Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Spouwmuurisolatie
 •  Energiebesparend 
 •  Snelle terugverdientijd
 •  Beter wooncomfort
 •  Milieuvriendelijk
 •  Gunstiger energielabel

Spouwmuurisolatie: Wat zijn de kosten en voordelen?

Spouwmuurisolatie is een effectieve manier om de woning duurzamer te maken en het wooncomfort direct te verhogen. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur. Bij spouwmuurisolatie wordt deze ruimte met isolatiemateriaal gevuld. Dit beperkt het warmteverlies, waardoor er minder gestookt hoeft te worden. Er ontstaat een beter binnenklimaat en er kan worden bespaard op de energiekosten.

Spouwmuurisolatie

Waarom spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een slimme investering. Het levert u tal van aantrekkelijke voordelen op. Op de eerste plaats wordt het warmteverlies aanzienlijk verminderd. Als de spouw leeg is, kan warmte makkelijk ontsnappen. De warmte wordt binnengehouden wanneer de spouw is opgevuld met isolatiemateriaal.

U hoeft minder te stoken wanneer de warmte goed binnen wordt gehouden, waardoor u een directe besparing op de energierekening merkt. Uw stookkosten gaan omlaag, maar een bijkomend voordeel van minder stoken is dat de CO2-uitstoot ook wordt verlaagd. Spouwmuurisolatie is daarom ook een duurzame keuze.

Uw wooncomfort wordt aanzienlijk verhoogd door de spouwmuurisolatie. In de winter blijft uw woning beter warm en in de zomer blijft uw woning ook koeler. Het binnenklimaat is constanter en daardoor aangenamer. Dit wooncomfort is niet alleen belangrijk voor u, maar ook belangrijk voor mogelijke kopers wanneer u de woning wilt verkopen.

Een energiezuinige woning heeft een positiever energielabel en dit is precies waar kopers op de markt naar op zoek zijn. De spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat uw woning aantrekkelijker en dus waardevoller is voor de kopers op de markt.

Een ander voordeel van spouwmuurisolatie is dat het relatief snel en eenvoudig te realiseren is. Er is geen complete verbouwing voor nodig en u zit niet wekenlang in de rommel of stof. Plus Isolatie regelt de klus snel zonder dat hier ingrijpende bouw- of renovatiewerkzaamheden voor nodig zijn.

Subsidie voor spouwmuurisolatie

Op dit moment is er een subsidie beschikbaar gesteld door de Rijksoverheid voor energiebesparende maatregelen. Neemt u één isolatiemaatregel? Dan ontvangt u voor spouwmuurisolatie € 4,- subsidie per geïsoleerde vierkante meter.

Het is mogelijk om dit subsidiebedrag te verdubbelen. Hiervoor dient de spouwmuurisolatie gecombineerd te worden met een andere isolatiemaatregel. De subsidie die u terugkrijgt is afhankelijk van de te isoleren vierkante meters. Bij de uitvoering van minimaal twee isolatiemaatregelen krijgt u € 8,- subsidie per vierkante meter. Isoleert u bijvoorbeeld uw hoekwoning met een spouwmuuroppervlakte van 70 vierkante meter? Dan ontvangt u 70 x € 8,- = € 560,- subsidie.

Isolatiebedrijf Plus ontzorgt u graag met het aanvragen van deze ISDE-subsidie. Heeft u interesse in een gratis adviesgesprek? Vul dan het contactformulier in op onze website.

Het verschil tussen gevelisolatie en spouwmuurisolatie

Gevelisolatie en spouwmuurisolatie zijn termen die weleens door elkaar worden gebruikt. Dit is onterecht. We hebben het over twee verschillende methoden voor het isoleren van een woning.

Bij spouwmuurisolatie hebben we het over het vullen van de spouw. De spouw is een open ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur. Deze open ruimte wordt met isolatiemateriaal gevuld. De spouwmuurisolatie is een effectieve en relatief eenvoudige manier om de isolatiewaarde van uw woning te verbeteren zonder dat hier ingrijpende werkzaamheden voor nodig zijn.

