwmuurisolatie wordt meestal een Rd-waarde van minstens 1,1 m²K/W aangeraden.

De Rc-waarde is een maatstaf voor de thermische weerstand van een materiaal, constructie of isolatiesysteem. Het staat voor "resistance to heat flow" en wordt uitgedrukt in vierkante meters per graad Kelvin per watt (m²K/W). Het geeft aan hoe goed een materiaal in staat is om warmteoverdracht tegen te gaan. Een hogere Rc-waarde betekent een betere isolatie en dus een hogere weerstand tegen warmteverlies. 

Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie biedt tal van voordelen voor zowel woningeigenaren als het milieu. Allereerst verhoogt het de energie-efficiëntie van een woning, waardoor er minder warmte verloren gaat door de muren. Dit resulteert in lagere energiekosten en een meer comfortabele leefomgeving, doordat de temperatuur beter gereguleerd kan worden.

Daarnaast draagt spouwmuurisolatie bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot van een woning, wat bijdraagt aan een schonere en duurzamere omgeving. Bovendien kan spouwmuurisolatie helpen om geluidsoverlast van buitenaf te verminderen, waardoor het wooncomfort verder wordt verbeterd.

Een ander voordeel van spouwmuurisolatie is dat het de waarde van een woning kan verhogen. Potentiële kopers zijn vaak bereid meer te betalen voor een woning met goede isolatie, vanwege de lagere energiekosten en het hogere comfortniveau.

Tot slot is spouwmuurisolatie een relatief snelle en kosteneffectieve manier om een woning te isoleren, zonder grote verbouwingen of ingrijpende veranderingen aan het uiterlijk van de woning. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor woningeigenaren die willen investeren in energiebesparende maatregelen.

Gratis isolatieadvies bij u op locatie

Als u op onze website het contactformulier invult nemen wij binnen 24 uur contact met u op. U kunt ook telefonisch een adviesgesprek aanvragen via 0548 - 54 76 16. Wij plannen dan samen met u een gratis en vrijblijvend isolatieadviesgesprek in. Er komt op de afgesproken datum en tijdstip geheel vrijblijvend een adviseur bij u op locatie. Door middel van endoscopisch onderzoek wordt de spouw bekeken of hier geen bouwafval of afvalspecie in ligt. Ook worden de gevelstenen gecontroleerd op vorstschade en de voegen nagekeken op scheuren of poreusheid. Is alles in orde? Dan krijgt u een op maat gemaakte offerte voor uw woning.

Bel mij terug

Gratis en vrijblijvend isolatieadvies over spouwmuurisolatie voor uw woning

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

  • Wat is spouwmuurisolatie?+

    Bij spouwmuurisolatie wordt de loze ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een woning opgevuld met isolatiemateriaal. Woningen met een spouw worden sinds 1920 in Nederland gebouwd. Tot 1975 gebeurde dit meestal zonder isolatiemateriaal in de spouw. Vanaf dat jaar wordt het gebruikelijk om de spouw direct bij de bouw van de woning te isoleren. Wanneer uw spouw nog niet is geïsoleerd, kan dit nu alsnog. Bij deze na-isolatie van uw spouwmuur wordt het isolatiemateriaal van buitenaf in de spouw ingebracht. Na-isolatie van spouwmuren is een relatief goedkope en effectieve methode van woningisolatie.

    Lees hier meer over "Wat is spouwmuurisolatie"

  • Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?+

    De voordelen van spouwmuurisolatie zijn:

    • u benut de spouw als isolatielaag
    • u pakt het energieverlies via uw gevel aan
    • u maakt volgende isolatiemaatregelen effectiever
    • u maakt het binnenklimaat van uw woning comfortabeler
    • u beperkt de kans op vochtdoorslag
    • uw woning wordt minder gehorig.

    Lees hier meer over "Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?"

