Hoe voorkom ik vocht in mijn spouwmuur?

Gratis adviesgesprek aanvragen

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Hoe-voorkom-ik-vocht-in-mijn-spouwmuur

Vochtproblemen bij spouwmuurisolatie

Dankzij de huidige vochtafstotende isolatiematerialen behoren vochtproblemen in spouwmuren tot het verleden. Supafil van Knauf bijvoorbeeld, het hoogwaardige en gecertificeerde glaswol dat Plus Isolatie als isolatiemateriaal in spouwmuren gebruikt, is gesiliconeerd. Hierdoor kan er geen vocht in uw spouw komen.

offerte spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie verplaatst het dauwpunt van de binnenmuur naar de buitenmuur van de spouw. Dit betekent dat u in uw woning geen last meer heeft van condensatievocht. Omdat uw binnenmuren dankzij het isolatiemateriaal in de spouw lekker warm blijven, ontstaat het condens nu op de buitenmuren. De buitenlucht ventileert dit vocht op een natuurlijke manier weg.

Heeft u nog oud isolatiemateriaal in uw spouw zitten? Uit de tijd dat isolatiematerialen nog niet werden gecertificeerd? En is dit materiaal al door vocht aangetast? Dan kunt u dit probleem op twee manieren oplossen: 

• vervang dit oude en ondeugdelijke isolatiemateriaal door modern, vochtwerend isolatiemateriaal
• laat het isolatiemateriaal zitten en neem maatregelen om de schade te beperken.

De eerste manier is een échte oplossing: het isolatiemateriaal dat gecertificeerde isolatiebedrijven zoals Plus Isolatie bij spouwmuurisolatie gebruiken houdt het vocht buiten de spouw. En verlost uw binnenmuren van vocht door condensatie.

De tweede manier is geen duurzame oplossing, maar kunt u overwegen wanneer u geen budget heeft om uw spouwmuur opnieuw te isoleren. U kunt dan een aantal maatregelen nemen om de vochtschade in uw spouwmuur te beperken. Deze maatregelen worden hierna toegelicht.

Maatregelen tegen vochtvorming in oud isolatiemateriaal

Tegen vochtvorming in oud, ondeugdelijk isolatiemateriaal in spouwmuren zijn de volgende maatregelen mogelijk: 

• een vochtwerende laag onderaan de muur 
• muren injecteren 
• muren impregneren 
• goede ventilatie van de woning.

offerte spouwmuurisolatie

Een vochtwerende laag onderaan de muur

In nieuwe woningen wordt bovenop de eerste rij stenen van de muren een vochtwerende laag aangebracht. Bij oudere woningen gebeurde dit niet of onvoldoende, waardoor optrekkend grondvocht vrij spel kreeg. Woont u in een wat ouder huis zonder zo’n vochtwerende laag onderaan uw spouwmuur? En is uw spouwmuur nageïsoleerd met ondeugdelijk spouwisolatiemateriaal? Dan kan dat materiaal zijn aangetast door optrekkend grondvocht. Door alsnog een vochtwerende laag onderaan uw muur te maken, voorkomt u dat er nog meer grondvocht uw spouwmuur intrekt.

Muren injecteren

U kunt uw spouwmuur injecteren met een vochtwerende vloeistof en zo voorkomen dat het vocht hoger optrekt en de binnenmuren aantast. Bij deze methode van injecteren worden om de zoveel centimeter kleine gaatjes in de binnen- of buitenmuur geboord. Daarna wordt er onder hoge druk via de gaatjes een waterwerende vloeistof in de spouwmuur gespoten.

De werking van de muurinjectie is vergelijkbaar met siliconen. De vloeistof hardt in de spouwmuur uit tot een gel die voorkomt dat grondvocht naar hoger gelegen stenen wordt opgezogen. De kans dat uw oude isolatiemateriaal nog verder door vocht wordt aangetast, wordt hierdoor een stuk kleiner.

Met het isolatiemateriaal van tegenwoordig is het injecteren van muren overbodig. Vocht blijft aan de buitenkant van de spouwmuur zitten omdat het isolatiemateriaal in de spouw het vocht afstoot.

Muren impregneren

Een met modern isolatiemateriaal geïsoleerde spouwmuur houdt de regen lekker buiten uw huis. Bij een muur zonder spouw die vol in wind en regen staat, kan het vocht van het water in de buitenmuur trekken en er zelfs doorheen slaan. Impregneren kan dan een goede maatregel zijn om dit te voorkomen. Het optrekkende grondvocht en vocht dat door een muur slaat leidt tot vocht- en schimmelvorming bij de binnenmuren van de woning.

Het impregneren van een spouwmuur is alleen het overwegen waard wanneer er oud en ondeugdelijk isolatiemateriaal in de spouw zit. Dit isolatiemateriaal is niet of onvoldoende vochtwerend. Wanneer u dit materiaal verwijdert om daarna uw spouwmuur opnieuw te isoleren, heeft impregneren geen enkel nut. U krijgt dan vochtafstotend isolatiemateriaal in uw spouw.

Goede ventilatie van de woning

Problemen met vocht in uw woning ontstaan niet alleen door optrekkend grondvocht of regen die door uw buitenmuur slaat. Vocht kan ook van binnenuit de woning ontstaan. Dit gebeurt wanneer de warme en vochtige lucht in uw huis condenseert op koude oppervlakken zoals ramen en muren. Die plekken worden dan vochtig, schimmelig en muf. Dit is niet alleen slecht voor uw wandbekleding, maar ook voor uw gezondheid.

Het probleem van vochtopeenhoping als gevolg van condensatie ontstaat wanneer u uw woning onvoldoende ventileert. Ook kan er vocht neerslaan op plaatsen waar de lucht in uw woning onvoldoende circuleert, zoals achter gordijnen of meubels die te dicht tegen de muur staan. Maar ook in de hoeken van muren en plafonds. Overigens verlaat maar 2% van de waterdamp via de muren uw woning. De overige 98% verlaat uw woning via ventilatie.

Het voordeel van het huidige isolatiemateriaal is dat het dauwpunt van de binnenmuur naar de buitenmuur van de spouwmuur verschuift. Hierdoor heeft u minder snel last van condensatie aan de binnenkant van uw huis.