Bij gevelisolatie gaat het niet om het opvullen van een lege ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, maar om het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de binnen- of de buitenzijde van de muren. Deze vorm van isolatie biedt bijvoorbeeld mogelijkheden om de buitengevel te optimaliseren of vernieuwen, waardoor de uitstraling van de woning verandert.

Gevelisolatie is ingrijpender dan spouwmuurisolatie en brengt hogere kosten met zich mee. Voor oudere woningen zonder spouw is gevelisolatie wel vaak de beste optie om de isolatiewaarde van het huis te verhogen.

De isolatiewaarde en thermische weerstand van spouwmuurisolatie

Een isolatiewaarde, ook wel bekend als thermische weerstand, is een maatstaf die aangeeft hoe goed een materiaal warmte kan tegenhouden. Het wordt uitgedrukt in vierkante meters per graad Kelvin per watt (m²K/W).

Hoe hoger deze isolatiewaarde, hoe beter het materiaal in staat is om warmteoverdracht te verminderen. Een hogere isolatiewaarde staat gelijk aan een hogere beperking van het warmteverlies.

Bij de beoordeling van spouwmuurisolatie materialen staat voornamelijk de Rd-waarde centraal. De Rd-waarde is een maatstaf voor de thermische weerstand van een materiaal, waarbij geen rekening wordt gehouden met luchtlagen. Het geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal zelf warmte tegenhoudt. Het advies luidt in de meeste gevallen om een Rd-waarde van minstens 1,1 m²K/W aan te houden voor een spouwmuurisolatie.

De Rc-waarde is een maatstaf voor de thermische weerstand van een volledige constructie of isolatiesysteem. Het geeft aan hoe goed een volledige constructie, inclusief luchtlagen en isolatiemateriaal, warmteoverdracht tegengaat. Een hogere Rc-waarde betekent betere isolatie en dus een hogere weerstand tegen warmteverlies.

RC en RD waarde spouwmuurisolatie

Is er kans op vochtproblemen bij een spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie biedt veel voordelen. De woning wordt duurzamer, het energielabel wordt positiever en u kunt genieten van een hoger wooncomfort.

Een nadeel dat kan ontstaan door spouwmuurisolatie is de ontwikkeling van vochtproblemen in de woning. Het risico op vochtproblemen ontstaat wanneer de installatie van de spouwmuurisolatie niet correct gebeurt. Het is belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van waterafstotend isolatiemateriaal dat op de juiste wijze wordt aangebracht.

Dit voorkomt dat vocht kans krijgt om in de spouw op te gaan hopen. Diverse fouten bij de installatie kunnen leiden tot vochtproblemen, zoals condensatie of schimmel. Het gaat dan niet alleen om het gebruik van ongeschikt materiaal, maar bijvoorbeeld ook om het niet goed afdichten van de openingen.

Plus Isolatie is een ervaren isolatiespecialist en zorgt ervoor dat vochtproblemen worden voorkomen. Wij beoordelen de staat van de spouw en de muren, zodat er op correcte wijze en met het juiste isolatiemateriaal gewerkt wordt om het beste resultaat voor u te bereiken.

 • Wat is spouwmuurisolatie?+

  Bij spouwmuurisolatie wordt de loze ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een woning opgevuld met isolatiemateriaal. Woningen met een spouw worden sinds 1920 in Nederland gebouwd. Tot 1975 gebeurde dit meestal zonder isolatiemateriaal in de spouw. Vanaf dat jaar wordt het gebruikelijk om de spouw direct bij de bouw van de woning te isoleren. Wanneer uw spouw nog niet is geïsoleerd, kan dit nu alsnog. Bij deze na-isolatie van uw spouwmuur wordt het isolatiemateriaal van buitenaf in de spouw ingebracht. Na-isolatie van spouwmuren is een relatief goedkope en effectieve methode van woningisolatie.

  Lees hier meer over "Wat is spouwmuurisolatie"

 • Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?+

  De voordelen van spouwmuurisolatie zijn:

  • u benut de spouw als isolatielaag
  • u pakt het energieverlies via uw gevel aan
  • u maakt volgende isolatiemaatregelen effectiever
  • u maakt het binnenklimaat van uw woning comfortabeler
  • u beperkt de kans op vochtdoorslag
  • uw woning wordt minder gehorig.

