Zoldervloerisolatie Subsidie

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Zoldervloerisolatie-subsidie
 

Zoldervloerisolatie en vlieringisolatie met subsidie

Warme lucht stijgt altijd omhoog. Daarom is de kans op energieverlies bovenin uw woning het grootst. Door uw dak aan de binnenkant te isoleren, beperkt u het energievlies via de kap van uw woning. Maar ondertussen verwarmt u uw zolder wel mee. En dat is zonde van de energie en uw portemonnee, wanneer u vrijwel nooit op zolder komt en u daar ook geen waardevolle spullen opslaat.

Wilt u energieverlies via uw dak voorkomen, maar wel de zolder meeverwarmen? Kies dan voor vlieringisolatie. U brengt dan isolatie aan de binnenkant van uw dak aan. Wanneer u die vlieringisolatie netjes afwerkt, houdt u daar een mooie zolderkamer aan over die u met bijvoorbeeld een kleine (zuinige) radiator prima warm kunt houden. Heeft u uw zolder nergens voor nodig? Isoleer dan de zoldervloer. U voorkomt hiermee niet alleen warmteverlies via uw dak, maar beperkt ook het volume van uw woning dat u met warmte vult. Bij een ongeïsoleerde zoldervloer zou u onbedoeld en onnodig uw zolder meeverwarmen en daarmee verspilt u energie en geld.

offerte spouwmuurisolatie

De isolatie van uw zoldervloer of vliering is een goede investering om uw energiekosten snel omlaag te krijgen. Maak een bewuste keus tussen beide methoden van woningisolatie. Die keus hangt af van de vraag waarvoor u uw zolder wilt gebruiken en of het voor dat doel nodig is om die zolder mee te verwarmen.

Kunt u de investering in zoldervloerisolatie of vlieringisolatie momenteel niet volledig zelfstandig financieren? Geen nood, want u krijgt subsidie van de overheid wanneer u twee isolatiemaatregelen met elkaar combineert. Combineer de isolatie van uw zoldervloer of vliering met de isolatie van uw vloer, dak, bodem of ramen. Wanneer u deze maatregelen laat uitvoeren door een gespecialiseerd isolatiebedrijf zoals Plus Isolatie, komt u in aanmerking voor subsidie.

Zoldervloerisolatie

Door uw zoldervloer te isoleren bespaart u relatief veel op uw stookkosten. U verliest dan niet alleen minder energie via uw ongeïsoleerde dak, maar u voorkomt ook dat u onbedoeld uw zolder meeverwarmt. Een investering die u snel terugverdient; isolatie van uw zoldervloer is goedkoper dan dakisolatie.

Heeft u een houten zoldervloer die uit drie lagen (ondervloer, balken en dekvloer) bestaat? U kunt dan de ruimte tussen de vloerbalken mooi gebruiken om op te vullen met isolatiemateriaal. De volgende isolatiematerialen zijn hiervoor het meest geschikt:
• minerale wol zoals glaswol of rotswol Dit materiaal wordt vaak in isolatiedekens verwerkt, maar kan ook in de vloer worden ingeblazen. Een hoogwaardige glaswol is Supafil van Knauf (HR++). Dit wordt toegepast door het gecertificeerde isolatiebedrijf Plus Isolatie.
• PUR-schuim.

Bij een massieve zoldervloer van hout of beton komt het isolatiemateriaal bovenop de vloer. Eerst moet er een dampfolie op de bestaande vloer worden aangebracht. Bovenop deze folielaag komen drukvaste isolatieplaten. Deze platen kunnen zowel van kunststof als van ecologisch materiaal zijn.

Voorbeelden van kunststof isolatieplaten voor isolatie van massieve zoldervloeren:
• PUR-platen
• PIR-platen
• XPS-platen
• EPS-platen.

Dit zijn allemaal kunststof schuimen. Ze isoleren goed bij lage diktes en zijn soms ook drukvast. Deze platen zijn heel geschikt voor zoldervloerisolatie, maar kunnen ook voor de isolatie van de binnenkant van het dak worden gebruikt. Deze platen zijn relatief goedkoop en goed bestand tegen vocht.

Ecologische alternatieven zijn:
• schapenwol
• houtwol
• papiervlokken
• hennep
• kurk.

