Dakisolatie Subsidie 

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Dakisolatie-subsidie
 

Dakisolatie met subsidie

Warmte stijgt omhoog en daarom is dakisolatie een effectieve maatregel om te besparen op de energie die u gebruikt om uw woning te verwarmen. Heeft u onder uw dak een zolder die u vrijwel nooit gebruikt en daaronder een goed geïsoleerde zoldervloer? Dan voegt dakisolatie weinig toe, want de zoldervloer houdt de warmte dan al binnen terwijl de zolder zelf niet verwarmd hoeft te worden. Zodra u uw zolderkamer(s) regelmatig gebruikt en daarom verwarmt, is dakisolatie een goed idee om warmteverlies via uw zolder te voorkomen.

Kunt u de investering in dakisolatie momenteel niet overzien? Weet dan dat u subsidie van de overheid krijgt wanneer u deze isolatiemaatregel met nog een andere methode van woningisolatie combineert. Combineer de dakisolatie met de isolatie van uw spouw, bodem, vlieringvloer of ramen. Wanneer u deze maatregelen laat uitvoeren door een gespecialiseerd isolatiebedrijf zoals Plus Isolatie, komt u in aanmerking voor subsidie.

offerte spouwmuurisolatie

Dakisolatie

U kunt uw dak zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant isoleren. Isolatie aan de binnenkant ligt voor de hand wanneer u een zolderkamer gaat betimmeren en afwerken. Een schuin dak kunt u aan de binnenkant het beste isoleren met isolatiedekens. In deze dekens zit een minerale wol zoals glaswol of steenwol. Deze dekens zijn gemakkelijk op maat te snijden. U stopt ze daarna relatief eenvoudig tussen de gordingen aan de binnenkant van uw dak. Om het isolatiemateriaal goed te kunnen bevestigen, kan het nodig zijn dat u die gordingen met houten latten verlengt. U kunt dat raamwerk van latten dan tevens gebruiken als dragende ondergrond voor de afwerking van het isolatiemateriaal met bijvoorbeeld gipsplaten.

Is uw dakconstructie of dakbedekking aan vervanging toe? Dan kunt u uw dak ook aan de buitenkant isoleren. Voor dit doel zijn verschillende isolatiepanelen op de markt. Soms zijn deze panelen al voorzien van tengel- en panlatten. Buitenisolatie van uw dak is best een drastische maatregel. Deze optie is alleen het overwegen waard wanneer u uw dak renoveert.

Voordelen van dakisolatie

Aangezien verwarmde lucht als gevolg van thermiek omhoog stijgt, veroorzaakt een ongeïsoleerd dak relatief veel warmteverlies. Zeker wanneer uw zoldervloer ook niet is geïsoleerd. Met dakisolatie brengt u uw energieverbruik en stookkosten fors omlaag. Daarna is het ook op zolder goed toeven. Na dakisolatie kunt u uw zolder zonder energieverlies meeverwarmen met uw woning. De warmte van beneden stijgt omhoog en blijft onder de kap hangen.

Energiebesparing is dus zeker niet het enige voordeel van dakisolatie. U kunt na dakisolatie uw complete woning op een comfortabele manier gebruiken, inclusief de zolder.

Dakisolatie kan u en uw woning de volgende zeven voordelen opleveren:
1. meer comfort
2. een lagere energierekening
3. een beter milieu en meer brandveiligheid
4. een betere gezondheid
5. een korte terugverdientijd
6. snelheid en gemak
7. behoud van uw woning.

offerte spouwmuurisolatie

Besparing door dakisolatie

Wat dakisolatie u via een lagere energierekening in uw portemonnee oplevert, hangt sterk af van het huidige energievlies via uw zolder. Als u uw zoldervloer goed heeft geïsoleerd en u of uw huisgenoten vrijwel nooit op de zolder komen, kan het erg lang duren voordat u uw investering in dakisolatie terugverdient. Maar zonder geïsoleerde zoldervloer en bij regelmatige verwarming van zolderkamers kunt u die investering binnen 8 jaar terugverdienen.

Bij een gemiddelde eengezinswoning met een verwarmde zolder zonder geïsoleerde zoldervloer kunt u door dakisolatie uw jaarlijkse gasverbruik met maar liefst 1000 kubieke meter terugdringen. U ziet uw jaarlijkse gasrekening hierdoor met ongeveer €700 euro afnemen.

Gebruikt u uw zolder alleen voor opslag en niet om er te hobbyen of slapen? Dan zult u de zolder meestal niet verwarmen. Het rendement van dakisolatie is dan vergelijkbaar met het rendement van zoldervloerisolatie: een besparing van 550 kubieke meter gas (€370) per jaar bij een onverwarmde zolder. Omdat de kosten van dakisolatie ongeveer vijf keer zo hoog zijn dan die van zoldervloerisolatie, kunt u in dat geval beter voor zoldervloerisolatie kiezen. U voorkomt op die manier ook warmteverlies via het dak van uw woning. Daarnaast voorkomt u met zoldervloerisolatie ook nog eens dat u uw zolder onbedoeld met de rest van uw woning meeverwarmt.

Dakisolatie met Icynene

Icynene is evenals PUR een isolatieschuim dat met een spuitpistool tussen de balken van uw dakbeschot wordt gespoten. Het verschil is dat Icynene door middel van water uithardt, en niet met behulp van gassen zoals bij PUR. Icynene is daardoor beter voor mens en milieu. Dit materiaal is tijdens het aanbrengen en daarna vrijwel reukloos. Bij het aanbrengen ervan komen er geen schadelijke stoffen vrij. Icynene is waterafstotend, neemt geen vocht op en vormt een naadloze, luchtdichte isolatielaag. Het is ook brandveilig en vormt geen voedingsbodem voor schimmels of bacteriën.