  Lees hier meer over "Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?"

 • Wat is de beste spouwmuurisolatie?+

  De breedte van de spouw bepaalt hoeveel isolatiemateriaal er in uw spouwmuur kan en daarmee welke isolatiewaarde u kunt bereiken. Hoe smaller de spouw, hoe minder isolatiemateriaal u in uw spouw kwijt kunt en hoe hoger de isolatiewaarde van het materiaal moet zijn om een goed resultaat te bereiken.

  EPS heeft net als glaswol een betere prijs-kwaliteitverhouding dan PUR. Tevens zijn beide isolatiematerialen milieuvriendelijker. Op ecologische gronden valt glaswol in het voordeel van EPS.

  Lees hier meer over "Wat is de beste spouwmuurisolatie?"

 • Hoe dik is een spouwmuur?+

  De gemiddelde spouwmuur heeft aan beide kanten van de spouw een halfsteensmuur van ongeveer 10 centimeter breed. Omdat de breedte van de spouw zelf zo’n 6 centimeter is, komt de totale breedte van de spouwmuur op 26 centimeter. Is uw spouwmuur smaller dan 4 centimeter? Dan kan alleen PUR als isolatiemateriaal worden toegepast. EPS of glaswol kunnen dan niet worden gebruikt. Deze materialen worden met hoge druk in de spouw geblazen, in een smalle spouw is hiervoor te weinig ruimte waardoor het glaswol en EPS zich niet goed verspreidt in de spouw. Bij een spouw van 4 cm of breder kunnen glaswol en EPS wel worden toegepast.

  Lees hier meer over "Hoe dik is een spouwmuur?"

 • Wat is de isolatiewaarde van spouwmuurisolatie?+

  De isolatiewaarde (Rc-waarde) van een gemiddelde spouwmuur zonder isolatie is 0,4 m2 K/W. Mét isolatiemateriaal heeft de spouwmuur een isolatiewaarde van ruim 2,0 m2 K/W. Dit is gebaseerd op een spouwmuur met een breedte van ongeveer 26 centimeter en een spouw van 6 centimeter breed.

  De isolatiewaarde van de stenen binnen- en buitenmuur helpen ook mee aan de Rc-waarde van de spouwmuur.

  Lees hier meer over "Wat is de isolatiewaarde van spouwmuurisolatie?"

 • Welke soorten spouwmuurisolatie zijn er?+

  Bij na-isolatie van bestaande spouwmuren kunnen onder andere de volgende isolatie materialen worden toegepast:

  • glaswol
  • steenwol
  • Purschuim
  • EPS-parels 
  • gesilliconiseerde perlietkorrels.
  • UF-schuim

  Aan deze kunststoffen kleven milieutechnische nadelen. Daarom komen er ook steeds meer milieuvriendelijke alternatieven op de markt, zoals:

  • behandelde schapenwol
  • Biofoam (een op melkzuur gebaseerde variant van EPS)
  • vlaswol
  • hennepwol

  Lees hier meer over "Welke soorten spouwmuurisolatie zijn er?"

 • Welke spouwmuurisolatie moet ik kiezen?+

  PUR-schuim, EPS-parels en glaswol zijn de isolatiematerialen die bij spouwmuurisolatie het vaakst worden toegepast. Alle drie isolatiematerialen hebben specifieke voor- en nadelen.

  PUR heeft als pluspunt dat het na uitharding een naadloze isolatielaag vormt die alle kieren en gaten vult. Ook is PUR in tegenstelling tot de andere twee isolatiematerialen toepasbaar in een smalle spouw.

  EPS-parels zijn milieuvriendelijker dan PUR en hebben dankzij de reflecterende werking van het grafiet in de parels een hoge isolatiewaarde.

  Glaswol wordt in de vorm van vezels in de spouw geblazen en heeft zowel uitstekende thermische als akoestische eigenschappen. Hierdoor isoleert glaswol uw huis niet alleen tegen kou, maar ook tegen geluidsoverlast.