  • Wat is de beste spouwmuurisolatie?+

    De breedte van de spouw bepaalt hoeveel isolatiemateriaal er in uw spouwmuur kan en daarmee welke isolatiewaarde u kunt bereiken. Hoe smaller de spouw, hoe minder isolatiemateriaal u in uw spouw kwijt kunt en hoe hoger de isolatiewaarde van het materiaal moet zijn om een goed resultaat te bereiken.

    EPS heeft net als glaswol een betere prijs-kwaliteitverhouding dan PUR. Tevens zijn beide isolatiematerialen milieuvriendelijker. Op ecologische gronden valt glaswol in het voordeel van EPS.

    Lees hier meer over "Wat is de beste spouwmuurisolatie?"

  • Hoe dik is een spouwmuur?+

    De gemiddelde spouwmuur heeft aan beide kanten van de spouw een halfsteensmuur van ongeveer 10 centimeter breed. Omdat de breedte van de spouw zelf zo’n 6 centimeter is, komt de totale breedte van de spouwmuur op 26 centimeter. Is uw spouwmuur smaller dan 4 centimeter? Dan kan alleen PUR als isolatiemateriaal worden toegepast. EPS of glaswol kunnen dan niet worden gebruikt. Deze materialen worden met hoge druk in de spouw geblazen, in een smalle spouw is hiervoor te weinig ruimte waardoor het glaswol en EPS zich niet goed verspreidt in de spouw. Bij een spouw van 4 cm of breder kunnen glaswol en EPS wel worden toegepast.

    Lees hier meer over "Hoe dik is een spouwmuur?"

  • Wat is de isolatiewaarde van spouwmuurisolatie?+

    De isolatiewaarde (Rc-waarde) van een gemiddelde spouwmuur zonder isolatie is 0,4 m2 K/W. Mét isolatiemateriaal heeft de spouwmuur een isolatiewaarde van ruim 2,0 m2 K/W. Dit is gebaseerd op een spouwmuur met een breedte van ongeveer 26 centimeter en een spouw van 6 centimeter breed.

    De isolatiewaarde van de stenen binnen- en buitenmuur helpen ook mee aan de Rc-waarde van de spouwmuur.

    Lees hier meer over "Wat is de isolatiewaarde van spouwmuurisolatie?"

  • Welke soorten spouwmuurisolatie zijn er?+

    Bij na-isolatie van bestaande spouwmuren kunnen onder andere de volgende isolatie materialen worden toegepast:

    • glaswol
    • steenwol
    • Purschuim
    • EPS-parels 
    • gesilliconiseerde perlietkorrels.
    • UF-schuim

    Aan deze kunststoffen kleven milieutechnische nadelen. Daarom komen er ook steeds meer milieuvriendelijke alternatieven op de markt, zoals:

    • behandelde schapenwol
    • Biofoam (een op melkzuur gebaseerde variant van EPS)
    • vlaswol
    • hennepwol

    Lees hier meer over "Welke soorten spouwmuurisolatie zijn er?"

  • Welke spouwmuurisolatie moet ik kiezen?+

    PUR-schuim, EPS-parels en glaswol zijn de isolatiematerialen die bij spouwmuurisolatie het vaakst worden toegepast. Alle drie isolatiematerialen hebben specifieke voor- en nadelen.

    PUR heeft als pluspunt dat het na uitharding een naadloze isolatielaag vormt die alle kieren en gaten vult. Ook is PUR in tegenstelling tot de andere twee isolatiematerialen toepasbaar in een smalle spouw.

    EPS-parels zijn milieuvriendelijker dan PUR en hebben dankzij de reflecterende werking van het grafiet in de parels een hoge isolatiewaarde.

    Glaswol wordt in de vorm van vezels in de spouw geblazen en heeft zowel uitstekende thermische als akoestische eigenschappen. Hierdoor isoleert glaswol uw huis niet alleen tegen kou, maar ook tegen geluidsoverlast.

    Lees hier meer over "Welke spouwmuurisolatie moet ik kiezen?"

