Hoe dik is zoldervloer

isolatie?

Gratis adviesgesprek aanvragen

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Hoe-dik-is-zoldervloerisolatie
 

Hoe dik is zolderisolatie?

U kunt uw zolder isoleren door uw dak te isoleren of de vloer van uw zolder te isoleren. Bij dakisolatie bepaalt uw dakconstructie de manier waarop u dit het beste kunt doen, bij zoldervloerisolatie is dat uw vloerconstructie. Denk hierbij vooral aan het isolatiemateriaal dat u gebruikt en de eisen die u aan de afwerking stelt. Hoe hoger de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal, hoe lager de isolatiedikte kan zijn om het gewenste effect te bereiken.

Het hangt dus van het isolatiemateriaal af hoe dik de isolatielaag van uw dak of zoldervloer moet worden. Het ene isolatiemateriaal heeft bij een bepaalde dikte een hogere isolatiewaarde dan het andere materiaal. Uitgaande van richtlijnen in wet- en regelgeving (zoals die wordt toegepast bij de bouw van nieuwe woningen) kunt u de volgende uitgangspunten hanteren voor wat betreft de minimale isolatiewaarde: 

  • dakisolatie: minimale Rc-waarde van 6 m2K/W 
  • voerisolatie: minimale Rc-waarde van 3,5 m2K/W.

Omdat zoldervloerisolatie niet helemaal vergelijkbaar is met isolatie van de vloer van de begane grond, kunt u met de isolatiewaarde van uw zoldervloer beter in de buurt van de minimale isolatiewaarde van dakisolatie blijven (bijvoorbeeld 5 m2K/W). Wanneer u alleen uw zoldervloer isoleert en niet uw dak, kunt u het beste de minimale Rc-waarde van dakisolatie aanhouden.

Het is nog niet zo gemakkelijk om het juiste isolatiemateriaal voor uw dak- of zoldervloerisolatie te kiezen en daarna de juiste isolatiedikte te bepalen. Woningisolatie is een vak. Dat geldt ook voor zolderisolatie. Vraag daarom advies aan de isolatie-experts van Plus Isolatie. Wij komen uw zolder graag beoordelen op de isolatiemogelijkheden, waarna u van ons een advies op maat krijgt. Met desgewenst een passende en vrijblijvende offerte.

Hierna gaan we in op de isolatiedikte bij dakisolatie en zoldervloerisolatie.

offerte spouwmuurisolatie

Isolatiedikte bij dakisolatie

De isolatiewaarde van isolatiematerialen voor dakisolatie (en zoldervloerisolatie) wordt meestal aangegeven met de Rd-waarde. Dat is de isolatiewaarde van het materiaal zelf, zonder de isolerende werking van de constructie. Die waarde ligt al snel enkele eenheden onder de isolatiewaarde van de dakconstructie als geheel (de Rc-waarde).

Om aan een Rd-waarde van 3,5 m2K/W te komen, heeft u bij glaswol al snel een isolatiedikte van 14 tot 16 centimeter nodig. Wanneer u PUR of PIR als dakisolatiemateriaal gebruikt, bereikt u deze isolatiewaarde al met een laagdikte van 9 tot 11 centimeter. Voor het isoleren van een hellend dak met minerale wol zoals glaswol of rotswol moet u een minimale isolatiedikte van 13 tot 16 centimeter aanhouden. Maar het is beter om nog dikker te isoleren: 16 tot 20 centimeter isolatiedikte. Hiermee bereikt u met minerale wol een isolatiewaarde (Rd) van 4,5 m2K/W. Inclusief het isolerende effect van uw dakconstructie (bijvoorbeeld dakpannen) komt u hiermee mogelijk in de buurt van de bij nieuwbouw vereiste RC-waarde van 6 m2K/W.

Bij toepassing van papiervlokken (cellulose) als dakisolatiemateriaal moet u minimaal een laagdikte van 13 tot 16 centimeter aanhouden om een Rd-waarde van 4,5 m2K/W te bereiken

PUR en PIR isoleren uw dak het beste. Dit komt door de lage lambdawaarde van het materiaal. Hoe lager de lambdawaarde, hoe minder warmte het materiaal doorlaat en hoe dunner de isolatielaag kan zijn om de door u gewenste isolatiewaarde te realiseren.

Isolatiedikte bij zoldervloerisolatie

Bij zoldervloerisolatie kunnen in grote lijnen dezelfde isolatiematerialen worden toegepast als bij dakisolatie. Het maakt daarbij wel verschil of u een massieve vloer (van hout of beton) isoleert of een vloerconstructie met een spouw. Bij het laatste moet u denken aan een ondervloer met een balkenlaag en daar bovenop een dekvloer. Tussen de balken zit loze ruimte die u kunt opvullen met isolatiemateriaal. In dat geval is de ruimte tussen de balken bepalend voor de maximale isolatiedikte die mogelijk is.

Wanneer u op de zolder gaat wonen, slapen, werken of recreĆ«ren, is het belangrijk om bij de isolatie van een massieve vloer drukvaste platen te gebruiken. Enkele van de isolatiematerialen die hiervoor bij dakisolatie werden genoemd, zijn als plaatmateriaal verkrijgbaar (zoals PUR en EPS). Denk bij isolatiemateriaal voor massieve zoldervloeren aan: 

  • PUR 
  • PIR 
  • EPS 
  • XPS 
  • Houtvezel

Door drukvaste isolatieplaten te gebruiken blijft uw zolder beloopbaar en kunt u er spullen opslaan. Hiervoor heeft u materiaal nodig dat minstens 1kPa of 1kN/m2 aan kan. Dit betekent dat elke vierkante meter van uw zoldervloer minimaal 100 kilo gewicht kan dragen, zonder dat de vloer indeukt of inzakt.

De tabel op de volgende pagina laat zien hoeveel isolatiedikte u nodig heeft om bij een aantal materialen voor zoldervloerisolatie een Rd-waarde van 6, 7,5, 9 of 10 m2K/W te halen.

offerte spouwmuurisolatie