  Lees hier meer over "Welke spouwmuurisolatie moet ik kiezen?"

 • Hoe werkt muurisolatie aan de binnenzijde?+

  Bij muurisolatie aan de binnenzijde wordt een voorzetwand geplaatst een de binnenkant van de dragende buitenmuur. Allereerst wordt een houten of metalen rooster aan de muur bevestigd. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht / opgevuld tussen de ruimte van de muur en het rooster. Na de opvulling kan de afwerking beginnen met het plaatsen van gips- of spaanplaten. Daarna kan de voorzetwand behangen en geschilderd worden.

  Lees hier meer over "Hoe werkt muurisolatie aan de binnenzijde?"

 • Heb ik een spouwmuur?+

  Een spouwmuur is niet altijd in één oogopslag te herkennen. Zeker niet voor iemand zonder bouwkundige achtergrond. Het meest typerende voor een spouwmuur is dat het een halfsteensmuur is. Wanneer de stenen allemaal in de lengterichting achter elkaar gemetseld worden, is het een halfsteensmuur.

  Wanneer er in uw muur geen halve lengtes zitten, maar de stenen alleen in de lengte verspringen, heeft u vrijwel zeker een spouwmuur.

  Lees hier meer over "Heb ik een spouwmuur?"

 • Hoe plaats ik spouwmuurisolatie?+

  Spouwmuurisolatie vergt in vergelijking met andere methoden van woningisolatie relatief weinig voorbereiding. Soms kan het wel nodig zijn dat oude isolatieresten of losliggende stenen uit de spouw worden verwijderd. Wanneer endoscopisch onderzoek uitwijst dat uw spouw geschikt is voor na-isolatie, kan het isolatiebedrijf direct aan de slag. Er wordt dan een boorpatroon gemaakt, met gaten op de kruispunten van voegen, op regelmatige afstanden van elkaar. Via die gaten wordt PUR-schuim, EPS-korrels of glaswol in de spouw gespoten of geblazen.

  Lees hier meer over "Hoe plaats ik spouwmuurisolatie?"

 • Hoe verwijder ik spouwmuurisolatie?+

  Zit er nog oud isolatiemateriaal in uw spouwmuur dat niet meer effectief kan worden bijgevuld? Dit zal dan door het isolatiebedrijf in de hele spouwmuur verwijderd worden. De boorgaten worden bovenin uw spouwmuur gemaakt. Door die gaten wordt lucht onder hoge druk de spouw in geblazen. Het resultaat: de oude isolatieresten verkruimelen en vallen naar beneden in de spouw. Onderaan de muur worden deze resten door een afzuiginstallatie opgezogen.

  Lees hier meer over "Hoe verwijder ik spouwmuurisolatie?"

 • Wat kost spouwmuurisolatie per m2?+

  De kosten van spouwmuurisolatie per vierkante meter variëren van €13 tot ongeveer €30. Dit is in vergelijking met andere methoden van woningisolatie relatief goedkoop. Bij spouwmuurisolatie maakt u gebruik van een bestaande spouw waardoor u de gevelconstructie ongemoeid kunt laten. Dit beperkt de kosten van deze ingreep. De exacte kosten per m2 hangen ondermeer af van de hoeveelheid m2 er nodig is, bereikbaarheid van uw gevel, de breedte van uw spouw, de kwaliteit van uw spouwmuur, knip of snijvoeg herstel en het isolatiemateriaal dat u kiest.

  Lees hier meer over "Wat kost spouwmuurisolatie per m2?"

 • Welke subsidie is er voor spouwmuurisolatie?+

  Ook in 2024 kunt u al vanaf 1 isolatiemaatregel subsidie aanvragen. Voorwaarde is wel dat u deze isolatiemaatregel heeft laten uitvoeren na 1 april 2022. U krijgt dan ongeveer 15% van de isolatiekosten aan subsidie. Neemt u binnen 24 maanden een 2e of nog meer isolatiemaatregelen? Dan wordt het subsidiebedrag voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten.

