Kan vloerisolatie op een betonvloer?

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Kan-vloerisolatie-op-een-betonvloe
 

Vloerisolatie betonvloer

Het kost veel energie om een ongeïsoleerde betonvloer warm te houden. Door uw betonvloer goed te isoleren spaart u energiekosten uit en zorgt u ook op vloerniveau voor een prettig binnenklimaat met een aangename temperatuur. Uw vloer voelt dan niet langer kil aan wanneer u ’s ochtends met blote voeten uit uw bed stapt.

De isolatie van uw betonvloer is vakwerk. Zo wordt de isolatie in de opbouw van de betonvloer zelf verwerkt. Een nieuwe vloerverwarming is een goed moment om uw betonvloer alsnog goed te isoleren. Uw vloer moet dan immers toch opengebroken en opnieuw afgewerkt worden.

Het isoleren van de onderkant van uw betonvloer via de kruipruimte is een stuk eenvoudiger dan isolatie aan de bovenkant. Maar dit is helaas geen optie wanneer uw betonvloer direct op het zand is gestort en u dus geen kruipruimte heeft. Vraag de isolatie-experts van Plus Isolatie hoe uw betonvloer het beste kan worden geïsoleerd.

offerte spouwmuurisolatie

De opbouw van een geïsoleerde betonvloer

Een volledig met isolatie afgewerkte betonvloer kan tientallen centimeters dik worden. Vanaf het zand wordt een geïsoleerde betonvloer als volgt opgebouwd: 

  • rioleringsbuizen in het zand:  De bovenkant van de buizen komt maximaal tot de onderzijde van het betondek. 
  • eerste laag PE-folie: Deze eerste laag vochtwerende folie van 0,20 mm komt op het zand en wordt zijdelings tegen de muren omhoog geplooid, minstens tot aan de eventuele waterkering. Zonder waterkering zullen de muren eerst waterdicht gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld door ze te injecteren. 
  • betonvloer: De ingenieur bepaalt de dikte en bewapening van de betonvloer. Bij een stabiele ondergrond is deze eerste laag beton minimaal 15 centimeter en maximaal 20 centimeter dik, met een dubbel net van 8 centimeter erin. 
  • afvoerleidingen en elektriciteitsleidingen: Het leidingwerk komt op de betonvloer. 
  • nivellering van de vloer: De betonvloer wordt met een laagje cement bijgewerkt, onder andere om de sleuven die ten behoeve van het leidingwerk zijn gemaakt dicht te maken en netjes af te werken. 
  • tweede laag PE-folie: Deze tweede folielaag is bedoeld als vochtwerende beschermlaag onder het isolatiemateriaal. 
  • vloerisolatiemateriaal: De laag met isolatiemateriaal moet minimaal 6 centimeter dik zijn en idealiter 10 centimeter dik.
  • licht gewapende chape: Pas hiervoor de speciale wapening toe die voor dit doel op de markt is. Denk aan de randisolatie. Deze voorkomt dat de chape volledig tegen de muren aansluit. Laat de randisolatie hoog genoeg uitsteken en snijd deze pas af wanneer u de plinten gaat plaatsen. 
  • de afwerkingslaag van gewapend beton: Deze tweede laag beton wordt minimaal 8 centimeter dik. Wanneer u deze laag wilt combineren met vloerverwarming, moet deze 10 tot 12 centimeter dik zijn.

Materiaal voor betonvloerisolatie

Als isolatiemateriaal voor betonvloeren worden meestal platen van PUR of platen van hard isolatiemateriaal gebruikt. Omdat beton veel druk op de vloer uitoefent, is het belangrijk om goede drukvaste isolatieplaten te gebruiken.

U kunt uw betonvloer aan de bovenkant ook isoleren met gespoten PUR. 

Het voordeel van gespoten PUR is dat dit materiaal op de betonvloer uitzet en uithardt en alle oneffenheden rond het leidingwerk en dergelijke naadloos wegwerkt.

Om een betonvloer te isoleren met harde isolatieplaten moet die vloer eerst helemaal egaal zijn.

offerte spouwmuurisolatie

Voordelen van betonvloerisolatie

Een geïsoleerde betonvloer heeft de volgende voordelen: 

• de vloer komt ’s morgens sneller op temperatuur: Omdat de warmte naar boven stijgt, voelt het gedeelte direct boven de vloer ’s ochtends het langst kil aan. Het verschil in temperatuur vlak boven de vloer en hoger in de ruimte kan zelfs oplopen tot vijf graden. Met een geïsoleerde betonvloer wordt ook de luchtlaag direct boven de vloer sneller warm. 

• het op temperatuur houden van de vloer kost minder energie: De vloerisolatie zorgt niet alleen voor een snellere opwarming van de lucht er direct boven, maar houdt die warmte ook beter vast. Hierdoor kost het minder energie om uw woning ook op vloerniveau lekker warm te houden. 

• u houdt vocht en schimmels tegen: Een goed geïsoleerde betonvloer houdt niet alleen de warmte beter vast, maar ook het vocht beter buiten. Denk hierbij aan vocht uit de grond dat via de vloer en de muren uw huis in kan trekken, wanneer uw betonvloer niet (goed) geïsoleerd is. Door condensatie van dit vocht in de hoeken en achter meubels kan er schimmelvorming op de muren ontstaan.