Hoe dik is vloerisolatie?

Gratis adviesgesprek aanvragen

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Hoe-dik-is-vloerisolatie
 

Hoe dik is vloerisolatie?

Hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe hoger de isolatiewaarde en hoe groter uw energiebesparing. Dit principe gaat uiteraard ook op bij vloerisolatie. Toch is een dikke laag isolatiemateriaal niet altijd praktisch. Bijvoorbeeld omdat u in uw kruipruimte voldoende ruimte wilt overhouden om bij uw leidingen, kabels en buizen te kunnen.

Wilt u weten op welke manier u thuis uw vloer het beste kunt isoleren, uit welke isolatiematerialen u daarbij kunt kiezen en welke isolatiedikte dit oplevert? Laat uw vloerconstructie dan beoordelen door de isolatie-experts van Plus Isolatie. Zij geven u daarna een gedegen, maar vrijblijvend advies.

offerte vloerisolatie

Wat moet de isolatiewaarde van vloerisolatie zijn?

De Rc-waarde van isolatie is de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal plus de isolatiewaarde van de constructie waarin of waarop de isolatie zich bevindt. Bij spouwmuurisolatie is dat bijvoorbeeld de isolatiewaarde van de spouwmuur plus de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal in de spouw.

De minimale eis aan de Rd-waarde van een vloer is 3,5 m2K/W. Deze eis wordt bijvoorbeeld gehanteerd door subsidieverleners en is dus belangrijk wanneer u in aanmerking wilt komen voor subsidie op uw vloerisolatie. 

Om uw huis energieneutraal te krijgen, conform de standaard voor nieuwe woningen, moet de Rc-waarde van uw vloer veel hoger zijn. Denk dan eerder aan een Rc-waarde van minimaal 6 m2K/W.

De dikte van een laag gespoten PUR

Behalve met isolatieplaten of folie kunt u uw vloer aan de onderkant ook isoleren met gespoten PUR. Bij vloerisolatie wordt geslotencellige of opencellige PUR gebruikt. 

Evenals bij vloerisolatieplaten is een dikte van 8 tot 10 centimeter ook een goed uitgangspunt bij de toepassing van gespoten PUR. De kosten van dit isolatiemateriaal zijn sterk afhankelijk van de dikte. Houd rekening met gemiddeld €32 per m2 bij een laag PUR van 8 tot 10 centimeter.

De dikte van de vloerconstructie

Uiteindelijk bepaalt de dikte van de complete vloerconstructie de isolatiewaarde van de vloer als geheel. De vloerconstructie is meestal als volgt opgebouwd: 

  1. draagvloer 
  2. uitvulchape 
  3. isolatieplaten 
  4. afwerkvloer

Een uitvulchape is niet nodig wanneer u gespoten PUR als isolatiemateriaal gebruikt. Omdat het PUR naadloos alle leidingen, buizen, kieren en andere ‘harde’ uitstulpingen en oneffenheden afdekt, functioneert dit isolatiemateriaal tegelijk als uitvullingslaag. Hiermee bespaart u ruimte en houdt u de vloeropbouw beperkt. U kunt gespoten PUR ook combineren met isolatieplaten. U creëert dan binnen uw vloerconstructie een optimaal isolerend effect, terwijl u de vloerhoogte als geheel niet hoger maakt dan nodig is.