Wat is de beste spouwmuur

isolatie?

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Wat-is-de-beste-spouwmuurisolatie
 

Wat is de beste spouwmuurisolatie?

Het na-isoleren van spouwmuren is een goedkope en effectieve methode van woningisolatie. Daar zijn de meeste isolatiedeskundigen het wel over eens. Maar welk isolatiemateriaal kan hierbij het beste worden gebruikt? Bedenk dat isolatiematerialen verschillen in isolatiewaarde, milieuvriendelijkheid en kosten. Maar ook dat niet elk isolatiemateriaal even goed in elke spouwmuur past. Het hangt dus helemaal van uw persoonlijke situatie, budget en wensen af welk isolatiemateriaal het beste bij de na-isolatie van uw bestaande spouwmuren kan worden gebruikt.

De isolatiespecialisten van Plus Isolatie komen graag bij u langs om de situatie bij u thuis te beoordelen. Hierna geven wij u een vrijblijvend advies over het isolatiemateriaal waarmee wij uw spouwmuren het beste kunnen isoleren.

offerte spouwmuurisolatie

Isolatiematerialen voor spouwmuren

Bij  spouwmuurisolatie worden onder andere de volgende isolatiematerialen toegepast: 

  • glaswol 
  • steenwol 
  • EPS-parels (bolletjes van piepschuim) 
  • PUR-schuim 
  • UF-schuim 
  • gesilliconiseerde perlietkorrels.

Glaswol, steenwol en EPS-parels worden het meest gebruikt. De andere drie genoemde isolatiematerialen worden minder vaak toegepast.

Isolatiewaarde van spouwmuren met en zonder isolatie

Leveranciers van een specifiek isolatiemateriaal benadrukken de isolatiewaarde van hun materiaal. Maar onderzoek toont aan dat alle isolatiematerialen ongeveer even goed isoleren. De isolatiewaarde die u met de na-isolatie van uw spouwmuren kunt bereiken, hangt meer af van de breedte van de spouw dan van het gebruikte isolatiemateriaal. Inclusief de stenen muren aan beide kanten is een eensteens spouwmuur meestal 26 centimeter breed; 10 centimeter breedte per muur en een spouwbreedte van 6 centimeter. De isolatiewaarde (Rc-waarde) van een spouwmuur met deze breedte zonder isolatiemateriaal bedraagt ongeveer 0,4 m2 K/W. Mét isolatiemateriaal haalt deze spouwmuur een isolatiewaarde van ongeveer 2 m2 K/W. Deze getallen zijn gebaseerd op gemiddelden en dus indicatief. De uiteindelijke Rc-waarde van uw spouwmuur ná isolatie kan hiervan afwijken.

Prijs-kwaliteitverhouding van isolatiematerialen

De kwaliteit van isolatiematerialen wordt in de eerste plaats beoordeeld op de isolatiewaarde. Hoe hoger de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal in uw spouwmuur, hoe meer energie u bespaart en hoe lager uw energierekening wordt.

Van PUR (polyurethaanschuim) wordt vaak beweerd dat het een hogere isolatiewaarde dan bijvoorbeeld EPS of glaswol heeft. Maar dat geldt alleen voor de zogenoemde geslotencellige PUR. En laat die variant nu juist niet bij spouwmuurisolatie worden gebruikt. PUR in spouwmuren is vrijwel altijd opencellig. De opencellige variant van PUR heeft een lagere massa en daardoor een lagere isolatiewaarde dan de geslotencellige variant.

De isolatiewaarde van opencellige PUR is zelfs lager dan van EPS of glaswol. Maar waarom wordt die variant dan in spouwmuren gebruikt, en niet de geslotencellige variant? Een grotere massa betekent ook een grotere expansiekracht. De kracht waarmee geslotencellige PUR in een spouw uitzet is te groot om er uw spouwmuren zorgvuldig mee te kunnen isoleren. Het materiaal spat als het ware alle kanten uit, in plaats van uw spouw er geleidelijk en naadloos mee uit te vullen.

PUR wordt in vloeibare vorm in de spouw gespoten, waarna het expandeert en alle naden en kieren vult. Hierdoor ontstaat een naadloze isolatie zonder koudebruggen. Dit isolatiemateriaal blijft ook goed op zijn plaats zitten; het zakt in de spouw niet naar beneden. PUR is echter wel duurder dan andere spouwisolatiematerialen zoals EPS of glaswol.

In de vergelijking tussen prijs en kwaliteit winnen EPS en glaswol het van PUR. Beide materialen worden in de spouw geblazen, hebben een hogere isolatiewaarde dan opencellige PUR en zijn ook nog eens goedkoper.

Milieuvriendelijkheid van isolatiematerialen

Bij het verwerken van PUR komen schadelijke stoffen vrij. Daarom is PUR minder milieuvriendelijk dan de meeste andere isolatiematerialen die bij spouwmuurisolatie worden toegepast.

EPS (piepschuim) wordt uit aardolie gemaakt. Het bestaat voor 2% uit kunststof en voor 98% uit lucht. Omdat EPS in de spouw wordt verlijmd, is het minder milieuvriendelijk dan glaswol.

De glaswolvlokken die momenteel bij spouwmuurisolatie worden toegepast zijn relatief milieuvriendelijk. Glaswol is recyclebaar en samengesteld uit grondstoffen die nog (lang) niet zijn uitgeput, zoals gerecycled glas, zand en andere mineralen. Dit geldt ook voor Supafil van Knauf. Dit is een hoogwaardige, duurzame en brandveilige glaswol. Met Supafil in uw spouwmuren bespaart u niet alleen energie, maar verbetert u ook het geluidscomfort in uw woning. Kiest u ervoor om uw spouwmuren door Plus Isolatie te laten isoleren met glaswol? U kunt er dan op vertrouwen dat wij Supafil gebruiken. Dat is op zich al een goede reden om voor Plus Isolatie te kiezen.

Wat is in uw situatie de beste spouwmuurisolatie?

Terug naar de vraag wat de beste spouwmuurisolatie is. Kijken we naar een integrale afweging tussen isolatiewaarde, kosten en milieuvriendelijkheid, dan wint glaswol het van PUR-schuim en EPS-korrels. Glaswol heeft samen met EPS een betere prijs-kwaliteitverhouding dan PUR en beide isolatiematerialen zijn ook milieuvriendelijker dan PUR. De keus tussen glaswol en EPS valt op ecologische gronden uit in het voordeel van glaswol.

In uw persoonlijke situatie heeft u echter niet voldoende aan een algemene vergelijking tussen de verschillende materialen voor spouwmuurisolatie. Het punt is namelijk dat niet elke spouwmuur zich even goed leent voor elk isolatiemateriaal. Denk hierbij aan de spouwbreedte, het type steen en de voegbreedte. In een heel smalle en vervuilde spouwmuur bijvoorbeeld is PUR vaak de enige optie. U bereikt met dit isolatiemateriaal weliswaar niet zo’n hoge isolatiewaarde als met glaswol of EPS, maar altijd beter iets dan niets.

Overweegt u na-isolatie van uw spouwmuren? Laat Plus Isolatie dan bij u thuis beoordelen welk isolatiemateriaal uw spouw het beste isoleert, rekening houdend met de afweging tussen prijs, kwaliteit en milieuvriendelijkheid. Ons advies is deskundig en vrijblijvend.