Wat zijn de voordelen van vloerisolatie?

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Voordelen-van-vloerisolatie
 

Wat zijn de voordelen van vloerisolatie

De behaaglijkheid van uw binnenklimaat begint op de vloer. Door uw vloer te isoleren begint u dus bij het begin. Heeft u een kruipruimte onder uw vloer? Dan is het nog belangrijker om uw woning van beneden naar boven te isoleren. Want vanuit uw kruipruimte kan kou en vocht uit de bodem via de vloer verder uw huis intrekken. U kunt uw vloer dan het beste eerst aan de onderkant isoleren. Uw kruipruimte moet hiervoor minimaal 50 centimeter hoog zijn. Daarna kunt u uw vloer altijd nog aan de bovenkant isoleren.

Door uw vloer te isoleren brengt u de temperatuur op vloerniveau tot ongeveer 4 °C omhoog. In combinatie met vloerverwarming stijgt de temperatuur door vloerisolatie nog hoger. Dit merkt u in de eerste plaats doordat uw vloer ook ’s ochtends niet langer koud aanvoelt. Een koude trek over de vloer behoort na vloerisolatie tot het verleden. Hetzelfde geldt voor optrekkend vocht vanuit de kruipruimte. Dat vocht houdt u het beste tegen wanneer u uw vloer aan de onderkant isoleert. Maar ook isolatie aan de bovenkant van uw vloer beschermt tegen optrekkend vocht. Vloerisolatie zorgt voor een betere verdeling van de warmte in uw huis. Uw huis blijft hierdoor ’s winters langer warm en ’s zomers langer koel. En omdat er geen vocht meer via uw vloer omhoog kruipt, heeft u minder energie nodig om uw huis warm te stoken. Vloerisolatie zorgt dus op meer manieren voor meer comfort in uw woning.

Een lagere energierekening door vloerisolatie

Met vloerisolatie kunt u per jaar 5 tot 7 kubieke meter gas per vierkante meter vloer besparen. In combinatie met vloerverwarming neemt deze besparing alleen maar toe. Zonder isolatie lekt er veel energie via uw vloer weg. Zeker wanneer er onder die vloer een kruipruimte zit. De gemiddelde temperatuur in een kruipruimte is ongeveer 12 °C. Energie stroomt van warm naar koud. Wanneer u boven de vloer uw huis altijd tot 18 °C warm stookt, zal veel van die warmte via uw vloer naar de kruipruimte trekken. Om op die manier het verschil van 6 °C te overbruggen. Met vloerisolatie maakt u een scheiding tussen de temperatuur boven de vloer in de woning en de temperatuur onder de vloer in de kruipruimte. U verwarmt dan niet langer onbedoeld de kruipruimte. De warmte blijft keurig boven de vloer, in het woongedeelte van uw huis. En dat merkt u aan uw energierekening.

Een beter milieu door vloerisolatie

Door uw vloer te isoleren hoeft u minder gas te verbruiken om uw huis op temperatuur te houden. Hiermee verkleint u de uitstoot van CO2 en levert u een bijdrage aan het terugdringen van het broeikaseffect. 

Een korte terugverdientijd met vloerisolatie

U verdient uw investering in vloerisolatie vaak binnen zes tot negen jaar terug. In tijden van stijgende energieprijzen wordt deze terugverdientijd alleen maar korter. De kosten van vloerisolatie zijn eenmalig, maar het besparingseffect op uw energiekosten komt elk jaar terug. Dit betekent dat u na de terugverdientijd alleen nog maar winst maakt op uw vloerisolatie.

Snelheid en gemak met vloerisolatie

In vergelijking met andere methoden van woningisolatie is vloerisolatie snel en gemakkelijk. U hoeft uw huis er niet voor te verbouwen en uw huis er ook niet voor uit. Overigens geldt dit voordeel vooral bij vloerisolatie via de kruipruimte. Kunt u uw vloer niet aan de onderkant isoleren omdat u geen kruipruimte heeft of omdat die ruimte lager dan 50 centimeter is? Dan kunt u uw vloer o.a. aan de bovenkant isoleren. Dat leidt tot wat meer ‘gedoe’ in huis, bijvoorbeeld omdat u uw vloer geheel of gedeeltelijk open moet breken. Is uw kruipruimte 40 centimeter of lager, maar minimaal 35 centimeter hoog? Dan kunt u ook kiezen voor bodemisolatie.