  • Hoe werkt muurisolatie aan de binnenzijde?+

    Bij muurisolatie aan de binnenzijde wordt een voorzetwand geplaatst een de binnenkant van de dragende buitenmuur. Allereerst wordt een houten of metalen rooster aan de muur bevestigd. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht / opgevuld tussen de ruimte van de muur en het rooster. Na de opvulling kan de afwerking beginnen met het plaatsen van gips- of spaanplaten. Daarna kan de voorzetwand behangen en geschilderd worden.

    Lees hier meer over "Hoe werkt muurisolatie aan de binnenzijde?"

  • Heb ik een spouwmuur?+

    Een spouwmuur is niet altijd in één oogopslag te herkennen. Zeker niet voor iemand zonder bouwkundige achtergrond. Het meest typerende voor een spouwmuur is dat het een halfsteensmuur is. Wanneer de stenen allemaal in de lengterichting achter elkaar gemetseld worden, is het een halfsteensmuur.

    Wanneer er in uw muur geen halve lengtes zitten, maar de stenen alleen in de lengte verspringen, heeft u vrijwel zeker een spouwmuur.

    Lees hier meer over "Heb ik een spouwmuur?"

  • Hoe plaats ik spouwmuurisolatie?+

    Spouwmuurisolatie vergt in vergelijking met andere methoden van woningisolatie relatief weinig voorbereiding. Soms kan het wel nodig zijn dat oude isolatieresten of losliggende stenen uit de spouw worden verwijderd. Wanneer endoscopisch onderzoek uitwijst dat uw spouw geschikt is voor na-isolatie, kan het isolatiebedrijf direct aan de slag. Er wordt dan een boorpatroon gemaakt, met gaten op de kruispunten van voegen, op regelmatige afstanden van elkaar. Via die gaten wordt PUR-schuim, EPS-korrels of glaswol in de spouw gespoten of geblazen.

    Lees hier meer over "Hoe plaats ik spouwmuurisolatie?"

  • Hoe verwijder ik spouwmuurisolatie?+

    Zit er nog oud isolatiemateriaal in uw spouwmuur dat niet meer effectief kan worden bijgevuld? Dit zal dan door het isolatiebedrijf in de hele spouwmuur verwijderd worden. De boorgaten worden bovenin uw spouwmuur gemaakt. Door die gaten wordt lucht onder hoge druk de spouw in geblazen. Het resultaat: de oude isolatieresten verkruimelen en vallen naar beneden in de spouw. Onderaan de muur worden deze resten door een afzuiginstallatie opgezogen.

    Lees hier meer over "Hoe verwijder ik spouwmuurisolatie?"

  • Wat kost spouwmuurisolatie per m2?+

    De kosten van spouwmuurisolatie per vierkante meter variëren van €13 tot ongeveer €30. Dit is in vergelijking met andere methoden van woningisolatie relatief goedkoop. Bij spouwmuurisolatie maakt u gebruik van een bestaande spouw waardoor u de gevelconstructie ongemoeid kunt laten. Dit beperkt de kosten van deze ingreep. De exacte kosten per m2 hangen ondermeer af van de hoeveelheid m2 er nodig is, bereikbaarheid van uw gevel, de breedte van uw spouw, de kwaliteit van uw spouwmuur, knip of snijvoeg herstel en het isolatiemateriaal dat u kiest.

    Lees hier meer over "Wat kost spouwmuurisolatie per m2?"

  • Welke subsidie is er voor spouwmuurisolatie?+

    Ook in 2024 kunt u al vanaf 1 isolatiemaatregel subsidie aanvragen. Voorwaarde is wel dat u deze isolatiemaatregel heeft laten uitvoeren na 1 april 2022. U krijgt dan ongeveer 15% van de isolatiekosten aan subsidie. Neemt u binnen 24 maanden een 2e of nog meer isolatiemaatregelen? Dan wordt het subsidiebedrag voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten.

