Oud huis isoleren?

Gratis en vrijblijvend advies

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Oud-huis-isoleren
  •  Uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding
  •  Gratis en vrijblijvend adviesgesprek
  •  Oud huis isoleren binnen 1 dag
  •  ISDE-subsidie beschikbaar
  •  Energiebesparend

Oud huis isoleren - Bespaar op energiekosten

In Nederland zijn er nog vele oude huizen niet goed geïsoleerd. Vooral woningen die voor 1975 zijn gebouwd zijn vanuit de bouw uit niet voorzien van isolatie. Een oud huis isoleren is een van de eerste stappen die gezet moeten worden om meer wooncomfort te creëren en om de energierekening omlaag te brengen.

Hoe kan ik een oud huis isoleren? Welke isolatiemaatregelen zijn mogelijk?

Het kan zijn dat een oude woning al door de vorige bewoners op sommige onderdelen is na-geïsoleerd. Vaak zijn hier nog facturen van bewaard of zijn de isolatiemaatregelen vastgelegd in het energielabel die bij de oude woning hoort.

Mocht er aan de oude woning nog helemaal niets geïsoleerd zijn, dan kunnen bij woningen gebouwd voor 1975 over het algemeen vele verschillende isolatiemaatregelen genomen worden, onder andere:

Hoe lang duurt het om een oud huis te isoleren?

Het isoleren van een oud huis kan relatief snel. Per isolatieonderdeel staat gemiddeld 1 werkdag. Om een oud huis isoleren is dus geen maandenlange planning nodig. Wel moet er rekening gehouden worden met de levertijd van het isolatiebedrijf. Het is verstandig om minimaal 2 maanden voordat je daadwerkelijk wil beginnen met isoleren om een isolatieofferte aan te vragen.

Wat kost het om een oud huis te isoleren?

Spouwmuurisolatie:
De meeste oude huizen die gebouwd zijn vanaf 1925 beschikken over een spouwmuur. Rond 1925 werden namelijk de eerste huizen standaard met een spouwmuur gebouwd. De spouw is een loze ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur. Het aanbrengen van isolatiemateriaal in deze loze ruimte wordt spouwmuurisolatie genoemd. De kosten van spouwmuurisolatie worden per vierkante meter berekend. Gemiddeld kost spouwmuurisolatie tussen de 15 en 30 euro per vierkante meter, afhankelijk van het isolatiemateriaal, de spouwbreedte en de vierkante meters.

Vloerisolatie:
De meeste oude huizen hebben een kruipruimte. Als er genoeg ruimte in de kruipruimte is dan is het isoleren van de onderzijde van deze vloer een goede manier om optrekkende kou vanuit de kruipruimte tegen te gaan. De gemiddelde kosten komen uit op 32 à 40 euro per vierkante meter, afhankelijk van het materiaal, isolatiedikte en het aantal te isoleren vierkante meter vloeroppervlakte.

offerte dakisolatie

Dakisolatie:
Oude huizen zijn vanuit de bouw uit niet voorzien van dakisolatie. Het dak van een oude woning kan van buitenaf of van binnenuit geïsoleerd worden. De meeste mensen kiezen voor dakisolatie via de binnenzijde van het dak. Dit is kostentechnisch het meest interessant en ook binnen één dag te realiseren. De gemiddelde kosten voor dakisolatie via de binnenzijde van het dak komen uit op 37 tot 45 euro per vierkante meter.

Bodemisolatie:
Niet alle oude huizen hebben een kruipruimte dan wel een diepe kruipruimte. Voor oude huizen zonder kruipruimte hebben wij geen isolatieoplossing. Oude huizen met toegang tot de kruipruimte kunnen wij voorzien van bodemisolatie. Dit is mogelijk bij kruipruimtes met een diepte vanaf 30 centimeter. De kosten om de bodem van een oud huis te isoleren zijn afhankelijk van de laagdikte, de bereikbaarheid en het aantal te isoleren vierkante meter. Gemiddeld kan er gerekend worden met 25 à 30 euro per vierkante meter.

Zoldervloerisolatie:
Oude woningen hebben vaak een zoldervloer gemaakt van hout. Wat niet veel mensen weten is dat de ruimte tussen het plafond van de slaapkamer en de zoldervloer nog na te isoleren is. Gemiddeld is hier een loze ruimte van 18 centimeter, de dikte van de balk. Het isolatiemateriaal wordt via boorgaten in de vloer van de zolder in deze ruimte geblazen. Het is ook mogelijk om enkele planken van deze zoldervloer te verwijderen om er vervolgens isolatiemateriaal in te blazen. Gemiddeld liggen de kosten op het isoleren van een zoldervloer tussen de 28 en 35 euro per vierkante meter. Dit is wederom afhankelijk van het aantal te isoleren vierkante meters en de dikte van de aan te brengen isolatielaag.

offerte dakisolatie

Na het isoleren van een oud huis is ventileren belangrijk:

Een ander belangrijk aspect van het isoleren van een oud huis is ventilatie. Hoewel het belangrijk is om je huis luchtdicht te maken om warmteverlies te minimaliseren, is goede ventilatie essentieel voor een gezond binnenklimaat. Door het installeren van ventilatieroosters een mechanisch ventilatiesysteem, of door zo nu en dan een raam open te zetten kun je ervoor zorgen dat er voldoende frisse lucht je huis binnenkomt. Mocht uw woning over een kruipruimte beschikken dan worden er ventilatieroosters naar de kruipruimte gemaakt, zodat de kruipruimte kan blijven ventileren. 

Oud Huis isoleren Ventilatieroosters Oud Huis isoleren Ventilatieroosters

Subsidie beschikbaar voor het na-isoleren van oude huizen:

De overheid vindt de energietransitie belangrijk. Er is daarom ook een landelijke subsidie beschikbaar om je oude woning te isoleren. Deze subsidie heet de ISDE-isolatiesubsidie. Gemiddeld kunt u tot 30% van de investeringskosten terugkrijgen.

Het isoleren van een oud huis begint bij een gratis adviesgesprek:

Heeft u voornemens om uw oude woning te isoleren? Het is verstandig om eerst gratis en vrijblijvend een isolatieadviseur langs te laten komen. Een isolatieadviseur weet waar hij moet kijken en meten. U kunt een gratis adviesgesprek aanvragen door het contactformulier op onze website in te vullen of door te bellen naar 0548- 54 76 16. Binnen 24 uur nemen wij contact op om met u afspraak in te plannen bij uw oude woning op locatie.

Gemiddelde energiebesparing die een oud huis isoleren met zich meebrengt

Zoals benoemd levert een oud huis isoleren energiebesparing op. Deze gemiddelde besparing wordt vaak uitgedrukt in bedragen of percentages per jaar. Door verschillende instanties van de Overheid zijn er berekeningen gemaakt wat het isoleren van een oud huis gemiddeld oplevert qua energiebesparing. 

  • Item titel+
    Klik om aan te passen