  Lees hier meer over de ISDE isolatiesubsidie 2024

 • Wat is de besparing op spouwmuurisolatie?+

  Via een lagere energierekening verdient u uw spouwmuurisolatie investering binnen drie á vijf jaar terug. Heeft u een gemiddelde eensgezinswoning? Dan kost het na-isoleren van uw spouwmuur ongeveer €2000. Hiermee bespaart u jaarlijks circa €570 aan energiekosten. Nadat u de kosten heeft terugverdiend, blijft die besparing elk jaar in uw portemonnee vloeien. 

  Lees hier meer over "Wat is de besparing op spouwmuurisolatie?"

 • Is spouwmuurisolatie fiscaal aftrekbaar?+

  Spouwmuurisolatie is sinds 2012 niet langer fiscaal aftrekbaar. Vóór die tijd kon u 40% van de kosten van spouwmuurisolatie van uw belastbare inkomen intrekken. 

  Lees hier meer over "Is spouwmuurisolatie fiscaal aftrekbaar?"

 • Wat is de goedkoopste spouwmuurisolatie?+

  Isolatiematerialen verschillen van elkaar in isolatiewaarde en milieuvriendelijkheid. Dit geldt ook voor de isolatiematerialen die het meest bij spouwmuurisolatie worden toegepast: PUR-schuim, EPS-korrels en glaswol. U kunt deze materialen het beste vergelijken op hun onderlinge prijs-kwaliteitverhouding, en niet alleen op de prijs.

  Plus Isolatie werkt met Knauf Supafil. Dit is een glaswol van hoge duurzaamheid welke beschikt over hoogwaardige thermische en akoestische eigenschappen. Dankzij deze eigenschappen creëert u een hoge energiebesparing en een betere geluidsdemping in uw woning. In vergelijking met PUR-schuim en EPS-korrels pakt de prijs-kwaliteitverhouding van Supafil glaswol gunstig uit.

  Lees hier meer over "Wat is de goedkoopste spouwmuurisolatie?"

 • Wat zijn de grootste fouten bij spouwmuurisolatie?+

  Het moderne en gecertificeerde isolatiemateriaal voor spouwmuren kan tientallen jaren op zijn plaats blijven zitten en zijn isolerende werk doen. Het zal niet verkruimelen of naar beneden zakken in de spouw. Als het isolatiemateriaal ondeskundig is aangebracht in de spouw of niet gecertificeerd is, kunt u wel degelijk problemen verwachten. Gebrekkige voorbereiding, ongeschikte gevel en verkeerd isolatiemateriaal veroorzaken de meeste problemen bij spouwmuurisolatie.

  Lees hier meer over "Wat zijn de grootste fouten bij spouwmuurisolatie?"

 • Hoe voorkom ik vocht in mijn spouwmuur?+

  Goed endoscopisch onderzoek is met name van belang om de kans op vochtproblemen te verminderen. Met dit endoscopisch onderzoek wordt de spouwmuur met behulp van een camera bekeken. Tijdens dit endoscopisch onderzoek wordt gecontroleerd op bijzonderheden die kunnen leiden tot vochtproblemen.

  Lees hier meer over "Hoe voorkom ik vocht in mijn spouwmuur?"

 • Hoe voorkom ik schimmel in mijn spouwmuur?+

  Dankzij de technologieën van tegenwoordig kunnen de huidige gecertificeerde spouwmuurisolatie materialen zeer goed tegen vocht en helpen mee aan de vochtregulatie in de spouwmuur. In het verleden werden wel eens producten gebruikt waarbij dit proces werd verstoord of waren deze niet bestendig tegen vocht van buitenaf. Gelukkig zijn dergelijke nadelen al jaren niet meer aan de orde. 

  Doordat spouwmuurisolatie voorkomt dat het dauwpunt verplaatst wordt naar de binnenmuur, wordt schimmelvorming voorkomen. Het wordt verlegt naar het buitenblad van uw spouwmuur. Wel kan het nodig zijn dat uw spouwmuur eerst wordt geïmpregneerd, alvorens die wordt geïsoleerd. Of dit nodig is hangt af van de kwaliteit van uw baksteen en het voegwerk. 

  Lees hier meer over "Hoe voorkom ik schimmel in mijn spouwmuur?"