Bodemisolatie Subsidie

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Bodemisolatie-subsidie
 

Bodemisolatie met subsidie

Bodemisolatie vormt letterlijk het fundament onder de isolatie van uw woning. Anders gezegd: een doordachte en gedegen woningisolatie begint met bodemisolatie. Net zoals de bouw van een woning ook begint bij het begin door eerst het fundament aan te brengen.

Zonder bodemisolatie kan kou en vocht vanuit de grond ongehinderd verder uw woning intrekken. Bodemisolatie is alleen mogelijk in kruipruimtes die minimaal 35 centimeter hoog zijn. Om de onderkant van uw vloer te isoleren heeft u een kruipruimte nodig die minimaal 10 centimeter hoger is.

Kunt u de investering in bodemisolatie momenteel niet overzien? Weet dan dat u subsidie van de overheid krijgt wanneer u deze isolatiemaatregel met nog een andere methode van woningisolatie combineert. Combineer de bodemisolatie met de isolatie van uw spouw, dak, vlieringvloer of ramen. Wanneer u deze maatregelen laat uitvoeren door een gespecialiseerd isolatiebedrijf zoals Plus Isolatie, komt u in aanmerking voor subsidie.

offerte spouwmuurisolatie

Bodemisolatie

Bij bodemisolatie wordt een laag isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte onder uw woning aangebracht. Tussen het isolatiemateriaal en de vloer is nog een luchtlaag aanwezig. Deze is tamelijk koud en wordt geventileerd. Bodemisolatie is vooral een goed idee wanneer het isoleren van de boven- of onderkant van uw vloer niet mogelijk is.

Bij bodemisolatie worden meestal de volgende isolatiematerialen toegepast:
• EPS-chips: verschillende vormen piepschuim in stukjes
• EPS-korrels of parels: bolletjes piepschuim
• Biofoam korrels: bolletjes piepschuim van hernieuwbare grondstoffen
• rechthoekige plastic zakken ofwel matrassen gevuld met EPS-korrels
• schuimbeton
• schelpen

EPS-chips, EPS-korrels en biofoam korrels worden in de kruipruimte geblazen of los op de bodem gestort. De laag moet zo vlak mogelijk zijn en minstens 17,5 centimeter dik.

Rechthoekige matrassen met EPS-korrels worden op de bodem van de kruipruimte tegen de muur aangelegd. Bij schuimbeton wordt isolerend beton gestort op een laag folie met een nieuwe dekvloer. Matrassen of schuimbeton vereisen een kruipruimte van minimaal 40 centimeter hoog.

Schelpen houden de kruipruimte droog door de bodem af te sluiten. Ze isoleren echter nauwelijks. De laag schelpen moet minimaal 20 centimeter dik zijn en minstens 10 centimeter boven het hoogste grondwaterniveau liggen.

Voordelen van bodemisolatie

In een kruipruimte is het vaak koud en muf, er hangen spinnenwebben, het is er donker en voor u het weet stoot u uw hoofd of rug tegen een leiding of de onderkant van de vloer. U zult daarom vast niet elke dag of week even uw kruipruimte in gaan om die op vocht te inspecteren. En toch kan er zomaar vocht in uw kruipruimte komen, meestal als gevolg van:
• een stijgend grondwaterpeil
• lekkage van een waterleiding
• een scheur of breuk in een verzakte rioleringsbuis
• condenserende lucht.

Maar ook zonder dat u uw kruipruimte in gaat, kunt u optrekkend vocht vanuit de kruipruimte herkennen. Denk hierbij aan:
• vocht tegen de onderkant van het kruipluik
• vocht en schimmel in de meterkast
• vocht in aanrechtkastjes
• vocht aan de onderkant van de muur
• vocht op de plinten.

Wanneer vocht uit uw kruipruimte al een tijdje in de muur heeft kunnen trekken, ziet u dat meestal terug in de vorm van een zwarte aanslag onderaan de muur.

