Welke soorten spouwmuur

isolatie zijn er?

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Welke-soorten-spouwmuurisolatie-zijn-er
  •   Snelle terugverdientijd 
  •  Verschillende isolatiematerialen mogelijk
  •  10 jaar garantie
  •  Gecertificeerd isolatiebedrijf
  •  Jarenlange ervaring in na-isolatie

Spouwmuurisolatie soorten: welke opties zijn er?

Er zijn verschillende spouwmuurisolatie soorten beschikbaar bij Plus Isolatie. Steenwol en glaswol zijn veelzijdige, brandwerende materialen met goede thermische en akoestische isolatie. EPS en XPS zijn lichtgewicht polystyreenschuimen, waarbij XPS sterker en vochtbestendiger is. 

PUR en PIR zijn schuimen met hoge isolatiewaarde, ideaal voor complexe oppervlakken. Resolhardschuim (PF) biedt maximale isolatie in dunne lagen. Duurzame opties zijn Biofoam (biologisch EPS), behandelde schapenwol, vlaswol en hennepwol, die milieuvriendelijk zijn en uitstekende thermische en vochtregulerende eigenschappen hebben. Elk materiaal biedt specifieke voordelen.

offerte spouwmuurisolatie

Glaswol als spouwmuurisolatie

Glaswol als isolatiemateriaal biedt uitstekende thermische isolatiewaarde en akoestische voordelen. Zo hebben u en uw omgeving minder last van geluidshinder. Het is duurzaam, omdat het grotendeels is gemaakt van gerecycled glas. Verder is het brandwerend, wat bijdraagt aan de veiligheid van uw woning. Glaswol is licht, flexibel en eenvoudig te installeren, waardoor het geschikt is voor diverse isolatietoepassingen. 

Een nadeel van glaswol als spouwmuurisolatie soort is dat de vezels soms irritatie aan huid en luchtwegen veroorzaken tijdens het plaatsen. Hierdoor is beschermende kleding vaak noodzakelijk. Verder is glaswol gevoelig voor vocht, wat de prestaties beïnvloedt.

Eigenschappen van glaswol

Glaswol is een isolatiemateriaal dat bekend staat om zijn uitstekende thermische isolatie en brandwerendheid. Het houdt warmte efficiënt vast, wat energie bespaart, en vermindert geluidsoverlast door zijn akoestiekverbeterende eigenschappen. Glaswol is licht, flexibel en eenvoudig te installeren, waardoor het ideaal is voor spouwmuurisolatie in diverse gebouwen.

Steenwol als spouwmuurisolatie

Steenwol is een veel gekozen isolatiemateriaal gemaakt van gesmolten basaltgesteente, dat tot vezels wordt gesponnen. Het biedt uitstekende thermische isolatie en isoleert effectief tegen geluid, waardoor steenwol zowel warmteverlies als geluidshinder vermindert. Steenwol is ook brandwerend, wat bijdraagt aan de veiligheid van gebouwen. Daarnaast is steenwol bestand tegen vocht en schimmel, waardoor het duurzaam en onderhoudsarm is.

Eigenschappen van steenwol

Steenwol is brandwerend, biedt uitstekende thermische en akoestische isolatie en is bestand tegen vocht en schimmel, wat zorgt voor een lange levensduur. Verder is steenwol milieuvriendelijk, deels gemaakt van natuurlijke en gerecyclede materialen. Een nadeel is dat er soms stukken stof van de steenwol losraken bij installatie, wat irritatie geeft aan huid en luchtwegen.

EPS-parels als spouwmuurisolatie

EPS-parels (ook wel bekend als geëxpandeerd polystyreen) zijn kleine, lichte bolletjes die veel worden gebruikt als spouwmuurisolatie soorten. Ze bieden goede thermische isolatie door lucht in de parels vast te houden, wat warmteverlies minimaliseert. EPS-parels zijn waterafstotend, wat vochtproblemen voorkomt. EPS-parels zijn lichtgewicht en eenvoudig te plaatsen. Daarom zijn ze een populaire keuze, vooral voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren. Bovendien zijn EPS-parels betaalbaar en zorgen ze voor een snelle upgrade van het energielabel van een woning.