    Lees hier meer over de ISDE isolatiesubsidie 2024

  • Wat is de besparing op spouwmuurisolatie?+

    Via een lagere energierekening verdient u uw spouwmuurisolatie investering binnen drie á vijf jaar terug. Heeft u een gemiddelde eensgezinswoning? Dan kost het na-isoleren van uw spouwmuur ongeveer €2000. Hiermee bespaart u jaarlijks circa €570 aan energiekosten. Nadat u de kosten heeft terugverdiend, blijft die besparing elk jaar in uw portemonnee vloeien. 

    Lees hier meer over "Wat is de besparing op spouwmuurisolatie?"

  • Is spouwmuurisolatie fiscaal aftrekbaar?+

    Spouwmuurisolatie is sinds 2012 niet langer fiscaal aftrekbaar. Vóór die tijd kon u 40% van de kosten van spouwmuurisolatie van uw belastbare inkomen intrekken. 

    Lees hier meer over "Is spouwmuurisolatie fiscaal aftrekbaar?"

  • Wat is de goedkoopste spouwmuurisolatie?+

    Isolatiematerialen verschillen van elkaar in isolatiewaarde en milieuvriendelijkheid. Dit geldt ook voor de isolatiematerialen die het meest bij spouwmuurisolatie worden toegepast: PUR-schuim, EPS-korrels en glaswol. U kunt deze materialen het beste vergelijken op hun onderlinge prijs-kwaliteitverhouding, en niet alleen op de prijs.

    Plus Isolatie werkt met Knauf Supafil. Dit is een glaswol van hoge duurzaamheid welke beschikt over hoogwaardige thermische en akoestische eigenschappen. Dankzij deze eigenschappen creëert u een hoge energiebesparing en een betere geluidsdemping in uw woning. In vergelijking met PUR-schuim en EPS-korrels pakt de prijs-kwaliteitverhouding van Supafil glaswol gunstig uit.

    Lees hier meer over "Wat is de goedkoopste spouwmuurisolatie?"

  • Wat zijn de grootste fouten bij spouwmuurisolatie?+

    Het moderne en gecertificeerde isolatiemateriaal voor spouwmuren kan tientallen jaren op zijn plaats blijven zitten en zijn isolerende werk doen. Het zal niet verkruimelen of naar beneden zakken in de spouw. Als het isolatiemateriaal ondeskundig is aangebracht in de spouw of niet gecertificeerd is, kunt u wel degelijk problemen verwachten. Gebrekkige voorbereiding, ongeschikte gevel en verkeerd isolatiemateriaal veroorzaken de meeste problemen bij spouwmuurisolatie.

    Lees hier meer over "Wat zijn de grootste fouten bij spouwmuurisolatie?"

  • Hoe voorkom ik vocht in mijn spouwmuur?+

    Goed endoscopisch onderzoek is met name van belang om de kans op vochtproblemen te verminderen. Met dit endoscopisch onderzoek wordt de spouwmuur met behulp van een camera bekeken. Tijdens dit endoscopisch onderzoek wordt gecontroleerd op bijzonderheden die kunnen leiden tot vochtproblemen.

    Lees hier meer over "Hoe voorkom ik vocht in mijn spouwmuur?"

  • Hoe voorkom ik schimmel in mijn spouwmuur?+

    Dankzij de technologieën van tegenwoordig kunnen de huidige gecertificeerde spouwmuurisolatie materialen zeer goed tegen vocht en helpen mee aan de vochtregulatie in de spouwmuur. In het verleden werden wel eens producten gebruikt waarbij dit proces werd verstoord of waren deze niet bestendig tegen vocht van buitenaf. Gelukkig zijn dergelijke nadelen al jaren niet meer aan de orde. 

    Doordat spouwmuurisolatie voorkomt dat het dauwpunt verplaatst wordt naar de binnenmuur, wordt schimmelvorming voorkomen. Het wordt verlegt naar het buitenblad van uw spouwmuur. Wel kan het nodig zijn dat uw spouwmuur eerst wordt geïmpregneerd, alvorens die wordt geïsoleerd. Of dit nodig is hangt af van de kwaliteit van uw baksteen en het voegwerk. 

    Lees hier meer over "Hoe voorkom ik schimmel in mijn spouwmuur?"