Welke soorten zoldervloer
isolatie zijn er?
Bel mij terug
Gratis, vrijblijvend advies
Welke-soorten-zoldervloerisolatie-zijn-er
Welke soorten zolderisolatiemateriaal zijn er?
Er zijn heel wat isolatiematerialen waarmee u uw zolder kunt isoleren. Welk materiaal u het beste kunt kiezen, hangt daarom van nogal wat factoren af. Zo kunt u zichzelf de volgende vragen stellen om een keus te maken:
- welke isolatiewaarde wil ik bereiken?
- wil ik materiaal dat ik zelf goed kan verwerken, of laat ik de isolatie aan specialisten over?
- welke eisen stel ik aan de afwerking?
- isoleer ik mijn dak of mijn zoldervloer?
- bij dakisolatie: isoleer ik mijn dak aan de buitenkant of aan de binnenkant?
- bij dakisolatie: hoe ziet mijn dakconstructie eruit?
- bij zoldervloerisolatie: heb ik een massieve vloer of een vloer met spouw?
- bij zoldervloerisolatie: moet de vloer van mijn zolder beloopbaar zijn en/of veel gewicht kunnen dragen?
U begrijpt dat het antwoord op deze vragen nogal afhangt van de manier waarop u uw zolder na de isolatie wil gebruiken. Wanneer u of andere leden van uw gezin vaak op de zolder bezig zijn, is dakisolatie belangrijker dan vloerisolatie. Komt er vrijwel nooit iemand bij u op zolder en gebruikt u die alleen voor de opslag van rommel? Dan kunt u beter de vloer van de zolder isoleren, in plaats van het dak.
Een combinatie van dak- en zoldervloerisolatie geeft het meest optimale resultaat en zorgt er ook voor dat u uw zolder na de isolatie voor alle mogelijke toepassingen bruikbaar blijft.
De isolatiedeskundigen van Plus Isolatie helpen u graag om een weloverwogen keus uit alle mogelijke methoden en materialen van zolderisolatie te maken. Wij komen graag bij u thuis voor een advies en offerte op maat.
Er zijn drie mogelijkheden voor zolderisolatie:
- isolatie van de zoldervloer
- isolatie van de binnenkant van het dak
- isolatie van de buitenkant van het dak
Hierna wordt elke mogelijkheid kort toegelicht, met vermelding van de meest gebruikte isolatiematerialen.
Materialen voor isolatie van de zoldervloer
Door uw zoldervloer te isoleren bespaart u relatief veel op uw stookkosten. U verliest dan niet alleen minder energie via uw ongeïsoleerde dak, maar u voorkomt ook dat u onbedoeld uw zolder meeverwarmt. Een investering die u snel terugverdient; isolatie van uw zoldervloer is goedkoper dan dakisolatie.
Heeft u een houten zoldervloer die uit drie lagen (ondervloer, balken en dekvloer) bestaat? U kunt dan de ruimte tussen de vloerbalken mooi gebruiken om op te vullen met isolatiemateriaal. De volgende isolatiematerialen zijn hiervoor het meest geschikt:
- minerale wol zoals glaswol of rotswol Dit materiaal wordt vaak in isolatiedekens verwerkt, maar kan ook in de vloer worden ingeblazen. Een hoogwaardige glaswol is Supafil van Knauf (HR++). Dit wordt toegepast door het gecertificeerde isolatiebedrijf Plus Isolatie.
- PUR-schuim
Bij een massieve zoldervloer van hout of beton komt het isolatiemateriaal bovenop de vloer. Eerst moet er een dampfolie op de bestaande vloer worden aangebracht. Bovenop deze folielaag komen drukvaste isolatieplaten. Deze platen kunnen zowel van kunststof als van ecologisch materiaal zijn.
Voorbeelden van kunststof isolatieplaten voor isolatie van massieve zoldervloeren:
- PUR-platen
- PIR-platen
- XPS-platen
- EPS-platen
Dit zijn allemaal kunststof schuimen. Ze isoleren goed bij lage diktes en zijn soms ook drukvast. Deze platen zijn heel geschikt voor zoldervloerisolatie, maar kunnen ook voor de isolatie van de binnenkant van het dak worden gebruikt (waarover straks meer). Deze platen zijn relatief goedkoop en goed bestand tegen vocht.
Ecologische alternatieven zijn:
- Schapenwol
- Houtwol
- Papiervlokken
- Hennep
- Kurk
Deze materialen zijn duurder dan minerale wol of kunststof schuim, maar wel milieuvriendelijk en damp-open. Ook beschikken ze over een hoge warmteopslagcapaciteit.
Materialen voor isolatie van de binnenkant van het dak
Aangezien verwarmde lucht als gevolg van thermiek omhoog stijgt, veroorzaakt een ongeïsoleerd dak relatief veel warmteverlies. Zeker wanneer uw zoldervloer ook niet is geïsoleerd. Met dakisolatie brengt u uw energieverbruik en stookkosten fors omlaag. Daarna is het ook op zolder goed toeven. Na dakisolatie kunt u uw zolder zonder energieverlies mee verwarmen met uw woning. De warmte van beneden stijgt omhoog en blijft onder de kap hangen. Een schuin dak kunt u het beste isoleren met isolatiedekens. In deze dekens zit een minerale wol zoals glaswol of steenwol. Deze dekens zijn gemakkelijk op maat te snijden. U stopt ze daarna relatief eenvoudig tussen de gordingen aan de binnenkant van uw dak. Om het isolatiemateriaal goed te kunnen bevestigen, kan het nodig zijn dat u die gordingen met houten latten verlengt. U kunt dat raamwerk van latten dan tevens gebruiken als dragende ondergrond voor de afwerking van het isolatiemateriaal met bijvoorbeeld gipsplaten.
Vergeet niet om een dampscherm van plastic folie tussen het isolatiemateriaal en de afdeklaag aan te brengen. Spijkerflensdekens bestaan uit een minerale wol die aan één kant is voorzien van een aluminiumfolie dat als dampscherm fungeert. Deze dekens zijn verkrijgbaar in een dikte van 6 tot 22 centimeter en in breedtes van 35 tot 60 centimeter.
U kunt ook kunststof isolatieplaten aan de binnenkant van uw dak bevestigen. Soms zijn die reeds voorzien van een afwerklaag van gips.
Materialen voor isolatie van de buitenkant van het dak
Is uw dakconstructie of dakbedekking aan vervanging toe? Dan kunt u uw dak ook aan de buitenkant isoleren. Voor dit doel zijn verschillende isolatiepanelen op de markt. Soms zijn deze panelen al voorzien van tengel- en panlatten.
Buitenisolatie van uw dak is best een drastische maatregel. Deze optie is alleen het overwegen waard wanneer u uw dak renoveert en de binnenkant van de zolder al netjes is afgewerkt.