Energielabel Verbeteren

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Energielabel-verbeteren
 

Energielabel verbeteren, wat is een energielabel?

in 2015 hebben alle woningeigenaren in Nederland een (voorlopig) energielabel gekregen die is opgesteld door de Rijksoverheid.

De Rijksoverheid is bij het uitgeven van dit voorlopige energielabel uitgegaan van het bouwjaar van de woning. Het energielabel is opgedeeld in de categorieën A tot en met G. Energielabel A staat voor het meest energiezuinig, energielabel G wordt bestempeld als het minst energiezuinig. De Rijksoverheid heeft uw energielabel gebaseerd op het bouwjaar van de woning. Woningen die gebouwd zijn voor 1960 krijgen over het algemeen een lager energielabel dan woningen die gebouwd zijn na 1970. Dit heeft te maken met het feit dat bij woningen die na 1976 gebouwd zijn al vanaf de bouw meer aandacht is geschonken aan isolatie. Over het algemeen geldt dan ook: hoe nieuwer het bouwjaar van de woning, des te hoger is het voorlopige energielabel.

Het kan ook zijn dat u of de vorige bewoners voor 2005 al energiebesparende maatregelen hebben laten uitvoeren en dat dit tijdens het vaststellen van het voorlopige energielabel niet is meegenomen. Het kan dus zijn dat u op dit moment een voorlopig energielabel G heeft, terwijl dit in werkelijkheid (het definitieve) energielabel C zou moeten zijn.

Hoe kan ik mijn energielabel verbeteren?

Het verbeteren van een energielabel begint bij een goede isolatie. U kunt nadenken over de volgende isolatiemethodes om het energielabel van uw woning te verbeteren:

Spouwmuurisolatie:
Met spouwmuurisolatie vult u de lege ruimte tussen uw binnenmuur en buitenmuur. Door spouwmuurisolatie zorgt u er voor dat de gestookte warmte langer binnenshuis blijft, en dat er geen kou van buiten de woning in kan trekken. Spouwmuurisolatie is een uitstekende manier om energie te besparen en om het wooncomfort te verbeteren. Lees hier meer over spouwmuurisolatie.

Vloerisolatie:
Met vloerisolatie zorgt u voor een isolatielaag aan de onderzijde van uw vloer. Dit zorgt ervoor dat de optrekkende kou wordt tegengegaan. De vloer zal na het isoleren gemiddeld tot 3 graden warmer aanvoelen. De besparing op de energienota ligt rond de 9%. Heeft al vloerverwarming? Dan ligt dit besparingspercentage hoger aanzien de vloerverwarming sneller op temperatuur is en de warmte niet weg straalt naar de bodem van de kruipruimte. Lees hier meer over vloerisolatie.

Kruipruimte isolatie:
Met bodemisolatie brengt u een isolatielaag aan op de bodem van de kruipruimte. Door de bodem te isoleren heeft met name optrekkend vocht vanuit de bodem geen kans meer. De vloer gaat warmer aanvoelen waardoor ook bodemisolatie bijdraagt aan extra wooncomfort. Lees hier meer over kruipruimte isolatie.

Dakisolatie:
Met dakisolatie brengt u aan de binnenzijde isolatiemateriaal aan uw dakbeschot. Wij plaatsen met name veel dakisolatie bij woningeigenaren die van hun zolder een leefbare ruimte willen maken. De besparing van dakisolatie ligt gemiddeld tot 25% op jaarbasis. Lees hier meer over dakisolatie.

Zoldervloerisolatie:
Met zoldervloerisolatie wordt er isolatiemateriaal aangebracht in de ruimte tussen het plafond van de slaapkamer en de vloer van de zolder. Zoldervloerisolatie is vooral een goed alternatief voor dakisolatie als de zolder niet gebruikt wordt als leefruimte. De besparing van zoldervloerisolatie ligt rond de 20% op jaarbasis. Lees hier meer over zoldervloerisolatie

Isolatie Glas:
Isolatieglas is er in veel schillende soorten en maten. De mogelijkheden van isolatieglas zijn per woning verschillend, evenals de isolatiewaarde die mogelijk is. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in de U-waarde. Hierbij geldt: Hoe lager de U-waarde hoe beter de isolatie. De gemiddelde besparing van isolatieglas ligt op 15%.

Heeft u de isolatie goed op orde? Dan kunt u nadenken over de volgende stappen.

Zonnepanelen:
Met zonnepanelen kunt u zelf op een duurzame manier energie opwekken. De opbrengst van zonnepanelen is per woning verschillend. Dit ligt aan de ligging van de panelen en het type zonnepaneel en uiteraard het aantal zonuren per jaar. Wat uiteraard zeker is dat met de aanschaf van zonnepanelen uw energielabel een sprong in de goede richting maakt. Lees hier meer over zonnepanelen.

Warmtepomp:
Van warmtepompen zijn er ook verschillende systemen beschikbaar. Voor iedere type woning kan een ander systeem de beste oplossing zijn. Zo zijn er lucht/lucht-warmtepompen, lucht/water-warmtepompen en water/water-warmtepompen. Ieder systeem heeft een andere opbrengst en een ander prijskaartje.

De voordelen van een beter energielabel:

Meer wooncomfort:
U gaat direct merken dat vooral na het aanbrengen van isolatie uw wooncomfort stijgt. Koude trek in de woonkamer vanuit de muren, vloer of dak is na de isolatie verleden tijd.

Waarde verhoging van uw woning:
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat woningen met een beter energielabel sneller en voor een betere prijs verkocht worden dan woningen die als energie on-zuinig bestempeld worden.

Lagere energierekening:
Het aanbrengen van woningisolatie en zonnepanelen of een warmtepomp zorgt er uiteraard ook voor dat u maandelijks minder gas en stroom verbruikt. Hierdoor daalt uw energiegebruik en dat resulteert dus in een lagere energierekening. Met dit bespaarde geld heeft u op den duur uw investering terugverdiend! Tel daar eens de meerwaarde van uw woning bij op en kom tot de conclusie dat investeren in een beter energielabel een uitstekend idee is!

Zet vandaag nog een goede stap naar een beter energielabel!

Bent u benieuwd geworden wat voor uw woning nog de mogelijkheden zijn om het energielabel te verbeteren? Eén van onze adviseurs komt graag gratis en vrijblijvend bij u op locatie om deze mogelijkheden in kaart te brengen. Vraag hier een gratis adviesgesprek aan!