Wat is spouwmuur isolatie?

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Wat-is-spouwmuurisolatie
 • Energiebesparend
 • Snelle terugverdientijd
 • Beter wooncomfort
 • Milieuvriendelijk
 • Gunstiger energielabel

Wat is spouwmuurisolatie?

Van alle methoden van woningisolatie is  spouwmuurisolatie de meest rendabele manier om uw energiekosten omlaag te krijgen. De meeste kou komt immers via uw buitenmuren uw huis binnen. Wanneer u een spouwmuur heeft, is spouwmuurisolatie de goedkoopste vorm van gevelisolatie. Wilt u weten of spouwmuurisolatie ook bij u thuis mogelijk is en wat de beste methode is om dit te doen? Bel dan Plus Isolatie voor een vrijblijvend en deskundig advies.

offerte spouwmuurisolatie

Waarom spouwmuurisolatie?

Heeft u een spouwmuur, maar is die nog niet geïsoleerd? Er zijn minstens vier goede redenen om uw spouwmuur alsnog te laten isoleren. 

 1. uw energiekosten gaan omlaag De kosten van  spouwmuurisolatie kunnen vaak binnen twee tot vier jaar via een lagere energienota worden terugverdiend. Daarna maakt u alleen nog maar winst op uw investering in spouwmuurisolatie. 
 2. het binnenklimaat van uw woning wordt comfortabeler Spouwmuurisolatie maakt uw kamers in de winter warmer en in de zomer koeler.
 3. uw woning wordt minder gehorig De isolatie in uw spouw houdt niet alleen de warmte in uw woning vast en de kou buiten, maar ook het geluid van buiten tegen. En natuurlijk ook het geluid van binnenuit, en daar zijn de buren weer blij mee. 
 4. uw woning loopt minder risico op vochtdoorslag. Spouwmuurisolatie beperkt de kans op vochtdoorslag door uw buitenmuren aanzienlijk. Dit is vooral van belang bij buitenmuren die pal op de wind en in de regen staan.

Warmte circuleert in uw woning. Heeft u last van een tochtige vloer? Dan is dat meestal het gevolg van warme lucht die langs de muur naar beneden toe afkoelt. Hierdoor ontstaat er vanaf het plafond via de muren een koudetrek naar de vloer toe. Vloerisolatie kan dit probleem niet voorkomen, spouwmuurisolatie wél.

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur is een muur die uit twee evenwijdige delen bestaat:

 • een buitenmuur (buitenblad) en een
 • binnenmuur (binnenblad).

De spouw is de open ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur. Deze spouw heeft de volgende functies:

 • het voorkomen van vochtdoorslag
 • warmte- en geluidsisolatie.

In Nederland worden sinds ongeveer 1920 woningen met een spouwmuur gebouwd. Tot 1975 meestal zonder isolatiemateriaal in de spouw, na 1975 steeds vaker met isolatiemateriaal in de spouw. De isolatiewaarde van een spouw zonder isolatiemateriaal is beperkt. Stilstaande lucht isoleert op zich goed, maar de lucht tussen de twee muren van een spouwmuur is in principe altijd in beweging. Dit komt omdat een spouw niet luchtdicht is. Denk hierbij aan gaten, kieren en scheuren in stenen of voegen, maar ook aan lucht- en ventilatieroosters. Door verschillen in temperatuur tussen de buiten- en binnenkant van de spouwmuur gaat de lucht in de spouw bewegen.

Wat is spouwmuurisolatie?

Bij  spouwmuurisolatie wordt de spouw van buitenaf opgevuld met isolatiemateriaal. Hierbij kunnen onder andere de volgende isolatiematerialen worden toegepast: 

 • glaswol (zand & gerecycled glas)
 • korrels van expanded polystyrene (EPS; kleine bolletjes van piepschuim) of 
 • Polyurethaan (PUR) schuim 
 • UF-schuim.

Welk isolatiemateriaal in uw spouw het meest geschikt is, hangt onder andere af van de spouwbreedte, het type steen en de voegbreedte. Om het isolatiemateriaal in de spouw te krijgen, wordt er eerst een gatenpatroon in uw buitenmuur geboord. De gaten komen hierbij op de kruising van de voeg. Vervolgens wordt het isolatiemateriaal door de gaten in lagen van beneden naar boven in de spouw aangebracht.

Andere woorden voor spouwmuurisolatie zijn gevelisolatie, muurisolatie of wandisolatie.

offerte spouwmuurisolatie

Wanneer is spouwmuurisolatie een optie?

Uiteraard is spouwmuurisolatie alleen een optie wanneer uw woning is uitgerust met spouwmuren. Om te beoordelen welke methode van spouwmuurisolatie in uw situatie het meest geschikt is, onderzoekt Plus Isolatie eerst uw spouwmuren. Hierbij doen wij endoscopisch onderzoek naar de staat van uw spouw. Dit houdt in dat wij een gaatje in de voeg van uw buitenmuur boren en via dat gaatje met een camera in uw spouw kijken.

Is er al eerder isolatiemateriaal in uw spouw aangebracht? Dan onderzoeken wij desgewenst de kwaliteit van dat materiaal. Uit ons onderzoek kan blijken dat uw huidige spouwisolatie niet aan de actuele eisen voldoet en daardoor onvoldoende rendement oplevert. Het materiaal kan door de jaren heen verzakt of verpulverd zijn. Wij kunnen het oude isolatiemateriaal uit uw spouw weghalen en vervangen door nieuwe spouwisolatie.

Heeft uw woning geen spouwmuren en wilt u toch uw (gevel)muren isoleren? U kunt dan eventueel aan de buitenkant of binnenkant van de muur een extra muur metselen of wand timmeren. Omdat u hiermee feitelijk een spouw creëert, is spouwisolatie in die situatie wellicht alsnog de meest voordelige isolatie-optie.

Wilt u uw investering in woningisolatie snel terugverdienen en meer vliegen in één klap slaan? Laat Plus Isolatie dan eerst bij u thuis de mogelijkheden van spouwmuurisolatie onderzoeken, alvorens u andere isolatiemethoden overweegt. Neem gerust  contact met ons op!