Wat zijn de voordelen van vloerisolatie?

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Voordelen-van-vloerisolatie
 

Wat zijn de voordelen van vloerisolatie

De behaaglijkheid van uw binnenklimaat begint op de vloer. Door uw vloer te isoleren begint u dus bij het begin. Heeft u een kruipruimte onder uw vloer? Dan is het nog belangrijker om uw woning van beneden naar boven te isoleren. Want vanuit uw kruipruimte kan kou en vocht uit de bodem via de vloer verder uw huis intrekken. U kunt uw vloer dan het beste eerst aan de onderkant isoleren. Uw kruipruimte moet hiervoor minimaal 50 centimeter hoog zijn. Daarna kunt u uw vloer altijd nog aan de bovenkant isoleren.

Heeft u uw vloer nog niet geïsoleerd? Bedenk dan dat vloerisolatie u de volgende zeven voordelen op kan leveren: 

  1. meer comfort
  2. een lagere energierekening 
  3. een beter milieu en meer brandveiligheid 
  4. een betere gezondheid 
  5. een korte terugverdientijd 
  6. snelheid en gemak 
  7. behoud van uw woning

Het hangt van uw persoonlijke woonomstandigheden af of al deze voordelen ook op uw situatie van toepassing zijn. Wilt u hier een realistisch beeld van, zodat u een goede afweging tussen de kosten en baten van vloerisolatie in uw woning kunt maken? Vraag dan advies aan de isolatie-experts van Plus Isolatie. Die komen graag bij u thuis voor persoonlijk advies op maat.

Hierna wordt elk van de genoemde zeven voordelen van vloerisolatie afzonderlijk toegelicht.

Meer comfort door vloerisolatie

Door uw vloer te isoleren brengt u de temperatuur op vloerniveau tot ongeveer 4 °C omhoog. In combinatie met vloerverwarming stijgt de temperatuur door vloerisolatie nog hoger. Dit merkt u in de eerste plaats doordat uw vloer ook ’s ochtends niet langer koud aanvoelt. Een koude trek over de vloer behoort na vloerisolatie tot het verleden. Hetzelfde geldt voor optrekkend vocht vanuit de kruipruimte. Dat vocht houdt u het beste tegen wanneer u uw vloer aan de onderkant isoleert. Maar ook isolatie aan de bovenkant van uw vloer beschermt tegen optrekkend vocht. Vloerisolatie zorgt voor een betere verdeling van de warmte in uw huis. Uw huis blijft hierdoor ’s winters langer warm en ’s zomers langer koel. En omdat er geen vocht meer via uw vloer omhoog kruipt, heeft u minder energie nodig om uw huis warm te stoken. Vloerisolatie zorgt dus op meer manieren voor meer comfort in uw woning.

Een lagere energierekening door vloerisolatie

Met vloerisolatie kunt u per jaar 5 tot 7 kubieke meter gas per vierkante meter vloer besparen. In combinatie met vloerverwarming neemt deze besparing alleen maar toe. Zonder isolatie lekt er veel energie via uw vloer weg. Zeker wanneer er onder die vloer een kruipruimte zit. De gemiddelde temperatuur in een kruipruimte is ongeveer 12 °C. Energie stroomt van warm naar koud. Wanneer u boven de vloer uw huis altijd tot 18 °C warm stookt, zal veel van die warmte via uw vloer naar de kruipruimte trekken. Om op die manier het verschil van 6 °C te overbruggen. Met vloerisolatie maakt u een scheiding tussen de temperatuur boven de vloer in de woning en de temperatuur onder de vloer in de kruipruimte. U verwarmt dan niet langer onbedoeld de kruipruimte. De warmte blijft keurig boven de vloer, in het woongedeelte van uw huis. En dat merkt u aan uw energierekening.

Een beter milieu en meer brandveiligheid door vloerisolatie

Door uw vloer te isoleren hoeft u minder gas te verbruiken om uw huis op temperatuur te houden. Hiermee verkleint u de uitstoot van CO2 en levert u een bijdrage aan het terugdringen van het broeikaseffect. Omdat het isolatiemateriaal voor vloeren brandwerend is, verhoogt u met vloerisolatie de brandveiligheid van uw woning.

Een betere gezondheid door vloerisolatie

Met vloerisolatie houdt u tocht en vocht weg uit uw woning. Het gaat hierbij met name om kou en vocht die vanuit de kruipruimte via de vloer naar boven trekken. Tocht en vocht kunnen op de luchtwegen slaan en mensen op die manier ziek maken. Vooral patiënten met luchtwegaandoeningen zoals astma of bronchitis zijn hier gevoelig voor. Maar ook reumapatiënten kunnen slecht tegen vocht en kou. Zij zijn daarom eveneens extra gebaat bij een drogere, warme vloer. Vloerisolatie draagt ook bij aan een gezonder binnenklimaat omdat het huisstofmijt terugdringt en schimmel- en zwamvorming in huis voorkomt. Verder voorkomt u met vloerisolatie een muffe lucht, condens op de ramen en ongedierte in huis zoals pissebedden, muggen, slakken en zilvervisjes.

Een korte terugverdientijd met vloerisolatie

U verdient uw investering in vloerisolatie vaak binnen zes tot acht jaar terug. In tijden van stijgende energieprijzen wordt deze terugverdientijd alleen maar korter. De kosten van vloerisolatie zijn eenmalig, maar het besparingseffect op uw energiekosten komt elk jaar terug. Dit betekent dat u na de terugverdientijd alleen nog maar winst maakt op uw vloerisolatie.

Snelheid en gemak met vloerisolatie

In vergelijking met andere methoden van woningisolatie is vloerisolatie snel en gemakkelijk. U hoeft uw huis er niet voor te verbouwen en uw huis er ook niet voor uit. Overigens geldt dit voordeel vooral bij vloerisolatie via de kruipruimte. Kunt u uw vloer niet aan de onderkant isoleren omdat u geen kruipruimte heeft of omdat die ruimte lager dan 50 centimeter is? Dan kunt u uw vloer o.a. aan de bovenkant isoleren. Dat leidt tot wat meer ‘gedoe’ in huis, bijvoorbeeld omdat u uw vloer geheel of gedeeltelijk open moet breken. Is uw kruipruimte 40 centimeter of lager, maar minimaal 35 centimeter hoog? Dan kunt u ook kiezen voor bodemisolatie.