Wat kost spouwmuur
isolatie per m2?
Bel mij terug
Gratis, vrijblijvend advies
Wat-kost-spouwmuurisolatie-per-m2
Wat kost spouwmuurisolatie per m2?
Spouwmuurisolatie is de goedkoopste methode van gevelisolatie. Dit komt vooral omdat u gebruikmaakt van de nog niet geïsoleerde spouw in uw buitenmuur, zodat u niets hoeft te veranderen aan uw gevelconstructie. Er hoeft geen extra muur te worden gemetseld of getimmerd en er is ook geen voorzetwand nodig.
In tegenstelling tot andere methoden van woningisolatie is bij spouwmuurisolatie dus geen verbouwing nodig. De totale kosten van de ingreep blijven hierdoor beperkt. De kosten van spouwmuurisolatie verdient u via een lagere energierekening meestal binnen vijf jaar terug.
Stel dat de na-isolatie van uw spouwmuur €2000 euro kost en u daarna €400 per jaar minder energiekosten betaalt. U verdient deze investering dan binnen vijf jaar terug. Binnen die vijf jaar is het rendement op uw investering maar liefst 20% per jaar. Dat is al snel tien keer zoveel dan de rente die u momenteel op uw spaarrekening krijgt. En dan te bedenken dat u na die vijf jaar alleen nog maar winst op uw investering in spouwmuurisolatie maakt. Waar wacht u nog op?
Waar hangen de kosten van spouwmuurisolatie vanaf?
Wat spouwmuurisolatie in uw situatie kost, hangt onder andere af van het gevel oppervlak (lengte keer hoogte) van uw spouwmuren. Het is daarom handig om de kosten van spouwmuurisolatie per m2 te weten. De kosten van spouwmuurisolatie per m2 hangen onder andere af van:
- de hoeveelheid m2 muuroppervlakte
- de bereikbaarheid van uw gevel
- de breedte van uw spouw
- de kwaliteit van uw spouwmuur
- het isolatiemateriaal
- de noodzaak van ventilatieroosters naar de kruipruimte
- de noodzaak van spouwafscheiders naar de buren
- de aanwezigheid van een knip/snijvoeg in uw gevel
Hierna wordt elk van deze aspecten afzonderlijk toegelicht.
De hoeveelheid m2 te isoleren muuroppervlakte
Bij kleinere muuroppervlaktes zijn vaak hogere m2 kosten gemoeid dan woningen of projecten waar soms meerdere uren of soms dagen werk is op 1 plek. Daardoor is het bij spouwmuurisolatie van belang dat de gevels worden opgemeten om hier een goed beeld van te krijgen.
De bereikbaarheid van de gevel en kosten van spouwmuurisolatie
Wanneer uw gevel(s) moeilijk bereikbaar zijn, moeten er extra maatregelen en voorzieningen worden getroffen om met de benodigde isolatie-apparatuur op de juiste plek te komen. Zo moet er voldoende manoeuvreerruimte zijn om gaten in de voegen te kunnen boren. In sommige gevallen zijn hiervoor een hoogwerker of steiger nodig. Misschien moet uw gevel eerst vrij worden gemaakt van beplanting. Wanneer slangen en kabels over de weg uitgerold moeten worden om bij uw gevel te komen, kan het nodig zijn dat een deel van de weg wordt afgezet voor het verkeer.
Spouwbreedte en de kosten van spouwmuurisolatie
De ruimte tussen het buitenblad (de buitenmuur) en het binnenblad (de binnenmuur) van een spouwmuur is meestal zo’n 6 centimeter. Maar dit is een gemiddelde. Een afwijking van één of enkele centimeters van het gemiddelde is van invloed op de kosten van spouwmuurisolatie per m2. Hoe breder uw spouw, hoe meer isolatiemateriaal erin moet en hoe hoger de kosten per m2. Maar daar staat dan ook een hogere isolatiewaarde en dus een hogere besparing op energiekosten tegenover.
Spouwmuurkwaliteit en de kosten van spouwmuurisolatie
Een spouwmuur moet leeg en schoon zijn om effectief na te kunnen isoleren. Plus Isolatie controleert eerst de staat van uw bestaande spouwmuur alvorens wij tot na-isolatie overgaan. Indien nodig verwijderen we eerst oud isolatiemateriaal of cementresten uit uw spouw. Dat doen we op een deskundige manier. U kunt er zeker van zijn dat we geen oud isolatiemateriaal of rommel in uw spouw achterlaten alvorens wij uw spouwmuur gaan isoleren.
Bij ons voorbereidend onderzoek controleren wij ook of uw spouwmuur überhaupt geschikt is voor na-isolatie. Denk hierbij aan koudebruggen en scheuren in de muren of het voegwerk. Lekt er te veel warmte via uw spouwmuur weg, dan zal na-isolatie van uw spouw veel rendement opleveren. Scheuren in de muur kunnen tot vochtdoorslag leiden, zeker wanneer de muur vol in de wind en de regen staat. Alleen spouwmuren met een goede vochtbestendigheid zijn geschikt voor na-isolatie.
Wanneer uw spouwmuur eerst schoon- of leeggemaakt moet worden of er allerlei reparaties aan scheuren en dergelijke nodig zijn, vallen de kosten van spouwmuurisolatie per m2 uiteraard hoger uit.
Isolatiemateriaal en de kosten van spouwmuurisolatie
Er zijn verschillende isolatiematerialen waarmee uw spouwmuur kan worden geïsoleerd, zoals PUR-schuim, EPS-korrels, steenwol of glaswol. Het materiaal dat u kiest is van invloed op de kosten van spouwmuurisolatie per m2. Laat u zich daarom door uw isolatiebedrijf goed informeren over de verschillen tussen deze isolatiematerialen. Kijk daarbij niet alleen naar de kosten, maar ook naar de isolatiewaarde, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. Een vergelijking tussen al deze aspecten leert dat glaswol altijd een goede keus is. Plus Isolatie werkt met Supafil, een hoogwaardig en gecertificeerd isolatieglaswol van Knauf.
Ventilatieroosters en de kosten van spouwmuurisolatie
Wanneer uw kruipruimte via de spouw wordt geventileerd, zal er door het isolatiemateriaal vanuit de kruipruimte een ventilatiekanaal naar het ventilatierooster aangebracht moeten worden. Toen er nog geen isolatiemateriaal in uw spouw zat, was dit niet nodig. De spouw fungeerde toen zelf als ventilatiekanaal. Na de isolatie is dit geen optie meer, dus zal er een ventilatiebuis tussen de kruipruimte en het ventilatierooster moeten komen. Het isolatiemateriaal komt daar omheen en sluit het ventilatiekanaal naadloos af.