Deze materialen zijn duurder dan minerale wol of kunststof schuim, maar wel milieuvriendelijk en damp-open. Ook beschikken ze over een hoge warmteopslagcapaciteit.

offerte spouwmuurisolatie

Vlieringisolatie

Aangezien verwarmde lucht als gevolg van thermiek omhoog stijgt, veroorzaakt een ongeïsoleerd dak relatief veel warmteverlies. Zeker wanneer uw zoldervloer ook niet is geïsoleerd. Met vlieringisolatie brengt u uw energieverbruik en stookkosten fors omlaag. Daarna is het ook op zolder goed toeven. Na vlieringisolatie kunt u uw vliering/zolder zonder energieverlies meeverwarmen met uw woning. De warmte van beneden stijgt omhoog en blijft onder de kap van uw woning hangen.

U isoleert uw vliering door isolatiemateriaal aan de binnenkant van uw dak (zoals dat op uw vliering zichtbaar is) aan te brengen. Een schuin dak kunt u het beste isoleren met isolatiedekens. In deze dekens zit een minerale wol zoals glaswol of steenwol. Deze dekens zijn gemakkelijk op maat te snijden. U stopt ze daarna tussen de gordingen aan de binnenkant van uw dak. Om het isolatiemateriaal goed te kunnen bevestigen, kan het nodig zijn dat u die gordingen met houten latten verlengt. U kunt dat raamwerk van latten dan tevens gebruiken als dragende ondergrond voor de afwerking van het isolatiemateriaal met bijvoorbeeld gipsplaten.

Vergeet niet om een dampscherm van plastic folie tussen het isolatiemateriaal en de afdeklaag aan te brengen. Spijkerflensdekens bestaan uit een minerale wol die aan één kant is voorzien van een aluminiumfolie dat als dampscherm fungeert. Deze dekens zijn verkrijgbaar in een dikte van 6 tot 22 centimeter en in breedtes van 35 tot 60 centimeter.

U kunt ook kunststof isolatieplaten aan de binnenkant van uw dak bevestigen. Soms zijn die reeds voorzien van een afwerklaag van gips.

Voordelen van zoldervloerisolatie en vlieringisolatie

Zoldervloerisolatie en vlieringisolatie zijn twee verschillende methoden van zolderisolatie. Bij de eerste methode (zoldervloerisolatie) isoleert u de onderkant van uw zolder, bij de tweede methode (vlieringisolatie) de binnenkant van het dak boven uw zolder. Beide methoden hebben als grote voordeel dat ze het energieverlies via de bovenkant van uw woning fors beperken.

Het specifieke voordeel van zoldervloerisolatie is dat u uw zolder niet met de rest van uw woning meeverwarmt, zodat u sowieso minder energie verbruikt. Daar staat tegenover dat u bij vlieringisolatie uw vliering/zolder na isolatie zonder energieverlies via het dak kunt verwarmen. Zodat u er ook ’s winters prima kunt verblijven of er waardevolle spullen kunt opbergen.

Omdat de warmte in uw woning na isolatie van uw zolder niet langer via de zoldervloer of het dak verloren gaat, stookt u uw woning sneller warm. En dat is op koude (winter)dagen wel zo behaaglijk en comfortabel. Dit voordeel geldt zowel voor zoldervloerisolatie als voor vlieringisolatie.

Besparing door zoldervloerisolatie en vlieringisolatie

Door uw zolder te isoleren kunt u de hoeveelheid energie die u voor de verwarming van uw woning gebruikt met 25% á 30% verlagen. Bij een gemiddelde eengezinswoning en een gasprijs van ongeveer €0,62 per kubieke meter valt uw energierekening hiermee jaarlijks ongeveer €500 lager uit.

Subsidie op zoldervloerisolatie en vlieringisolatie

U kunt subsidie krijgen op zoldervloerisolatie en vlieringisolatie via de landelijke subsidieregeling voor energiebesparende woningisolatie. Dit is de zogenoemde Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Bent u eigenaar van een woning en is of wordt die woning (na de renovatie) uw hoofdverblijf? Dan kunt u voor isolatiemaatregelen die u na 15 augustus 2019 heeft uitgevoerd SEEH-subsidie krijgen. Dit geldt dus ook voor zoldervloerisolatie en vlieringisolatie.

