Parels verwijderen uit spouwmuur

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Parels-verwijderen-uit-spouwmuur
 

Parels verwijderen uit spouwmuur

Het na-isoleren van spouwmuren is een effectieve en efficiënte manier om de isolatiewaarde van uw woning te verhogen. Hoewel alleen de lucht in de spouw ook al isoleert, zorgt isolatiemateriaal in uw spouw voor een nog betere isolerende werking van uw gevel. De volgende isolatiematerialen worden vaak toegepast bij de na-isolatie van spouwmuren:
• HR-isofoam / Enverifoam
• EPS-parels
• steenwol
• glaswol.

Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig inclusief spouwmuurisolatie opgeleverd. Dateert uw woning met spouwmuren uit de jaren zeventig of tachtig van de vorige eeuw, of is die mogelijk nog ouder? Dan is de kans groot dat uw spouw leeg is. Een andere mogelijkheid is dat een vorige eigenaar uw woning al heeft na-geïsoleerd. Bijvoorbeeld met UF-schuim, EPS-parels, steenwol of glaswol. Dit gebeurde vaak tijdens de eerste grote na-isolatiegolf van de jaren negentig van de vorige eeuw. Dat oude isolatiemateriaal zit dan al dertig jaar in uw spouw. De kwaliteit van spouwmuurisolatie was toen helaas niet zo goed als nu. De isolatiewaarde van het isolatiemateriaal lag destijds veel lager. Bovendien kan isolatiemateriaal na verloop van tijd verbrokkelen, naar beneden zakken in de spouw of worden aangetast door vocht en schimmel.

Houd er rekening mee dat u uw spouw opnieuw moet na-isoleren om uw gevel een effectieve isolatiewaarde te geven. Laat dan eerst het eventuele oude isolatiemateriaal uit uw spouw verwijderen. Het is aan de buitenkant van uw gevel niet te zien of er al isolatiemateriaal in de spouw zit. Ook kan er rommel in de spouw zitten die er eerst uit moet om de spouw goed na te kunnen isoleren.

Plus Isolatie komt graag bij u langs om de actuele staat van uw spouw te inspecteren. Wanneer het isolatiemateriaal nog van goede kwaliteit is zullen wij u adviseren hier verder niet wat mee te doen. Is het oude isolatiemateriaal verkruimeld, ingezakt, verrot of beschimmeld? Dan adviseren wij om de oude isolatieresten eerst uit uw spouw verwijderen. Vervolgens maken we uw spouw schoon en isoleren we die na met modern isolatiemateriaal.

Hierna leggen we uit hoe we oude isolatieparels verwijderen uit uw spouwmuur. Maar we gaan eerst in op de verschillende soorten isolatieparels. EPS-parels zijn nog steeds een geschikt isolatiemateriaal voor spouwmuren.

Isolatieparels als spouwmuurisolatie

Isolatie of isolatiekorrels zijn gemaakt van EPS. Deze term staat voluit voor Expanded Polystyrene. Dit materiaal staat bekend als piepschuim. EPS of piepschuim bestaat maar voor 2% uit polystyrene. De resterende 98% is een mengsel van waterstof en koolstof, ofwel gewoon lucht. Er zit dus maar een klein beetje kunststof in de piepschuimbolletjes. Dat maakt isolatieparels van EPS een milieuvriendelijk isolatiemateriaal. Het is met dit materiaal ook een stuk gezonder werken dan met bijvoorbeeld PUR-schuim.

Piepschuim is vaak wit, maar moderne EPS-parels zijn grijs. Dit komt doordat er grafiet aan de schuimbolletjes wordt toegevoegd. Grafiet reflecteert goed en die eigenschap draagt bij aan de isolatiewaarde van EPS-korrels.

Kleine bolletjes zijn gemakkelijk te verwerken. Je kunt er een ruimte compleet mee opvullen. Stop maar eens een vaas vol met legoblokjes, en een andere vaas vol met knikkers. Zet beide vazen vervolgens naast elkaar. In de vaas met legoblokjes zitten meer gaten dan in de vaas met knikkers. Dankzij deze eigenschap zijn EPS-parels een populair isolatiemateriaal. Er worden kruipruimtes en allerlei (andere) loze ruimtes mee volgestopt, met een prima isolerend effect als resultaat.