Door de bodem van uw kruipruimte te isoleren, voorkomt u dat kou vanuit de grond verder uw woning intrekt. De voordelen van bodemisolatie zijn:
• u houdt kou en vocht onder uw woning
• u heeft minder energieverlies, omdat het deel van de kruipruimte dat u onbedoeld met uw woning meeverwarmt door de isolatie kleiner wordt
• u beschermt uw leidingwerk tegen corrosie als gevolg van vocht.

offerte spouwmuurisolatie

Besparing door bodemisolatie

Wanneer uw vloer ongeïsoleerd is, zult u de kruipruimte onder die vloer onbedoeld meeverwarmen met de rest van uw woning. Nu heeft warme lucht de neiging om te stijgen. Daarom zal niet alle energie via de vloer uw kruipruimte in trekken, hoe koud en vochtig het daar ook is. Maar wanneer u vloerverwarming heeft gebeurt dit wel, wanneer de ondervloer onder de verwarmingsbuizen niet of onvoldoende geïsoleerd is. De energie zoekt dan de weg van de minste weerstand en dat is in een ongeïsoleerde vloer de weg naar beneden.

Waar vloerisolatie het probleem van tocht en kou uit uw kruipruimte van boven naar beneden aanpakt, doet bodemisolatie dit van beneden naar boven. Met bodemisolatie voorkomt u helaas niet dat er energie via de ongeïsoleerde vloer naar uw kruipruimte weglekt. Daarom heeft vloerisolatie – mits toepasbaar – altijd de voorkeur boven bodemisolatie. Toch bespaart u ook met bodemisolatie energie, omdat die isolatie kou en tocht onder de bodem van uw woning houdt.

Bodemisolatie met isolatieparels of isolatiechips

Isolatieparels of isolatiechips van EPS zijn uitermate geschikt voor bodemisolatie. EPS-korrels of parels zijn bolletjes piepschuim, EPS-chips zijn stukjes piepschuim met allemaal verschillende vormen. Een gecertificeerd isolatiebedrijf zoals Plus Isolatie gebruikt uitsluitend hoogwaardige EPS-korrels of EPS-chips en stort die in relatief korte tijd op de bodem van uw kruipruimte. Hierna is het vocht op uw bodem van uw kruipruimte luchtdicht afgesloten van de ruimte boven de korrels.

EPS heeft drie eigenschappen die ideaal zijn voor de isolatie van vochtige kruipruimtes:
• het is vochtwerend EPS-korrels of EPS-chips nemen geen vocht op, maar stoten dit juist af. Hierdoor kan water op de bodem van uw kruipruimte uw isolatiemateriaal van EPS-korrels of EPS-chips niet aantasten.
• het heeft drijfvermogen Stijgt het water in uw kruipruimte? Met EPS-korrels of EPS-chips als bodemisolatie is dat geen probleem. EPS-korrels bestaan voor 99% uit lucht en hebben daardoor een groot drijfvermogen. Ze stijgen gewoon mee met het water en blijven ondertussen een luchtdichte isolerende laag tussen het water en de rest van uw kruipruimte vormen. Dit voorkomt dat het water in uw kruipruimte en woning verdampt en daar later condenseert.
• het reflecteert. Korrels of chips van EPS reflecteren de warmte die uw vloer naar beneden toe uitstraalt in de kruipruimte weer terug naar boven. Hierdoor kost het minder energie om uw kruipruimte droog en warm te stoken. En dat is belangrijk wanneer uw kruipruimte niet hoog genoeg is om uw vloer aan de onderkant te isoleren. Er lekt dan veel warmte via uw vloer naar de kruipruimte weg.

ISDE subsidie op bodemisolatie

U kunt subsidie krijgen op bodemisolatie via de landelijke subsidieregeling voor energiebesparende woningisolatie. Dit is de zogenoemde Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE).  U ontvangt voor bodemisolatie €3 euro subsidie per vierkante meter. Neemt u minimaal 2 isolatiemaatregelen? Dan wordt dit subsidiebedrag verdubbeld. U komt dan uit op €6 euro isolatie subsidie per vierkante meter. 

offerte spouwmuurisolatie