Is spouwmuur

isolatie fiscaal aftrekbaar?

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Is-spouwmuurisolatie-fiscaal-aftrekbaar
 

Is spouwmuurisolatie fiscaal aftrekbaar?

Sinds 2012 is  spouwmuurisolatie niet langer fiscaal aftrekbaar. Vóór die tijd kon 40% van de kosten van spouwmuurisolatie van het belastbare inkomen worden afgetrokken. 

Gelukkig zijn er andere manieren om een tegemoetkoming in de kosten van  spouwmuurisolatie te krijgen. Denk hierbij aan: 

Spouwmuurisolatie en hypotheekrenteaftrek

Spouwmuurisolatie is prima te combineren met een verbouwing waarmee u de waarde van uw woning vermeerdert. Door die extra woningwaarde na de verbouwing met spouwmuurisolatie via een taxatie aan te tonen, kunt u wellicht een hogere hypotheek krijgen. Omdat uw hypotheekrente aftrekbaar is, krijgt u op die manier een deel van de investering in spouwmuurisolatie terug van de Belastingdienst.

offerte spouwmuurisolatie

Bij een lage hypotheekrente is het sowieso een goed moment om uw hypotheek over te sluiten. Ook is de kans groot dat de waarde van uw woning inmiddels ook zonder verbouwing hoger is dan de waarde waarop uw woning bij het afsluiten van uw hypotheek is getaxeerd. Die extra waarde kunt u verzilveren door meer hypotheek te krijgen. Let er wel op dat u bij het oversluiten van een lopende hypotheek meestal boeterente moet betalen en dat de mogelijkheid om meer hypotheek te krijgen niet alleen afhangt van uw woningwaarde, maar ook van uw inkomen. Daarnaast financieren hypotheekaanbieders de overwaarde van uw woning tegenwoordig alleen nog wanneer u die in uw woning zelf investeert. In combinatie met een verbouwing is  spouwmuurisolatie dan een goede invulling van die investering.

Spouwmuurisolatie en subsidie

Sommige gemeenten komen woningeigenaren in de kosten van na-isolatie tegemoet. De voorwaarden en bedragen van een gemeentelijke subsidie op woningisolatie verschillen van gemeente tot gemeente. Ook is de kans groot dat uw gemeente een dergelijke subsidie niet (langer) verleent. Maar daar kunt u meestal snel achter komen door de website van uw gemeente te raadplegen.

Spouwmuurisolatie en speciale leningen

Er zijn twee speciale leningen voor de financiering van energiebesparende maatregelen zoals spouwmuurisolatie

  • energiebespaarlening voor particulieren
  • energiebespaarlening voor verenigingen van eigenaren (VvE)

Via de energiebespaarlening voor particulieren kunt u tot maximaal €25.000 lenen voor het laten uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Het gaat hierbij om een annuïteitenlening met een maximale looptijd van 15 jaar.

Voor deze lening hoeft u geen afsluitkosten te betalen. Ook blijft de rentevoet gedurende de looptijd van de lening onveranderd. U kunt de lening alleen aanvragen wanneer u niet ouder bent dan 75 jaar. Ook moet u kunnen aantonen dat de energiebesparende maatregelen waarvoor u de lening aanvraagt door een erkende aannemer, installateur of isolatiebedrijf worden uitgevoerd.

De energiebespaarlening voor verenigingen van eigenaren (VvE) is vooral interessant voor eigenaren van appartementencomplexen die energiebesparende maatregelen willen doorvoeren. Het minimale leenbedrag binnen deze regeling is €25.000 en het maximale leenbedrag €5.000.000 (€25.000 per appartementsrecht). De looptijd van de lening ligt tussen de 10 en 15 jaar. De rente blijft gedurende de looptijd van de lening onveranderd.

Om voor subsidie of een energiebespaarlening in aanmerking te komen, is het belangrijk om een erkend isolatiebedrijf in de arm te nemen. Plus Isolatie is gecertificeerd door SKG-IKOB en lid van VENIN, een landelijke brancheorganisatie van na-isolatiebedrijven. Wij komen graag bij u thuis om de mogelijkheden voor spouwmuurisolatie nader te onderzoeken, zodat wij u daarna een vrijblijvend maar goed onderbouwd advies kunnen geven. U kunt daarna onze offerte gebruiken om een subsidie of lening aan te vragen.