Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Welke-vloerisolatie-is-de-beste
 

Welke vloerisolatie is de beste?

Er zijn verschillende manieren om de vloer van uw woning te isoleren. Welke methode het beste is, hangt onder meer af van uw kruipruimte en de constructie van uw vloer. Daarnaast heeft u de keus uit diverse isolatiematerialen. Maar niet elk isolatiemateriaal is in elke situatie toepasbaar. Zo wordt bij het isoleren van de onderkant van uw vloer ander isolatiemateriaal gebruikt dan bij het isoleren van de bovenkant van diezelfde vloer.

Welke methoden van vloerisolatie zijn bij u thuis mogelijk? En welke methode of combinatie van methoden levert het meeste rendement op? Laat deze vragen beantwoorden door de terzake deskundige specialisten van Plus Isolatie. Zij komen uw vloer graag thuis bekijken om daarna samen met u de mogelijkheden in kaart te brengen. U weet daarna welke vloerisolatie in uw geval het beste is.

Maar is vloerisolatie eigenlijk wel rendabel? Hoe zit het met de terugverdientijd van deze methode van woningisolatie? Laten we eerst deze vragen maar eens beantwoorden.

offerte vloerisolatie

Is vloerisolatie rendabel?

Na vloerisolatie gebruikt een gemiddelde woning 320 kubieke meter minder gas om de woning warm te houden. Daarmee bespaart u op jaarbasis toch al snel 220 euro. De kosten van vloerisolatie voor zo’n gemiddelde woning bedragen ongeveer 1800 euro. Dit betekent dat u uw investering in vloerisolatie binnen acht á negen jaar terugverdient. Toegegeven, dat is wat minder snel dan de vier á vijf jaar waarbinnen u spouwmuurisolatie terugverdient. Maar omdat vloerisolatie evenals spouwmuurisolatie tientallen jaren meegaat, is ook uw investering in vloerisolatie zeker rendabel te noemen. Vooral wanneer u dit vergelijkt met het rendement dat u met dit geld momenteel op een spaarrekening boekt, gelet op de actuele spaarrentes.

Vloerisolatie heeft nog een ander groot voordeel. Het houdt de vloer lekker warm, zodat u ’s ochtends zelf ook wat sneller warm wordt wanneer u uit bed stapt. Maar vloerisolatie houdt niet alleen uw vloer warm, maar uiteindelijk uw hele huis. Uit de kruipruimte of bodem trekkende kou krijgt door de vloerisolatie geen kans om uw woning binnen te dringen. Vloerisolatie werkt dus mee aan een comfortabel en gerieflijk binnenklimaat. En omdat u met vloerisolatie zo’n 600 kilo CO2 minder uitstoot, draagt u hiermee ook nog eens bij aan een beter milieu en klimaat. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar met meer (vloer)warmte in huis gaat u de opwarming van het klimaat tegen.

Welke methoden van vloerisolatie zijn er?

Een vloer kan op de volgende manieren worden geïsoleerd:

  • isolatie onderkant van de vloer
  • bodemisolatie in de kruipruimte
  • isolatie van houten ondervloer
  • isolatie bovenop betonnen ondervloer
  • nieuwe vloer met isolatie

Om uw vloer aan de onderkant te isoleren, heeft u een kruipruimte van minimaal 50 centimeter hoog nodig. Deze methode is het eenvoudigst, omdat u niets aan uw bestaande vloer hoeft te veranderen en de kruipruimte kunt gebruiken om de isolatie uit te voeren. Omdat daar toch verder niemand komt, hoeft u de isolatie aan de onderkant ook niet netjes af te werken. Het is wel belangrijk dat het isolatiemateriaal strak en netjes wordt aangebracht, zonder (grote) naden of kieren. Isolatie van de onderkant van uw vloer is niet alleen goedkoop, maar ook effectief: het levert een grotere besparing aan gas op dan bijvoorbeeld bodemisolatie in de kruipruimte.

Bij bodemisolatie wordt het isolatiemateriaal op de bodem van uw kruipruimte aangebracht. Dit is een goed alternatief voor isolatie van de onderkant van uw vloer, wanneer uw kruipruimte lager is dan 50 centimeter. U heeft dan onvoldoende manoeuvreerruimte in uw kruipruimte om de onderkant van uw vloer te isoleren.

Heeft u een lage kruipruimte, een houten ondervloer en bent u aan een nieuwe vloer of vloerbedekking toe? Dan is isolatie van uw houten ondervloer een mogelijkheid voor vloerisolatie. Haal dan om de meter een aantal vloerplanken weg. Op de bodem die dan vrijkomt kunt u folie laten aanbrengen. Het isolatiemateriaal komt dan tussen de vloerbalken. Leg de weggehaalde vloerplanken vervolgens terug en u hebt uw isolatie weer mooi weggewerkt.

offerte vloerisolatie

Isolatie op de bovenkant van uw betonnen vloer is eveneens een optie wanneer u een lage kruipruimte heeft, of misschien zelfs helemaal geen kruipruimte. Om te voorkomen dat uw vloer te hoog komt te liggen, moet u isolatiemateriaal kiezen dat niet te dik is, maar desondanks toch goed isoleert. Bijvoorbeeld een laag van 6 centimeter isolatie met een Rc van 2,3 m2K/W. Om de isolatielaag af te werken is er wel plaatmateriaal van 2 centimeter dik nodig, bijvoorbeeld OSB-platen. Daarbovenop komt de uiteindelijke vloerbedekking in de vorm van tapijt, parket, tegels of hout.

Wanneer u geen mogelijkheid heeft om de onderkant van uw vloer te isoleren en vloerverwarming wilt, is een nieuwe vloer met isolatie een logische keus. Vloerverwarming zonder goede vloerisolatie kost onnodig veel energie. Vloerverwarming vereist een vloer met een Rc van minimaal 5 m2K/W. En omdat u vanwege de vloerverwarming uw vloer toch moet openbreken, zijn de extra kosten van een nieuwe vloer als onderdeel van de totale investering best te overzien.