Wat is de besparing op spouwmuur

isolatie?

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Wat-is-de-besparing-op-spouwmuurisolatie
 

Wat is de besparing op spouwmuurisolatie?

Zoals bij elke methode van woningisolatie is ook bij spouwmuurisolatie de besparing op uw energierekening afhankelijk van de isolatiewaarde. Bepalend hierbij is de totale isolatiewaarde van de constructie van uw spouwmuur inclusief isolatie, de zogenoemde Rc-waarde. Een spouwmuur zonder isolatie heeft een Rc-waarde van ongeveer 0,4 m2 K/W. Door na-isolatie bereikt een spouwmuur een isolatiewaarde van ongeveer 2,0 m2 K/W. Dat is maar liefst vijf keer zoveel. Dit kengetal is van toepassing op een spouwmuur die inclusief beide muren ongeveer 26 centimeter dik is en een spouwbreedte van 6 centimeter heeft. Omdat de isolatiewaarde van de diverse isolatiematerialen niet zoveel uit elkaar loopt, heeft die factor niet zoveel invloed op uw besparing.

offerte spouwmuurisolatie

Wanneer u de genoemde isolatiewaarde na isolatie van uw spouwmuur bereikt, kunt u ervan uitgaan dat u uw investering in spouwmuurisolatie vaak binnen 4 á 5 jaar via een lagere energierekening terugverdient.

Zodra uw (spouw)muren goed geïsoleerd zijn, kunt u uw energiekosten nog verder terugdringen door ook uw vloer of dak te isoleren.

Waar hangt het besparingseffect van spouwmuurisolatie vanaf?

Behalve van de isolatiewaarde van uw spouwmuur ná isolatie en de isolatiewaarde van uw woning als geheel, is het besparingseffect van spouwmuurisolatie van diverse factoren afhankelijk. Denk in de eerste plaats aan uw huidige energiegebruik en de bijbehorende kosten daarvan. In een grote vrijstaande woning zult u meer energie gebruiken dan in een rijtjeshuis of etagewoning. Hoe meer energie u gebruikt om uw woning warm te houden, hoe groter het besparingseffect van spouwmuurisolatie.

Via de muren raakt uw woning relatief veel warmte kwijt. Dit betekent dat wanneer u de rest van uw woning al goed geïsoleerd heeft, u nog steeds winst kunt boeken met spouwmuurisolatie. Sterker nog: het effect van spouwmuurisolatie neemt alleen maar toe wanneer het dak, de zolder, de ramen, de vloeren en de (eventuele) kruipruimte al goed zijn geïsoleerd. Het enige grote energielek dat u dan nog heeft zijn de muren!

Is spouwmuurisolatie bij u niet mogelijk omdat u geen spouwmuur heeft? Dan kunt u andere methoden van gevelisolatie overwegen, zoals buitenmuurisolatie en binnenmuurisolatie.

Rendement van spouwmuurisolatie per woningtype

De onderstaande tabel laat zien wat spouwmuurisolatie per type woning gemiddeld kost en welke jaarlijkse besparing op uw energierekening deze investering oplevert.

Type woning Investering in spouwmuurisolatie Jaarlijkse energiebesparing
Gemiddelde Nederlandse woning €2000 €570
Twee-onder-een-kap woning €2000 €550
Rijtjeswoning €750 €200
Appartement €700 €190

Terugverdientijd van spouwmuurisolatie

Uit de tabel kunt u afleiden dat u uw investering in spouwmuurisolatie al binnen vier jaar terugverdient. Omdat het hier om indicaties gaat, kunt u zekerheidshalve beter uitgaan van een terugverdientijd van vijf jaar.

Nadat u uw investering in spouwmuurisolatie heeft terugverdiend, maakt u alleen nog maar winst op die investering. U heeft uw kosten er dan immers uit, terwijl u blijft profiteren van de lagere energierekening. U kunt nog meer besparen door uw energiegebruik terug te dringen of eventueel zelf energie op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp.

Wilt u weten welke isolatiewaarde en energiebesparing u kunt realiseren door uw spouwmuur te isoleren? Laat Plus Isolatie de mogelijkheden bij u thuis onderzoeken. Wij zijn een erkend en gecertificeerd isolatiebedrijf en isoleren uw spouwmuur bij voorkeur met Supafil, het hoogwaardige en duurzame glaswol van Knauf.