Wanneer EPS-parels als spouwmuurisolatie worden gebruikt, worden die bolletjes eerst aan elkaar gelijmd en vervolgens in de spouw aangebracht. Dit om te voorkomen dat de bolletjes in de spouw naar beneden zakken.

Isolatieparels verschillen in isolatiewaarde

De isolatiewaarde van EPS-parels wordt steeds beter. De HR++ parel heeft een hoge isolatiewaarde, is waterafstotend en ademt goed. De zogenoemde premium parel isoleert nog beter dan de HR++ parel. Hoewel alle isolatieparels van piepschuim zijn, komen die dus in verschillende soorten op de markt voor en heeft elke soort zo zijn specifieke voor- en nadelen. De EPS-parels van pakweg dertig jaar geleden halen bij lange na niet de isolatiewaarde van moderne isolatiekorrels. EPS-parels hebben een betere prijs- kwaliteitverhouding dan veel andere materialen voor spouwmuurisolatie.

De genoemde HR++ parel en premium parel worden gebruikt voor spouwmuurisolatie. Voor bodemisolatie wordt een andere soort parel gebruikt. Die parel is wat groter en specifiek ontworpen voor vochtige kruipruimtes.

Vervangen van oude isolatieparels

De piepschuimbolletjes van ‘vroeger’ isoleren minder goed dan moderne EPS-parels. Wanneer het EPS in uw spouwmuur al tientallen jaren oud is, kan dat ondanks de verlijming hier en daar zijn afgebrokkeld en ingezakt. Op die plekken zijn er mogelijk koudebruggen in de spouw ontstaan. Op deze plekken condenseert warme lucht van binnenuit de woning, met als gevolg vochtvorming.

Wanneer dit allemaal in uw spouw aan de hand is, kunt u niet langer vertrouwen op de isolerende werking van de isolatieparels in uw spouw. Die zijn dan echt aan vervanging toe. Maar dat kunt u van buitenaf niet zien. U kunt immers niet dwars door de gevel kijken. De isolatie-experts van Plus Isolatie kunnen dat wel. Wij boren enkele gaatjes in uw gevel en kijken daar vervolgens met een camera in uw spouw. We zien dan waar er gaten in de laag met EPS-parels zitten en hoe het materiaal er over de hele linie aan toe is. Maar ook kunnen we op die manier zien of er steen- of metselresten in de spouw liggen.

Wanneer de EPS-parels in uw spouw nog een mooi aansluitend geheel vormen en er geen sprake is van verbrokkeling of vocht- en schimmelvorming, hoeft u de parels niet te vervangen.

Verwijdering van isolatieparels uit spouwmuren

Evenals andere isolatiematerialen kunnen ook isolatieparels uit een spouwmuur worden verwijderd. Deze klus is tijdrovender naarmate de parels onderling sterker verlijmd zijn. Hoe losser de parels in de spouw zitten, hoe gemakkelijker ze kunnen worden verwijderd.

Werkwijze bij het verwijderen van isolatieparels Plus Isolatie beschikt over de juiste techniek om isolatieparels uit een spouw te verwijderen, zonder de spouwmuur te beschadigen. Dit doen we met een afzuiginstallatie die de parels onderin uw spouwmuur naar beneden zuigt en daar afvoert. Om dit mogelijk te maken zagen we eerst enkele stenen uit uw spouwmuur. Na de schoonmaakoperatie metselen we de stenen weer opnieuw in de gevel. Hierbij brengen we het voegwerk weer in de oorspronkelijke staat terug.

Parels verwijderen of niet?
Het is niet altijd nodig om de oude EPS-parels uit een spouw te halen om die spouw goed na te kunnen isoleren. In de meeste gevallen doet het oude isolatiemateriaal nog goed zijn werk, en zullen dan ook adviseren om te parels te laten zitten.

Twijfelt u aan het isolerende effect van de oude isolatieparels in uw spouwmuur? Plus Isolatie kan die twijfel snel wegnemen door met een endoscoop uw gevel te inspecteren. De beelden laten zien waar de laag EPS-parels in uw spouw te weinig thermisch isoleert. Wanneer dat op te veel plekken het geval is, ligt na-isolatie van uw spouw met nieuwe isolatieparels (of een ander isolatiemateriaal) voor de hand. 

Benieuwd of uw oude spouwmuurisolatie toe is aan vervanging? Vraag hier dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.