Spouwmuur isolatie

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen

Spouwmuurisolatie
 • Energiebesparend
 •  Snelle terugverdientijd
 •  Beter wooncomfort
 •  Milieuvriendelijk
 •  Gunstiger energielabel

Spouwmuurisolatie

De energieprijzen worden steeds hoger en daardoor wordt het voor veel mensen aantrekkelijker om te gaan isoleren. Een van de meest aantrekkelijke vorm van isoleren is spouwmuurisolatie. Dit komt door het hoge rendement en de, in verhouding, lage
investeringskosten.

Spouwmuurisolatie kan worden aangebracht bij nieuwbouw cq verbouw van een woning en bij het opvullen cq aanvullen van een bestaande spouwmuur. Er zijn verschillende isolatiemethodes en isolatie materialen voor spouwmuurisolatie. Wij zijn specialisten in het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Neem gerust vrijblijvend contact op met ons voor een gratis isolatie advies.

Slim investeren met spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een hele verbetering voor het wooncomfort en een zeer slimme investering. Door het verhogen van het wooncomfort, waarbij de warmte in huis blijft én beter gereguleerd wordt, kan de verwarming lager gezet worden en hiermee bespaart u aanzienlijk op de energie rekening. Daarnaast is het ook nog eens goed voor het milieu omdat er minder
CO2 wordt uitgestoten. Bovendien is spouwmuurisolatie veel goedkoper dan u waarschijnlijk denkt!

Heeft uw woning een spouwmuur

 • Woningen die zijn gebouwd vóór 1920 hebben meestal geen spouwmuur.
 • Woningen gebouwd tussen 1920 en 1974 hebben vaak een spouwmuur maar die is meestal niet gevuld met isolatie materiaal.
 • Is uw woning gebouwd tussen 1975 en 1982 maar was er een bouwvergunning van vóór 1975 dan kan het zijn dat er ook geen spouwmuur aanwezig is.
 • Woningen gebouwd ná 1975 hebben bijna allemaal een spouwmuur en deze is meestal ook gevuld met isolatie materiaal maar hierbij kan het zijn dat het isolatie materiaal niet meer voldoet aan de huidige eisen. Het isolatie materiaal kan namelijk verzakken of verpulveren.

Verschillende soorten spouwmuurisolatie

Gratis advies over spouwmuurisolatie

Als u contact opneemt met Plus Isolatie dan komt er geheel vrijblijvend een adviseur bij u thuis voor een gratis isolatie advies. Doormiddel van endoscopisch onderzoek wordt de spouw bekeken of hier geen bouwafval of afvalspecie in ligt. Ook worden de gevelstenen gecontroleerd op vorstschade en de voegen nagekeken op scheuren of poreusheid. Is alles in orde? Dan krijgt u een op maat gemaakte offerte voor uw woning.

Meest gestelde vragen over spouwmuurisolatie

Wat is nu eigenlijk een spouwmuur, hoe herken je die, hoe kun je een spouwmuur het beste isoleren, welke materialen zijn hiervoor beschikbaar en hoe lang doe je erover om de kosten ervan terug te verdienen? Er worden dagelijks op internet talloze vragen over spouwmuurisolatie gesteld. Plus Isolatie heeft onderzocht welke vragen dit zijn en heeft de twintig meest gestelde vragen voor u beantwoord. De antwoorden kunt u hieronder in samengevatte vorm vinden door de betreffende vraag aan te klikken. Voor de uitgebreide versie van het antwoord kunt u na elk antwoord doorklikken naar onze kennisbank

 • Wat is spouwmuurisolatie?+

  Bij spouwmuurisolatie wordt de loze ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een woning opgevuld met isolatiemateriaal. Woningen met een spouw worden sinds 1920 in Nederland gebouwd. Tot 1975 gebeurde dit meestal zonder isolatiemateriaal in de spouw. Vanaf dat jaar wordt het gebruikelijk om de spouw direct bij de bouw van de woning te isoleren. Wanneer uw spouw nog niet is geïsoleerd, kan dit nu alsnog. Bij deze na-isolatie van uw spouwmuur wordt het isolatiemateriaal van buitenaf in de spouw ingebracht. Na-isolatie van spouwmuren is een relatief goedkope en effectieve methode van woningisolatie.

  Lees hier meer over "Wat is spouwmuurisolatie"

 • Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?+

  De voordelen van spouwmuurisolatie zijn:

  • u benut de spouw als isolatielaag
  • u pakt het energieverlies via uw gevel aan
  • u maakt volgende isolatiemaatregelen effectiever
  • u maakt het binnenklimaat van uw woning comfortabeler
  • u beperkt de kans op vochtdoorslag
  • uw woning wordt minder gehorig.

