Wat kost het isoleren van een zolder?

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Wat-kost-het-isoleren-van-een-zolder
 

Wat kost het isoleren van een zolder?

Kosten gaan altijd voor de baat uit. Dat geldt ook voor woningisolatie. Het isoleren van uw zolder is een relatief snelle manier om energiekosten te besparen, omdat u via uw dak veel warmte verliest. En dat is logisch: opgewarmde lucht heeft een natuurlijke trek naar boven (de zogenoemde thermiek).

Hierna wordt ingegaan op de kosten en opbrengsten van dakisolatie en zoldervloerisolatie. Wilt u weten wat in uw situatie de beste manier is om uw zolder te isoleren? Neem dan contact op met de isolatie-experts van Plus Isolatie. Wij komen graag bij u thuis om de mogelijkheden voor de isolatie van uw zolder te beoordelen. Zodat u een goede afweging tussen kosten en baten kunt maken.

offerte spouwmuurisolatie

Kosten van dakisolatie en zoldervloerisolatie

Er twee manieren om uw zolder te isoleren: dakisolatie en zoldervloerisolatie. Beide methoden verschillen aanzienlijk in kosten, maar leveren allebei nagenoeg hetzelfde rendement op. Uitgaande van een gemiddelde eengezinswoning met een dakoppervlak van 76 vierkante meter kost dakisolatie ongeveer €5.200. Isolatie van de zoldervloer van een dergelijke woning kost naar schatting €1.100. Bij dakisolatie praten we over de isolatie van de binnenkant van een schuin (pannen)dak. Die maatregel is dus bijna vijf keer zo duur dan zoldervloerisolatie. Het rendement is echter vergelijkbaar: een besparing van 550 kubieke meter gas (€370) per jaar bij een onverwarmde zolder. Bij een verwarmde zolder verdubbelt het effect van dakisolatie bijna, met als resultaat een besparing van 1000 kubieke meter gas (€700) per jaar.

Besparing door dakisolatie en zoldervloerisolatie

Dakisolatie is alleen effectiever dan zoldervloerisolatie wanneer u de zolder gebruikt als verwarmde verblijfsruimte. Bijvoorbeeld om er te wonen, te slapen of te hobbyen. Dan nog is de terugverdientijd van dakisolatie (8 jaar) veel langer dan die van zoldervloerisolatie (3 jaar). Op lange termijn haalt u dat verschil wel in. Na de terugverdientijd van dakisolatie blijft u immers per jaar €700 ‘winst’ op die investering maken, bij een verwarmde zolder. Zoldervloerisolatie levert per jaar nooit meer dan €380 op.

Dakisolatie is dus vooral het overwegen waard wanneer u uw zolder vaak verwarmt. Komt er bij u thuis vrijwel nooit iemand op zolder en wilt u voorkomen dat u die onbedoeld mee stookt met de rest van uw woning, dan kunt u beter investeren in zoldervloerisolatie.

Kosten en besparing van vier soorten zolderisolatie

Tot nu toe zijn we uitgegaan van gemiddelden zoals een eengezinswoning met een bepaald dakoppervlak. Maar uw situatie wijkt per definitie van het gemiddelde af. In de praktijk zijn er nogal wat factoren die de exacte kosten en opbrengsten van dak en/of zoldervloerisolatie beïnvloeden, zoals: 

 • de constructie van uw dak
 • de constructie van uw vloer 
 • de omvang van uw dak 
 • het volume van uw zolder 
 • de isolatiewaarde die u nastreeft
 • het afwerkingsniveau dat u wilt 
 • de isolatie zelf uitvoeren of uitbesteden

Om toch een indicatie van de kosten en opbrengsten te geven, worden in onderstaande tabel de kosten en besparingen van vier situaties met elkaar vergeleken: 

 • isoleren van een schuin dak met een verwarmde zolder 
 • isoleren van een schuin dak met een onverwarmde zolder 
 • isoleren zoldervloer met een onverwarmde zolder
 • isoleren plat dak

Denk bij een onverwarmde zolder aan een opbergruimte die geen eisen aan de afwerking stelt. Deze berekening gaat ervan uit dat het isolatiemateriaal aan de binnenkant van het schuine dak van zo’n ‘rommelzolder’ zonder afwerking wordt aangebracht.

Bij de isolatie van een plat dak zijn alleen de extra kosten opgenomen van de isolatie, en niet van de dakbedekking. De berekening gaat ervan uit dat isolatie van een plat dak alleen een optie is wanneer de dakbedekking sowieso vervangen moet worden.

Dakisolatie met Rc = 4 m 2K/W Kosten uitbesteden Kosten zelf doen Besparing in geld per jaar Besparing in gas per jaar
Isoleren schuin dak (verwarmde zolder) €5.200 €1.100 €700 1000 m3
Isoleren schuin dak (onverwarmde zolder) €2.900 €1.100 €370 550 m3
Isoleren zoldervloer (onverwarmde zolder) €1.100 € 500 €380 550 m3
Isoleren plat dak €3.700 €1.700 €600

850m3

De in de tabel genoemde bedragen zijn gebaseerd op een gemiddelde eengezinswoning met: 

 • 76 m2 dakoppervlak 
 • 52 m2 zoldervloeroppervlak 
 • 57 m2 plat dak 
 • een HR-combiketel 
 • een gemiddelde temperatuur van 16 °C bij een verwarmde zolder 
 • een gemiddelde temperatuur van 12 °C bij een onverwarmde zolder 
 • een gasprijs van 67 cent per m3 (prijspeil 2018)

offerte spouwmuurisolatie