Dakisolatie met RWF/HFO

Een ander milieuvriendelijk en gezond alternatief voor PUR is het isolatieschuim RWF/HFO. Dit is een polyurethaanschuim met een gesloten celstructuur. Dit materiaal is CFK- en HCFK-vrij. Ook tijdens het aanbrengen van RWF/HFO tussen de balken van uw dakbeschot komen er geen CFK’s vrij.

RWF/HFO-schuim bestaat uit twee componenten: polyol en isocyanaat. Beide bestanddelen worden door speciale apparatuur met elkaar vermengd. Het resultaat hiervan is een 100% naadloos isolerende schuim dat in lagen tegen uw dakbeschot wordt gesprayd. Door de hoge vormstabiliteit van RWF/HFO ziet de isolatielaag er na uitharding tegen de binnenkant van uw dak er strak en netjes uit. RWF/HFO heeft daarnaast een hoge isolatiewaarde, is waterafstotend en brandwerend en kan binnen één dag worden aangebracht.

Subsidie op dakisolatie

U kunt subsidie krijgen op dakisolatie via de landelijke subsidieregeling voor energiebesparende woningisolatie. Dit is de zogenoemde Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Bent u eigenaar van een woning en is of wordt die woning (na de renovatie) uw hoofdverblijf? Dan kunt u voor isolatiemaatregelen die u na 15 augustus 2019 heeft uitgevoerd SEEH-subsidie krijgen. Dit geldt dus ook voor dakisolatie.

Zoals bij elke subsidie zijn er ook aan de subsidie op dakisolatie voorwaarden verbonden. Zo moet u in uw subsidieaanvraag aangeven wat de isolatiewaarde (de zogenoemde Rd-waarde) van de dakisolatie is. De Rd-waarde van dakisolatie hangt af van de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal dat aan de binnenkant of buitenkant tegen uw dak komt. Ook moet u een minimale oppervlakte aan dak isoleren om voor de SEEH-subsidie in aanmerking te komen. Die minimale oppervlakte verschilt per woningtype.

U moet altijd aan de volgende voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een SEEH-subsidie, dus ook in het geval van dakisolatie:
• u laat minstens twee isolerende maatregelen uitvoeren
• u bent in het bezit van een geldig burgerservicenummer (BSN)
• de woning is uw eigendom én hoofdverblijf, of wordt uw hoofdverblijf na renovatie
• voor deze woning is nog niet eerder een SEEH-subsidie verstrekt
• u vraagt de subsidie ná uitvoering en betaling van de isolatiemaatregelen aan
• de isolatiemaatregelen zijn ná 15 augustus 2019 uitgevoerd
• de isolatiemaatregelen zijn gericht op de bestaande thermische schil van uw woning; voor isolatie van een aan- of nieuwbouw krijgt u geen subsidie
• de isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd door één of meer deskundige bedrijven met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel in de sectie bouwnijverheid (zoals Plus Isolatie)
• het bedrijf dat u de isolatiemaatregelen laat uitvoeren, moet de zogenoemde SEEH-uitvoerdersformulieren invullen; bij meer bedrijven die de maatregelen uitvoeren, moet elk bedrijf dat formulier voor de maatregel(en) invullen die dat bedrijf heeft uitgevoerd • u bent er als subsidieaanvrager zelf verantwoordelijk voor dat de uitvoerende bedrijven de uitvoerdersformulieren naar waarheid, volledig en leesbaar invullen en ondertekenen.

U krijgt dus geen subsidie op isolatiemaatregelen die u als eigenaar en/of bewoner zelf uitvoert.

Wanneer krijg ik subsidie op dakisolatie?

U krijgt SEEH-subsidie op dakisolatie wanneer die een Rd-waarde van 3,5 of hoger oplevert. De minimale dak oppervlakte die u moet isoleren om de subsidie te krijgen, is per woningtype als volgt:
• vrijstaande woning: minimaal 57 m2
• hoekwoning/twee-onder-een-kapwoning: minimaal 38 m2
• tussenwoning: minimaal 31 m2
• etagewoning: minimaal 15 m2.

Wanneer u aan deze voorwaarden voldoet, kunt u rekenen op een subsidie van €30 per m2. Een belangrijke al genoemde voorwaarde is dat u de dakisolatie combineert met een andere isolatiemaatregel. Voor andere methoden van woningisolatie gelden specifieke subsidievoorwaarden. Raadpleeg de volgende artikelen voor andere isolatiemaatregelen waarvoor u SEEH-subsidie kunt krijgen en de bijbehorende subsidievoorwaarden:
• spouwmuurisolatie
• vloerisolatie
• bodemisolatie
• zoldervloerisolatie
• vlieringvloerisolatie
• hoog rendementsglas (HR++ glas)
• triple glas in combinatie met kozijnen (HR+++ glas).

Vraag Plus Isolatie om een vrijblijvend advies voor dakisolatie. Wacht daar niet te lang mee, want de nieuwe SEEH loopt af op 1 januari 2021. Binnen de huidige SEEH-regeling kunt u maximaal €15.000 subsidie voor isolatie van uw woning krijgen.

offerte spouwmuurisolatie