  Lees hier meer over "Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?"

 • Wat is de beste spouwmuurisolatie?+

  De breedte van de spouw bepaalt hoeveel isolatiemateriaal er in uw spouwmuur kan en daarmee welke isolatiewaarde u kunt bereiken. Hoe smaller de spouw, hoe minder isolatiemateriaal u in uw spouw kwijt kunt en hoe hoger de isolatiewaarde van het materiaal moet zijn om een goed resultaat te bereiken.

  EPS heeft net als glaswol een betere prijs-kwaliteitverhouding dan PUR. Tevens zijn beide isolatiematerialen milieuvriendelijker. Op ecologische gronden valt glaswol in het voordeel van EPS.

  Lees hier meer over "Wat is de beste spouwmuurisolatie?"

 • Hoe dik is een spouwmuur?+

  De gemiddelde spouwmuur heeft aan beide kanten van de spouw een halfsteensmuur van ongeveer 10 centimeter breed. Omdat de breedte van de spouw zelf zo’n 6 centimeter is, komt de totale breedte van de spouwmuur op 26 centimeter. Is uw spouwmuur smaller dan 4 centimeter? Dan kan alleen PUR als isolatiemateriaal worden toegepast. EPS of glaswol kunnen dan niet worden gebruikt. Deze materialen worden met hoge druk in de spouw geblazen, in een smalle spouw is hiervoor te weinig ruimte waardoor het glaswol en EPS zich niet goed verspreidt in de spouw. Bij een spouw van 4 cm of breder kunnen glaswol en EPS wel worden toegepast.

  Lees hier meer over "Hoe dik is een spouwmuur?"

 • Wat is de isolatiewaarde van spouwmuurisolatie?+

  De isolatiewaarde (Rc-waarde) van een gemiddelde spouwmuur zonder isolatie is 0,4 m2 K/W. Mét isolatiemateriaal heeft de spouwmuur een isolatiewaarde van ruim 2,0 m2 K/W. Dit is gebaseerd op een spouwmuur met een breedte van ongeveer 26 centimeter en een spouw van 6 centimeter breed.

  De isolatiewaarde van de stenen binnen- en buitenmuur helpen ook mee aan de Rc-waarde van de spouwmuur.

  Lees hier meer over "Wat is de isolatiewaarde van spouwmuurisolatie?"

 • Welke soorten spouwmuurisolatie zijn er?+

  Bij na-isolatie van bestaande spouwmuren kunnen onder andere de volgende isolatie materialen worden toegepast:

  • glaswol
  • steenwol
  • Purschuim
  • EPS-parels (bolletjes van piepschuim)
  • gesilliconiseerde perlietkorrels.
  • UF-schuim

  Aan deze kunststoffen kleven milieutechnische nadelen. Daarom komen er ook steeds meer milieuvriendelijke alternatieven op de markt, zoals:

  • behandelde schapenwol
  • Biofoam (een op melkzuur gebaseerde variant van EPS)
  • vlaswol
  • hennepwol

  Lees hier meer over "Welke soorten spouwmuurisolatie zijn er?"

 • Welke spouwmuurisolatie moet ik kiezen?+

  PUR-schuim, EPS-parels en glaswol zijn de isolatiematerialen die bij spouwmuurisolatie het vaakst worden toegepast. Alle drie isolatiematerialen hebben specifieke voor- en nadelen.

  PUR heeft als pluspunt dat het na uitharding een naadloze isolatielaag vormt die alle kieren en gaten vult. Ook is PUR in tegenstelling tot de andere twee isolatiematerialen toepasbaar in een smalle spouw.

  EPS-parels zijn milieuvriendelijker dan PUR en hebben dankzij de reflecterende werking van het grafiet in de parels een hoge isolatiewaarde.

  Glaswol wordt in de vorm van vezels in de spouw geblazen en heeft zowel uitstekende thermische als akoestische eigenschappen. Hierdoor isoleert glaswol uw huis niet alleen tegen kou, maar ook tegen geluidsoverlast.

  Lees hier meer over "Welke spouwmuurisolatie moet ik kiezen?"

 • Hoe werkt muurisolatie aan de buitenkant?+

  Beschikt u niet over een spouwmuur, maar heeft u wel voldoende ruimte rondom uw woning? U kunt dan een laag isolatie op uw buitenmuur ‘plakken’. Kunststofplaten van polystyreen hardschuim (XPS) zijn voor dit doel heel geschikt. XPS beschikt over een hoge isolatiewaarde en is goed bestand tegen vocht. De XPS-platen worden geplakt met behulp van een lijmspecie tegen uw buitenmuur, dit kan eventueel ondersteund worden met een lichtmetalen frame. U kunt de isolatie van uw buitenmuur daarna afwerken met steenstrips, stucwerk of gevelbekleding.