Zoals bij elke subsidie zijn er ook aan de subsidie op zoldervloerisolatie en vlieringisolatie voorwaarden verbonden. Zo moet u in uw subsidieaanvraag aangeven wat de isolatiewaarde (de zogenoemde Rd-waarde) van de zoldervloerisolatie en vlieringisolatie is. De Rd-waarde van zoldervloerisolatie en vlieringisolatie hangt af van de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal dat onder de vloer van uw zolder of tegen de binnenkant van uw dak komt. Ook moet u een minimale oppervlakte aan zoldervloer of vliering isoleren om voor de SEEH-subsidie in aanmerking te komen. Die minimale oppervlakte verschilt per woningtype.

U moet altijd aan de volgende voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een SEEH-subsidie, dus ook in het geval van zoldervloerisolatie of vlieringisolatie: • u laat minstens twee isolerende maatregelen uitvoeren • u bent in het bezit van een geldig burgerservicenummer (BSN) • de woning is uw eigendom én hoofdverblijf, of wordt uw hoofdverblijf na renovatie • voor deze woning is nog niet eerder een SEEH-subsidie verstrekt • u vraagt de subsidie ná uitvoering en betaling van de isolatiemaatregelen aan • de isolatiemaatregelen zijn ná 15 augustus 2019 uitgevoerd • de isolatiemaatregelen zijn gericht op de bestaande thermische schil van uw woning; voor isolatie van een aan- of nieuwbouw krijgt u geen subsidie • de isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd door één of meer deskundige bedrijven met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel in de sectie bouwnijverheid (zoals Plus Isolatie) • het bedrijf dat u de isolatiemaatregelen laat uitvoeren, moet de zogenoemde SEEH-uitvoerdersformulieren invullen; bij meer bedrijven die de maatregelen uitvoeren, moet elk bedrijf dat formulier voor de maatregel(en) invullen die dat bedrijf heeft uitgevoerd • u bent er als subsidieaanvrager zelf verantwoordelijk voor dat de uitvoerende bedrijven de uitvoerdersformulieren naar waarheid, volledig en leesbaar invullen en ondertekenen.

U krijgt dus geen subsidie op isolatiemaatregelen die u als eigenaar en/of bewoner zelf uitvoert.

Wanneer krijg ik subsidie op zoldervloerisolatie of vlieringisolatie?

U krijgt SEEH-subsidie op zoldervloerisolatie wanneer die een Rd-waarde van 3,5 of hoger oplevert. De minimale oppervlakte van uw zoldervloer die u moet isoleren om de subsidie te krijgen, is per woningtype als volgt:
• vrijstaande woning: minimaal 57 m2
• hoekwoning/twee-onder-een-kapwoning: minimaal 38 m2
• tussenwoning: minimaal 31 m2
• etagewoning: minimaal 15 m2.

Wanneer u aan de voorwaarden voldoet, kunt u rekenen op een subsidie van €8 per m2.

Vlieringisolatie is dus eigenlijk dakisolatie. U krijgt SEEH-subsidie op dakisolatie wanneer die een Rd-waarde van 3,5 of hoger oplevert. De minimale dakoppervlakte die u moet isoleren om de subsidie te krijgen, is per woningtype als volgt:
• vrijstaande woning: minimaal 57 m2
• hoekwoning/twee-onder-een-kapwoning: minimaal 38 m2
• tussenwoning: minimaal 31 m2
• etagewoning: minimaal 15 m2.

Wanneer u aan de voorwaarden voldoet, kunt u rekenen op een subsidie van €20 per m2.

Een belangrijke al genoemde voorwaarde is dat u de zoldervloerisolatie of vlieringisolatie combineert met een andere isolatiemaatregel. Voor andere methoden van woningisolatie gelden specifieke subsidievoorwaarden. Raadpleeg de volgende artikelen voor andere isolatiemaatregelen waarvoor u SEEH-subsidie kunt krijgen en de bijbehorende subsidievoorwaarden:
• spouwmuurisolatie
• vloerisolatie
• bodemisolatie
• hoog rendementsglas (HR++ glas)
• triple glas in combinatie met kozijnen (HR+++ glas)

Vraag Plus Isolatie om een vrijblijvend advies voor zoldervloerisolatie of vlieringisolatie. Wacht daar niet te lang mee, want de nieuwe SEEH loopt af op 1 januari 2021. Binnen de huidige SEEH-regeling kunt u maximaal €15.000 subsidie voor isolatie van uw woning krijgen.

offerte spouwmuurisolatie