Spouwmuurisolatie verwijderen

Gratis adviesgesprek aanvragen

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Spouwmuurisolatie-verwijderen

UF-schuim verwijderen

Isolatieparels verwijderen

Steenwol verwijderen

Spouwmuurisolatie verwijderen

Heeft u een spouwmuur die onvoldoende isoleert? Dan heeft dat meestal één van de volgende drie oorzaken:
• uw huis is gebouwd tussen 1930 en 1975 en heeft geen spouwmuurisolatie
• het isolatiemateriaal in uw spouw heeft een te lage isolatiewaarde
• het isolatiemateriaal in uw spouw is ondeugdelijk aangebracht.

Hierna leest u hoe u uw bestaande spouwmuurisolatie kunt laten weghalen en wat dit kost. Voor vrijblijvend advies hierover kunt u altijd terecht bij ons isolatiebedrijf. Wij inspecteren eerst uw bestaande spouwmuur alvorens wij u adviseren over na-isolatie.

Wij kunnen in veel gevallen de volgende (verouderde) isolatiematerialen uit uw spouwmuur verwijderen:
•  UF-schuim verwijderen
•  Steenwol verwijderen

offerte vloerisolatie

Wanneer is uw huis gebouwd?

Tussen 1930 en 1975 werden woningen meestal met on-geïsoleerde spouwmuren opgeleverd. Dat heeft bij na-isolatie als voordeel dat de spouw leeg is en daarom niet eerst hoeft te worden leeggehaald. Maar mogelijk zit er dus wél isolatiemateriaal in uw spouw, maar isoleert dat materiaal onvoldoende of is dat op een verkeerde manier aangebracht. In die gevallen moet uw huidige spouwmuurisolatie eerst worden verwijderd om uw spouw effectief na te kunnen isoleren.

Is uw huis kort na 1975 gebouwd? Bijvoorbeeld eind jaren zeventig of begin jaren tachtig? Houd er ook in dat geval rekening mee dat uw spouwmuur leeg is. Het opleveren van nieuwbouwwoningen met isolatie in de spouw kwam na 1975 pas geleidelijk op gang.

Laat uw spouwmuur niet leeg

Het is echt een gemiste kans om uw spouwmuur leeg te laten. Isolatie in de spouw is nodig om uw huis als geheel een goed geïsoleerde jas te geven. Uw binnenklimaat knapt er direct van op en uw portemonnee ook, want uw energiekosten gaan dan snel omlaag. Zit er oud of ondeugdelijk isolatiemateriaal in uw spouwmuur? Laat uw spouw dan opnieuw isoleren.

Hoe wordt spouwmuurisolatie verwijderd?

Plus Isolatie gaat bij het verwijderen van spouwmuurisolatie methodisch en zorgvuldig te werk. Voor ons is deze sanering geen doel op zich, maar onderdeel van een effectieve en duurzame na-isolatie van uw spouwmuur.

Inspectie van uw spouwmuur
De eerste stap in het proces van renovatie en na-isolatie van uw spouwmuur is dat wij die muur grondig inspecteren. Dit doen we met behulp van endoscopisch onderzoek. Hierbij maken we op enkele strategische plekken kleine gaatjes in uw spouwmuur. De gaatjes zijn niet groter dan nodig om een kleine camera aan een kabel in de spouw te laten kijken. Zo kunnen we zien wat de staat van de spouw aan de binnenkant is, of er rommel in de spouw ligt en wat de kwaliteit van het aanwezige isolatiemateriaal is.

Spouwmuur en isolatiemateriaal in goede staat
Is uw spouwmuur nog gaaf en zijn de kwaliteit en isolatiewaarde van het bestaande isolatiemateriaal nog in goede staat? Dan adviseren wij u om geen na-isolatie toe te passen. U kunt het oude isolatiemateriaal gewoon laten zitten en misschien beter investeren in andere isolatiemethoden, zoals de isolatie van uw dak, zolder of vloer.

Spouwmuur en/of isolatiemateriaal niet in goede staat
Zit er veel vocht of schimmel in uw isolatiemateriaal? Of is mogelijk een groot deel van het materiaal al opgelost is? Dan weet u zeker dat uw spouw onvoldoende isoleert en zeer waarschijnlijk ook niet goed ventileert. Wij adviseren dan om de oude isolatieresten uit uw spouw te verwijderen en indien nodig de spouwmuur te repareren. Zo’n reparatie kan nodig zijn wanneer er delen van het metselwerk afgebrokkeld zijn, waardoor er energielekken in de muur zitten. We halen dan natuurlijk ook eerst die metselresten uit de spouw, samen met eventuele rommel.

Werkwijze bij verwijdering spouwmuurisolatie

Om uw spouwmuur niet onnodig te beschadigen, gaan we bij het saneren van de verouderde spouwmuurisolatie zorgvuldig te werk. 