  Lees hier meer over "Hoe werkt muurisolatie aan de buitenkant"

 • Hoe werkt muurisolatie aan de binnenzijde?+

  Bij muurisolatie aan de binnenzijde wordt een voorzetwand geplaatst een de binnenkant van de dragende buitenmuur. Allereerst wordt een houten of metalen rooster aan de muur bevestigd. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht / opgevuld tussen de ruimte van de muur en het rooster. Na de opvulling kan de afwerking beginnen met het plaatsen van gips- of spaanplaten. Daarna kan de voorzetwand behangen en geschilderd worden.

  Lees hier meer over "Hoe werkt muurisolatie aan de binnenzijde?"

 • Heb ik een spouwmuur?+

  Een spouwmuur is niet altijd in één oogopslag te herkennen. Zeker niet voor iemand zonder bouwkundige achtergrond. Het meest typerende voor een spouwmuur is dat het een halfsteensmuur is. Wanneer de stenen allemaal in de lengterichting achter elkaar gemetseld worden, is het een halfsteensmuur.

  Wanneer er in uw muur geen halve lengtes zitten, maar de stenen alleen in de lengte verspringen, heeft u vrijwel zeker een spouwmuur.

  Lees hier meer over "Heb ik een spouwmuur?"

 • Hoe plaats ik spouwmuurisolatie?+

  Spouwmuurisolatie vergt in vergelijking met andere methoden van woningisolatie relatief weinig voorbereiding. Soms kan het wel nodig zijn dat oude isolatieresten of losliggende stenen uit de spouw worden verwijderd. Wanneer endoscopisch onderzoek uitwijst dat uw spouw geschikt is voor na-isolatie, kan het isolatiebedrijf direct aan de slag. Er wordt dan een boorpatroon gemaakt, met gaten op de kruispunten van voegen, op regelmatige afstanden van elkaar. Via die gaten wordt PUR-schuim, EPS-korrels of glaswol in de spouw gespoten of geblazen.

  Lees hier meer over "Hoe plaats ik spouwmuurisolatie?"

 • Hoe verwijder ik spouwmuurisolatie?+

  Zit er nog oud isolatiemateriaal in uw spouwmuur dat niet meer effectief kan worden bijgevuld? Dit zal dan door het isolatiebedrijf in de hele spouwmuur verwijderd worden. De boorgaten worden bovenin uw spouwmuur gemaakt. Door die gaten wordt lucht onder hoge druk de spouw in geblazen. Het resultaat: de oude isolatieresten verkruimelen en vallen naar beneden in de spouw. Onderaan de muur worden deze resten door een afzuiginstallatie opgezogen.

  Lees hier meer over "Hoe verwijder ik spouwmuurisolatie?"

 • Wat kost spouwmuurisolatie per m2?+

  De kosten van spouwmuurisolatie per vierkante meter variëren van €13 tot ongeveer €30. Dit is in vergelijking met andere methoden van woningisolatie relatief goedkoop. Bij spouwmuurisolatie maakt u gebruik van een bestaande spouw waardoor u de gevelconstructie ongemoeid kunt laten. Dit beperkt de kosten van deze ingreep. De exacte kosten per m2 hangen ondermeer af van de hoeveelheid m2 er nodig is, bereikbaarheid van uw gevel, de breedte van uw spouw, de kwaliteit van uw spouwmuur, knip of snijvoeg herstel en het isolatiemateriaal dat u kiest.

  Lees hier meer over "Wat kost spouwmuurisolatie per m2?"

 • Welke subsidie is er voor spouwmuurisolatie?+

  De landelijke subsidie voor spouwmuurisolatie is inmiddels op. Er zijn nog gemeenten die subsidie geven op woningisolatie. De voorwaarden en bedragen die hierbij van toepassing zijn verschillen van gemeente tot gemeente. Raadpleeg daarom altijd eerst uw eigen gemeente om na te gaan voor welke subsidie u in aanmerking komt, wanneer u uw spouw wilt na-isoleren. U kunt in 2019 nog profiteren van het lage BTW-tarief van 9% op spouwmuurisolatie.

  Dit BTW-tarief geldt alleen voor de isolatiewerkzaamheden. Op de inkoop van isolatiemateriaal betaalt u het normale BTW-tarief van 21%.

  Lees hier meer over "Welke subsidie is er voor spouwmuurisolatie?"

