Hoe dik is een spouwmuur?

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Hoe-dik-is-een-spouwmuur
 

Hoe dik is een spouwmuur?

Het isolerende effect van  spouwmuurisolatie is met name afhankelijk van de spouwmuurdikte. Hoe breder de spouw, hoe meer isolatiemateriaal erin kan en hoe hoger de isolatiewaarde van de spouwmuurisolatie. Maar vergeet ook de dikte van de muren zelf niet. Want die dragen ook bij aan de isolatiewaarde. Ook zonder spouw of isolatie isoleert een eensteensmuur immers beter dan een halfsteens muur. Om het effect van spouwmuurisolatie op de isolatiewaarde van uw woning goed te beoordelen, moet u eerst weten welke muren u heeft en wat de spouwbreedte is.

offerte spouwmuurisolatie

Heeft u een spouwmuur?

Veel mensen vragen zich af hoe dik een spouwmuur is omdat ze niet goed weten of hun eigen huis een spouwmuur heeft. De meeste spouwmuren hebben aan beide kanten van de spouw een halfsteensmuur van ongeveer 10 centimeter breed. Omdat de breedte van de spouw zelf zo’n 6 centimeter is, komt de totale breedte van de spouwmuur op 26 centimeter. Door de afstand tussen de binnen- en buitenkant van uw gevel te meten, kunt u dus nagaan of u een spouwmuur heeft.

Nu kijken de meeste mensen thuis niet tegen schoonmetselwerk aan. Binnenmuren zijn meestal afgewerkt met bijvoorbeeld tegels, steenstrips, lambrizering, stucwerk of behang. Ook kan er een voorzetwand van bijvoorbeeld gipsplaten voor de binnenmuur zijn gezet, met een al dan niet geïsoleerde ruimte tussen de stenen muur en de voorzetwand. Al die elementen tellen mee in de totale dikte van uw spouwmuur. De complete constructie kan zelfs zo dik zijn dat u denkt dat u een spouwmuur heeft, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is.

Welke constructies met een spouwmuur bestaan er?

Globaal bestaan er de volgende drie soorten gevelconstructies van steen:

  • Steensmuur: 

Bij een steensmuur komt de dikte van de muur overeen met de lengte van de steen (ongeveer 200 mm). De steensmuur kwam vroeger vaak voor als dragende buitenmuur zonder spouw of als scheidingsmuur tussen twee woningen. Omdat de stenen om en om worden gelegd (eerst één steen in de volle lengte overdwars en vervolgens twee stenen naast elkaar in de lengterichting), kunt u een steensmuur herkennen aan deze verspringing tussen stenen in de lengte en stenen in de breedte. Anders gezegd: van buitenaf gezien worden stenen met een volle lengte afgewisseld door stenen met een halve lengte.

  • Halfsteensmuur: 

Een halfsteensmuur betekent niet dat uw muur uit halve stenen bestaat. Het betekent alleen dat de stenen in uw muur in de lengterichting achter elkaar liggen. De breedte van de muur komt hierdoor overeen met een halve steenlengte. Want een steen is ongeveer twee keer zo lang (210 mm) dan dat hij breed (100 mm) is. Een spouwmuur bestaat meestal uit twee halfsteensmuren. De halfsteensmuur aan de buitenkant noemen we het buitenblad en de halfsteensmuur aan de binnenkant het binnenblad. Tussen het buiten- en binnenblad zit een ruimte van ongeveer 6 centimeter. Deze ruimte noemen we de spouw. Wanneer we alle stenen van een halfsteensmuur recht bovenop elkaar metselen, ontstaat er een zwakke muur die zomaar om kan vallen. Door elke steen ten opzichte van de steen die er direct onder ligt een halve steenlengte te laten verspringen, ontstaat er een sterke constructie die wel tegen een stootje kan. Door dit zogenoemde halfsteensverband krijgt een halfsteensmuur voldoende sterkte.

  • Klampmuur: 

Bij een klampmuur zijn alle stenen op hun smalle kant gemetseld. Een klampmuur is onvoldoende stevig om als dragende buitenmuur te functioneren. Daarom komt een klampmuur alleen voor als voorzetwand of scheidingswand. Een klampmuur als voorzetwand kan een architectonische functie hebben, maar ook een isolerende functie. Een klampmuur kan bijvoorbeeld een halfsteensmuur dikker maken en daardoor de muurconstructie als geheel een hogere isolatiewaarde geven. Wanneer de klampmuur niet stijf tegen de halfsteensmuur is gemetseld, maar er wat ruimte tussen beide muren zit, kan die ruimte ook als spouw dienen. U heeft dan een spouwmuur die wat smaller is dan een spouwmuur met twee halfsteensmuren; meestal 20 centimeter in plaats van 26 centimeter. De spouwbreedte van een halfsteens buitenmuur en een klampmuur als binnenmuur/voorzetwand is ook wat smaller dan bij een spouwmuur met twee halfsteensmuren; meestal 5 centimeter in plaats van 6 centimeter.

Hoe herkent u een spouwmuur?

U kunt een spouwmuur dus herkennen aan het kenmerkende metselverband van een halfsteensmuur. Bij een eensteensmuur, die u eveneens aan het metselverband kunt herkennen, weet u zeker dat u geen spouwmuur heeft.

Weet u niet zeker of uw huis spouwmuren heeft? Plus Isolatie komt gerust even bij u langs om dit voor u vast te stellen. We kunnen dan desgewenst ook direct onderzoeken hoe uw spouwmuren het beste geïsoleerd kunnen worden. Lees hier meer informatie over hoe u uw spouwmuur kunt voorzien van isolatie.