Hoe kunt u vloerisolatie zelf doen?

Gratis adviesgesprek aanvragen

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Hoe-kunt-u-vloerisolatie-zelf-doen
 

Hoe kunt u vloerisolatie zelf doen?

Vloerisolatie is vakwerk. Wilt u verzekerd zijn van een duurzaam resultaat met een hoog rendement? Zodat uw energiekosten na de vloerisolatie daadwerkelijk omlaag gaan? Neem dan een gecertificeerd isolatiebedrijf zoals Plus Isolatie in de arm. Desondanks krijgt u hierna algemene tips voor het zelfstandig aanbrengen van vloerisolatie. Die tips zijn algemeen omdat er veel verschillende methoden voor vloerisolatie bestaan. Elke methode kent een eigen manier van aanbrengen.

Twijfelt u of u er goed aan doet om uw vloer zelf te isoleren? Neem dan gerust contact op met de isolatie-experts van Plus Isolatie voor een vrijblijvend advies. Liever ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!

Stel u zelf eerst de volgende vragen wanneer u overweegt om zelfstandig uw vloer te isoleren: 

offerte spouwmuurisolatie

  • kan ik mijn vloer aan de onderkant isoleren? 
  • welke vloer heb ik? 
  • welke isolatiewaarde heb ik nodig? 
  • welk isolatiemateriaal kan ik het beste kiezen?

Kan ik mijn vloer aan de onderkant isoleren?

De eenvoudigste en effectiefste manier om uw vloer te isoleren is via de onderkant. Maar dit kan alleen wanneer u een goed toegankelijke kruipruimte van minimaal 50 centimeter hoog heeft. U kunt dan bijvoorbeeld PIF isolatiefolie tegen de onderkant van uw vloer aanbrengen, of er PUR-schuim of glaswol tegenaan spuiten. Heeft u geen kruipruimte of is die niet hoog of toegankelijk genoeg? Overweeg dan om uw vloer aan de bovenkant te isoleren

Welke vloer heb ik?

Deze vraag is vooral belangrijk wanneer u uw vloer alleen aan de bovenkant kunt isoleren. Op een mooie houten parketvloer gaat u natuurlijk geen isolatiemateriaal aanbrengen. U wilt de uitstraling van uw vloer graag behouden. Bij een houten vloer is isolatie aan de bovenkant alleen mogelijk wanneer er onder uw houten parket een balklaag en een ondervloer zit. U kunt dan de ondervloer isoleren door isolatiemateriaal in de loze ruimte tussen de balken te stoppen.

Om bij de loze ruimte tussen de balken te komen moet u wel enkele planken op regelmatige afstand uit uw parket halen. Die kunt u daarna gewoon weer terugleggen, bovenop het isolatiemateriaal.

Bij een betonnen vloer kunt u isolatiefolie of isolatieplaten tussen de vloer en de vloerbedekking aanbrengen. U moet dan wel eerst uw bestaande vloerbedekking verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld tapijt, tegels, hout, PVC of laminaat zijn. De ene vloerbedekking verwijdert u gemakkelijker dan de andere.

offerte spouwmuurisolatie

Welke isolatiewaarde heb ik nodig?

Voor een effectieve isolatie moet de isolatiewaarde van uw vloer inclusief isolatie (de Rc-waarde) 3,5 m2K/W bedragen. Heeft u vloerverwarming? In dat geval moet uw vloer inclusief isolatie minimaal een Rc-waarde van 5 m2K/W bereiken.

Vloerverwarming verliest zijn meeste warmte via de vloer zelf en is daarom alleen rendabel in combinatie met vloerisolatie. Was u toch al van plan om vloerverwarming te laten installeren of zelf aan te leggen? Dan is dat een mooie gelegenheid om de isolatie van uw vloer meteen goed aan te pakken. U moet uw vloer immers toch openbreken om vloerverwarming te kunnen installeren.

Welk isolatiemateriaal kan ik het beste kiezen?

De benodigde isolatiewaarde is bepalend voor de keuze van het isolatiemateriaal. Maar dat niet alleen. Veel isolatiematerialen hebben een nagenoeg vergelijkbare isolatiewaarde. Met materiaal met een lagere isolatiewaarde kunt u toch de benodigde Rc-waarde bereiken door een dikkere laag aan te brengen. Wellicht komt dat qua kosten op hetzelfde neer.

In de praktijk hangt de keuze van het isolatiemateriaal vooral af van uw situatie. Kunt u uw vloer aan de onderkant via de kruipruimte isoleren? En wanneer dit niet kan: van welk materiaal is uw vloer gemaakt en hoe hoog mag die precies inclusief isolatie worden? Houd er rekening mee dat uw vloer door een dik isolatiepakket behoorlijk hoger komt te liggen.

Voor de isolatie van uw vloer via de kruipruimte wordt meestal spuitisolatiemateriaal zoals PUR of glaswol gebruikt. Om dit materiaal veilig aan te kunnen brengen moet u eerst beschermende kleding en een mondkampje aantrekken. U kunt ook PIF folie of thermoskussens (bijvoorbeeld TONZON) gebruiken om uw vloer aan de onderkant via de kruipruimte te isoleren.