 • Wat is de besparing op spouwmuurisolatie?+

  Via een lagere energierekening verdient u uw spouwmuurisolatie investering binnen vier á vijf jaar terug. Heeft u een gemiddelde eensgezinswoning? Dan kost het na-isoleren van uw spouwmuur ongeveer €2000. Hiermee bespaart u jaarlijks circa €570 aan energiekosten. Nadat u de kosten heeft terugverdiend, blijft die besparing elk jaar in uw portemonnee vloeien. Wilt u nog meer besparen? Dan kunt u uw energiegebruik terugdringen of hernieuwbare energie op wekken.

  Lees hier meer over "Wat is de besparing op spouwmuurisolatie?"

 • Is spouwmuurisolatie fiscaal aftrekbaar?+

  Spouwmuurisolatie is sinds 2012 niet langer fiscaal aftrekbaar. Vóór die tijd kon u 40% van de kosten van spouwmuurisolatie van uw belastbare inkomen intrekken. Vanaf 2012 zijn alleen de kosten van dak- en zoldervloerisolatie nog fiscaal aftrekbaar. Het percentage van de kosten dat kan worden afgetrokken is daarbij verlaagd naar 30%. U kunt via de hypotheekrente, een eventuele gemeentelijke subsidie of een speciale groene lening wel een tegemoetkoming in de kosten van spouwmuurisolatie krijgen.

  Lees hier meer over "Is spouwmuurisolatie fiscaal aftrekbaar?"

 • Wat is de goedkoopste spouwmuurisolatie?+

  Isolatiematerialen verschillen van elkaar in isolatiewaarde en milieuvriendelijkheid. Dit geldt ook voor de isolatiematerialen die het meest bij spouwmuurisolatie worden toegepast: PUR-schuim, EPS-korrels en glaswol. U kunt deze materialen het beste vergelijken op hun onderlinge prijs-kwaliteitverhouding, en niet alleen op de prijs.

  Plus Isolatie werkt met Knauf Supafil. Dit is een glaswol van hoge duurzaamheid welke beschikt over hoogwaardige thermische en akoestische eigenschappen. Dankzij deze eigenschappen creëert u een hoge energiebesparing en een betere geluidsdemping in uw woning. In vergelijking met PUR-schuim en EPS-korrels pakt de prijs-kwaliteitverhouding van Supafil glaswol gunstig uit.

  Lees hier meer over "Wat is de goedkoopste spouwmuurisolatie?"

 • Wat zijn de grootste fouten bij spouwmuurisolatie?+

  Het moderne en gecertificeerde isolatiemateriaal voor spouwmuren kan tientallen jaren op zijn plaats blijven zitten en zijn isolerende werk doen. Het zal niet verkruimelen of naar beneden zakken in de spouw. Als het isolatiemateriaal ondeskundig is aangebracht in de spouw of niet gecertificeerd is, kunt u wel degelijk problemen verwachten. Gebrekkige voorbereiding, ongeschikte gevel en verkeerd isolatiemateriaal veroorzaken de meeste problemen bij spouwmuurisolatie.

  Lees hier meer over "Wat zijn de grootste fouten bij spouwmuurisolatie?"

 • Hoe voorkom ik vocht in mijn spouwmuur?+

  Vandaag de dag behoren vochtproblemen in spouwmuren tot het verleden dankzij de vochtafstotende isolatiematerialen.

  Supafil van Knauf, het gecertificeerde hoogwaardige glaswol, gebruikt door Plus Isolatie, is gesiliconeerd. Op deze manier komt er geen vocht in uw spouw.

  Het dauwpunt van de binnenmuur wordt verplaatst naar de buitenmuur van de spouw door spouwmuurisolatie. Zo heeft u in uw woning geen last meer heeft van condensatievocht.

  Lees hier meer over "Hoe voorkom ik vocht in mijn spouwmuur?"

 • Hoe voorkom ik schimmel in mijn spouwmuur?+

  Dankzij de technologieën van tegenwoordig kunnen de huidige gecertificeerde spouwmuurisolatie materialen zeer goed tegen vocht en helpen mee aan de vochtregulatie in de spouwmuur. In het verleden werden wel eens producten gebruikt waarbij dit proces werd verstoord of waren deze niet bestendig tegen vocht van buitenaf. Gelukkig zijn dergelijke nadelen al tig jaren niet meer aan de orde. 

  Doordat spouwmuurisolatie voorkomt dat het dauwpunt verplaatst wordt naar de binnenmuur, wordt schimmelvorming voorkomen. Het wordt verlegt naar het buitenblad van uw spouwmuur. Wel kan het nodig zijn dat uw spouwmuur eerst wordt geïmpregneerd, alvorens die wordt geïsoleerd. Of dit nodig is hangt af van de kwaliteit van uw baksteen en het voegwerk. 

  Lees hier meer over "Hoe voorkom ik schimmel in mijn spouwmuur?"