Hoe verwijder ik spouwmuur

isolatie?

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Hoe-verwijder-ik-spouwmuurisolatie
 

Hoe verwijder ik spouwmuurisolatie?

Om een spouwmuur effectief en duurzaam na te isoleren, moet de spouw leeg en schoon zijn. Dit betekent dat stenen, cementresten of rommel eerst verwijderd moeten worden alvorens het isolatiemateriaal in de spouw kan worden aangebracht. Ook bestaand spouwmateriaal moet eerst uit de spouw worden weggehaald. Begin daarom nooit zonder vooronderzoek uw spouw te isoleren. Het is beter om een gecertificeerd isolatiebedrijf zoals Plus Isolatie eerst uw spouwmuur te laten inspecteren.

Plus Isolatie controleert eerst de staat van uw bestaande spouwmuur alvorens wij u vrijblijvend adviseren over na-isolatie. Indien nodig verwijderen we eerst oud isolatiemateriaal uit uw spouw. Dat doen we op een deskundige manier. U kunt er zeker van zijn dat we geen oud isolatiemateriaal of rommel in uw spouw achterlaten alvorens wij die gaan isoleren.

offerte spouwmuurisolatie

Hoe weet ik dat mijn spouwmuur eerder is geïsoleerd?

Woningen die zijn gebouwd tussen 1930 en 1975 hebben meestal een niet geïsoleerde spouwmuur. Pas na 1975 werd het geleidelijk de gewoonte om de spouwmuur bij de bouw van een woning direct te isoleren. Maar omdat dit lang niet in alle gevallen is gebeurd, is de kans groot dat er nog geen isolatiemateriaal in de spouwmuur van uw woning zit.

Nu is het aan de buitenkant niet direct te zien of een spouwmuur al eens eerder is geïsoleerd. Om dit met zekerheid vast te kunnen stellen, is een endoscopisch onderzoek nodig. Hierbij wordt via een gaatje in de voeg van uw buitenmuur met een camera in de spouw gekeken. Dit onderzoek is ter voorbereiding van de na-isolatie van uw spouwmuur sowieso nodig. Want ook al zit er geen oud isolatiemateriaal in uw spouwmuur, er kan wel rommel zoals stenen of cementresten in de spouw zitten. En ook die moeten worden verwijderd om uw spouwmuur kwalitatief verantwoord te kunnen isoleren. 

Kan het bestaande isolatiemateriaal niet gewoon blijven zitten?

Isolatiemateriaal uit de begintijd van de spouwisolatie heeft niet de hoogwaardige kwaliteit van tegenwoordig. Het huidige gecertificeerde isolatiemateriaal voor spouwmuren gaat tientallen jaren mee, of zo lang als de woning staat. Tot eind vorige eeuw werd isolatiemateriaal gebruikt dat na enkele jaren al uitzakte in de spouw, verpulverde of onvoldoende vochtbestendig bleek te zijn. Het is daarom geen optie om dergelijk oud isolatiemateriaal aan te vullen met nieuw isolatiemateriaal.

Zelfs wanneer het bestaande isolatiemateriaal in uw spouw nog in goede staat is, levert het bijvullen van dit materiaal meestal niet het beoogde effect. U krijgt dan geen dicht isolatiepakket in uw spouw dat naadloos op de muren aansluit. Ook onderling sluiten de verschillende isolatiematerialen niet goed op elkaar aan. Het gevolg van bijvullen is dat u de gewenste isolatiewaarde van uw gevel niet bereikt en in plaats daarvan de kans op vocht, schimmels en koudebruggen in uw spouwmuur alleen maar groter maakt. Niet doen dus!

offerte spouwmuurisolatie

Hoe krijg ik het oude isolatiemateriaal uit mijn spouw?

Zodra is vastgesteld dat er nog isolatiemateriaal in uw spouw zit, wordt dit van boven naar beneden uit uw spouw verwijderd. Bovenin uw spouwmuur worden boorgaten gemaakt. Door die gaten wordt lucht onder hoge druk de spouw in geblazen. Als gevolg hiervan verkruimelen de oude isolatieresten die nog in de spouw zitten en vallen deze naar beneden. Onderin uw spouwmuur worden enkele stenen weggehaald om ruimte te maken voor een afzuiginstallatie. Deze afzuiginstallatie creëert een onderdruk waardoor de in de spouw naar beneden gevallen isolatieresten uit de muur worden gezogen.

Na deze schoonmaakoperatie heeft u weer een mooie lege spouwmuur die geschikt is voor na-isolatie.