Eigenschappen van EPS-parels

EPS-parels bieden uitstekende thermische isolatie, door de lucht vast te houden tussen de parels, wat warmteverlies voorkomt. Een nadeel van EPS-parels is dat ze minder milieuvriendelijk zijn en minder geluid isoleren dan andere materialen zoals steenwol of andere spouwmuurisolatie soorten als glaswol.

PUR-schuim als spouwmuurisolatie

PUR-schuim (polyurethaanschuim) is isolatiemateriaal dat zonder overtollige ruimte in spouwmuren wordt gespoten, waardoor het alle hoeken en kieren volledig opvult. Deze naadloze afwerking elimineert tocht en zorgt voor een zeer hoge isolatiewaarde, wat aanzienlijke energiebesparingen oplevert. PUR-schuim is bovendien licht van gewicht en snel aan te brengen, waardoor het materiaal ideaal is voor renovatieprojecten. Het schuim is tevens waterafstotend en bestand tegen schimmelvorming, waardoor het lang meegaat. Een nadeel van PUR-schuim is dat het minder milieuvriendelijk is.

Eigenschappen van PUR-schuim

PUR-schuim heeft een lange levensduur en blijft stabiel over tijd, zonder te krimpen of af te breken. PUR-schuim is echter niet goed voor het milieu, omdat het gemaakt wordt van bestanddelen van aardolie. Mede hierdoor is PUR-schuim moeilijk te recyclen. Tijdens het plaatsen van PUR-schuim komen er vaak ook schadelijke dampen vrij. Daarom is het belangrijk om PUR-schuim te laten plaatsen door de experts van Plus Isolatie.

UF-schuim als spouwmuurisolatie

UF-schuim (urea-formaldehyde schuim) is een isolatiemateriaal dat vaak wordt gebruikt voor het na-isoleren van oudere spouwmuren. Het schuim wordt in vloeibare vorm in de spouw geïnjecteerd, waar het uitzet en uithardt. Hierdoor vult UF-schuim ook de moeilijk bereikbare plekken. Dit maakt het ideaal voor oudere woningen met complexe spouwstructuren. UF-schuim biedt goede thermische isolatie en is relatief goedkoop. Een nadeel is dat dit schuim na verloop van tijd soms krimpt en dat het vochtgevoelig is, wat de effectiviteit kan verminderen.

Gesilliconiseerde perlietkorrels als spouwmuurisolatie

Gesiliconiseerde perlietkorrels zijn lichte, vulkanische korrels van glas, die worden gebruikt als alle soorten spouwmuurisolatie. Deze korrels zijn behandeld met silicium, waardoor ze waterafstotend en vochtbestendig zijn. Dat is ideaal voor het verhelpen van vochtproblemen in spouwmuren.

Eigenschappen van gesiliconiseerde perlietkorrels

Gesiliconiseerde perlietkorrels bieden goede thermische isolatie en zijn zeer duurzaam dankzij hun vochtbestendigheid. Ze zijn milieuvriendelijk en bestand tegen schimmelvorming. Een nadeel van gesiliconiseerde perlietkorrels is de beperkte beschikbaarheid van het materiaal, waardoor het materiaal ook wat duurder is dan andere isolatiematerialen. Wel vormen gesiliconiseerde perlietkorrels de meest ideale optie bij spouwmuren die veel vocht bevatten.

De juiste spouwmuurisolatie kiezen

Het kiezen van de juiste spouwmuurisolatie soort hangt af van verschillende factoren, zoals het klimaat in uw woning of bedrijfspand, de staat van uw muren en de gewenste mate van isolatie. Controleer de conditie van de muren om te bepalen of een flexibeler materiaal als spouwmuurisolatie soorten, zoals glaswol of steenwol, nodig is. Vergelijk de kosten, bekijk de duurzaamheid en overweeg de milieueffecten van elk materiaal om een weloverwogen keuze te maken. Heeft u een keuze gemaakt, of heeft u juist hulp nodig bij het maken van een keuze? Neem dan contact met ons op!