Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Vleermuis-in-spouwmuur
  •  Zeer hoge isolatiewaarde 
  •  Vleermuisvriendelijk isoleren
  •  Gratis adviesgesprek op locatie
  •  Natuurvriendelijk isoleren
  •  Subsidies op woningisolatie 
  •  Natuurvrij maken 

Vleermuis in spouwmuur 

Als de gevel van een woning openingen heeft naar de spouwmuur dan is er in principe altijd een kans aanwezig dat er in de spouwmuur een vleermuis aanwezig kan zijn. Als bewoner merk je hier zelden iets van. Vleermuizen zijn nachtdieren die alleen in de schemer/nacht de spouwmuur verlaten om op zoek te gaan naar voedsel. Ze zijn geluidloos, mensenschuw en kunnen niet tegen licht. In een spouwmuur van de woning is het altijd donker en kunnen ze in bijna alle gevallen ongestoord verblijven.

offerte vleermuis in spouwmuur

Hoe weet ik of ik een vleermuis in de spouwmuur van mijn woning heb?

De grootste kans om een vleermuis bij uw woning te spotten is vroeg in de avond net voor het donker. Overdag kun je letten op visuele aanwijzingen die kunnen duiden op de aanwezigheid van de vleermuis. Dit zijn:

  • Droge uitwerpselen op muren, ramen en/of vensterbanken 
  • Donkere verkleuringen rondom openingen naar de spouwmuur
  • Vraatresten
  • Krabsporen

Wat kan ik doen tegen vleermuizen in de spouwmuur?

Vleermuizen zijn beschermde diersoorten. De vleermuis is al sinds 1992 beschermd op grond van de Europese Habitatrichtlijn. Volgens de Wet Natuurbescherming (Wnb) Artikel 3.5 is het verboden om de vleermuis en zijn verblijfplaats opzettelijk te vorstoren of te vernielen.

Om de energietransitie, voorkomend uit het Klimaatakkoord, door te laten gaan is er een tussenweg gevonden die er voor zorgt dat een vleermuis op een diervriendelijke manier toch de spouwmuur kan verlaten. Dit heet “ de woning Natuur vrij‘’ maken.

Bij dit natuurvrij maken worden eerst alle openingen naar de spouwmuur dichtgezet. Vervolgens worden er Exclusionflaps geplaatst, dit zijn als het ware ontsnappingskansen voor de aanwezige vleermuis. De vleermuis kan nu wel de spouw verlaten maar niet meer terugkeren. Als compensatie voor de verloren verblijfplaats worden er vleermuiskasten opgehangen of er wordt in een deel van de spouwmuur een alternatieve verblijfplaats gemaakt. 5 dagen na het ‘’Natuur vrij ‘’ maken is de woning ook daadwerkelijk vrij verklaard van de aanwezigheid van beschermde diersoorten. Dit ‘’ Natuurvrij maken ‘’ mag niet het gehele jaar door. Er dient rekening gehouden te worden met de kraamperiode van de vleermuis. Deze kraamperiode is van April tot en met Juli.

Bel mij terug 

Wilt u meer informatie? Laat uw naam en telefoonnummer achter en dan bellen wij u binnen 24 uur terug!

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

De spouwmuur isoleren nadat de woning vleermuisvrij is verklaard

Een vleermuis in de spouwmuur hoeft dus niet direct een groot probleem te zijn. Wel moet er, zoals hierboven beschreven, verschillende stappen worden ondernomen om de spouwmuur te mogen isoleren. Nadat de woning natuurvrij is verklaard mag de spouwmuur geïsoleerd worden. Door de werkwijze  natuurvriendelijk isoleren toe te passen wordt er zo goed mogelijk rekening gehouden met de aanwezigheid van de vleermuis in de spouwmuur. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw woning? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek via onze website. Een adviesgesprek aanvragen kan ook door te bellen met ons kantoornummer 0548 - 54 76 16

offerte vleermuis in spouwmuur