In grote lijnen gaan we bij het saneren van uw verouderde spouwmuurisolatie als volgt te werk. We verwijderen het oude isolatiemateriaal van boven naar beneden uit uw spouw. Om dit te kunnen doen, maken we eerst boorgaten bovenin de muur. Door die gaten blazen we lucht onder hoge druk de spouw in. De oude isolatieresten verkruimelen onder deze druk, waardoor ze naar beneden vallen en onderin de spouw terechtkomen. Onderin de muur halen we enkele stenen weg om ruimte te maken voor een afzuiginstallatie. Deze afzuiginstallatie creëert een onderdruk. Door deze onderdruk worden de isolatieresten onderin de spouw uit de muur gezogen.

Wat kost het verwijderen van oude spouwmuurisolatie?

De kosten van het leeghalen van uw spouwmuur hangen onder andere af van de volgende factoren:
• het aantal vierkante meters
• de spouwbreedte
• de gesteldheid van de gevel.

offerte vloerisolatie

U kunt zich voorstellen dat het meer tijd kost om een smalle, kwetsbare spouwmuur leeg te halen dan een stevige, brede spouw. Hoe breder de spouw, het beter en gemakkelijker we er met onze machines en apparatuur bij kunnen. Wanneer er tijdens de renovatie van uw spouw schade aan de gevel ontstaat, wordt die uiteraard gerepareerd.

De gemiddelde kosten voor het verwijderen van spouwmuurisolatie bedragen tussen de 35 euro en 45 euro per vierkante meter. Neem deze kosten op een realistische manier mee in de begroting van de na-isolatie van uw spouwmuur. Afgezet tegen het totale kostenplaatje van de na-isolatie valt deze investering best mee. En alles beter dan het op een ondeugdelijke manier aanvullen van het oude isolatiemateriaal in uw spouw. De kans is dan groot dat de isolatie onvoldoende effect sorteert. De investering die u dan doet is weggegooid geld. U verdient die investering dan immers niet terug via een lagere energierekening. Wanneer u de oude spouwmuurisolatie eerst laat weghalen, mag u van de na-isolatie het gewenste effect verwachten. U verdient de extra kosten van de verwijderingsoperatie dan terug via een lager energieverbruik.

Hoe weet u dat u een spouwmuur heeft?

Overweegt u na-isolatie van uw gevels, maar twijfelt u of u wel een spouwmuur heeft? U kunt een spouwmuur herkennen aan:

• De dikte:
Een spouwmuur is meestal zo’n 26 centimeter breed (dik). Deze dikte bestaat uit twee halfsteensmuren van ongeveer 10 centimeter breed en de spouw zelf van ongeveer 6 centimeter breed.

• Het metselverband:
De binnen- en buitenmuur van een spouw hebben allebei het metselverband van een halfsteensmuur. Kenmerken voor dit metselverband is dat de stenen allemaal in de lengterichting achter elkaar liggen. Hierdoor is de breedte gelijk aan de kop van de steen, en die is ongeveer de helft van de steenlengte (100 mm). In een halfsteensmuur verspringt elke steen een halve steenlengte ten opzichte van de steen eronder.

• Specifieke details.
Behalve aan de dikte en het metselverband kunt u een spouwmuur ook herkennen aan specifieke details zoals ventilatieroosters en spouwankers. De ventilatieroosters zijn bedoeld om de kruipruimte onder de woning via de spouw te ventileren. De spouwankers zijn ijzeren pennen die de binnenmuur (het binnenblad) en de buitenmuur (het buitenblad) van de spouwmuur bij elkaar houden.

Twijfelt u erover of uw huis spouwmuren heeft? Plus Isolatie kan die twijfel snel wegnemen door even te komen kijken. Door met een camera in uw spouw te kijken, kunnen we ook de exacte breedte en de staat van de spouw beoordelen. Zo kunnen we direct vaststellen of er al eerder isolatiemateriaal in uw spouwmuur is aangebracht en wat de actuele kwaliteit daarvan is.

  • UF-schuim verwijderen uit spouwmuur+

    UF-schuim is een isolatiemateriaal die veel is toegepast sinds de oliecrisis van de jaren 70. Door deze crisis het het verwarmen van de woning in een keer vele malen duurder waardoor men iets moest gaan doen om minder energie te verstoken. Zo is men destijds gekomen op het isoleren van de spouwmuren. Dit gebeurde veel met UF-schuim. De isolatiewaarde van UF-schuim voldoet helaas niet meer aan het huidige tijdsperk. De isolatiewaardes zijn helaas niet erg gunstig.

    Lees hier meer over "UF-schuim verwijderen"

  • Steenwol isolatie verwijderen uit spouwmuur+

    In de jaren 80 en 90 werden oudere woningen vaak voorzien van spouwmuurisolatie door middel van steenwol. Ook werden nieuwbouw woningen in deze periode vanaf de bouw uit direct voorzien van steenwol isolatie. Deze steenwol isolatie is tegenwoordig vaak verouderd, en voldoet niet altijd meer aan de isolatienormen van deze tijd.

    Lees hier meer over "Steenwol isolatie verwijderen"