Kruipruimte isolatie verwijderen

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Kruipruimte-isolatie-verwijderen
 

Isolatie verwijderen uit kruipruimte

Heeft u een kruipruimte onder uw huis? Vergeet die dan niet te isoleren wanneer u uw woning energiezuiniger wil maken. Kou en vocht vanuit de zandbodem onder uw huis kunnen via de kruipruimte ongehinderd uw woning aantasten, wanneer uw kruipruimte nog ongeïsoleerd is. Hierdoor trekt een deel van de energie van de verwarming van uw woning via de vloer naar de kruipruimte. Warmte trekt immers van warm naar koud. Neem vloerverwarming. Die verwarmt normaal gesproken uw huis van beneden naar boven, maar zal eerst uw ongeïsoleerde kruipruimte verwarmen. Een ongeïsoleerde kruipruimte is namelijk de koudste plek van uw huis. Daar trekt de warme lucht van uw (vloer)verwarming dus als eerste naar toe. Voorkom onnodig energieverlies door de vloerisolatie aan te brengen. 

offerte vloerisolatie

Ligt er al isolatiemateriaal op de bodem van uw kruipruimte? Dan loont het de moeite om de actuele isolatiewaarde daarvan te laten onderzoeken. Mogelijk is dat materiaal aangetast door vocht en schimmel. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw zijn veel huizen nageïsoleerd. Hierbij werden isolatiematerialen gebruikt met een lagere isolatiewaarde dan de middelen die hiervoor tegenwoordig worden toegepast. Vandaag worden kruipruimtes geïsoleerd met chips of parels van EPS. EPS staat voor Expanded Polystyrene, ofwel piepschuim. EPS is vochtafwerend en blijft drijven op het vocht dat vanuit de bodem de kruipruimte intrekt. Hierdoor blijven chips of parels van EPS uw kruipruimte ook isoleren wanneer die onder water loopt.

Het kan dus nodig zijn dat u eerst de oude isolatie uit uw kruipruimte moet laten verwijderen om die ruimte vervolgens effectief opnieuw te kunnen isoleren. Neem daarom een bedrijf in de arm dat uw bestaande kruipruimte-isolatie op (isolatie)waarde kan schatten en indien nodig het bestaande isolatiemateriaal kan verwijderen. Zoals Plus Isolatie uit Rijssen. Wij stellen de isolatiewaarde van uw kruipruimte objectief vast. Draagt die onvoldoende bij aan de energiezuinigheid van uw woning? Dan halen wij eerst het oude isolatiemateriaal vakkundig uit uw kruipruimte, zonder leidingen te beschadigen. Vervolgens isoleren wij uw kruipruimte opnieuw. Wij doen dat met EPS-parels of met Icynene, een nieuw PUR-schuim.

In de isolatiesector wordt met bodemisolatie hetzelfde bedoeld als met kruipruimte-isolatie. Hierna krijgt u meer informatie over o.a. bodemisolatie in vergelijking met vloerisolatie, de voordelen van bodemisolatie, de methoden van bodemisolatie en het verwijderen van oud isolatiemateriaal uit uw kruipruimte.

Bodemisolatie versus vloerisolatie

U kunt op twee manieren uw kruipruimte isoleren: • door isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer aan te brengen • door de bodem van uw kruipruimte te isoleren.

Door de onderkant van uw vloer te isoleren, isoleert u niet uw kruipruimte, maar uw vloer zelf. Met vloerisolatie voorkomt of beperkt u energieverlies vanuit uw woning naar uw kruipruimte. Neem als voorbeeld een ongeïsoleerde houten vloer met daaronder een eveneens ongeïsoleerde kruipruimte. Wanneer dan ’s ochtends de CV of vloerverwarming opstart, ontstaat er energieverlies omdat een deel van de warmte via de kieren van de houten vloer naar de koude kruipruimte trekt. Uw CV of vloerverwarming gaat eerst de kruipruimte verwarmen. Pas wanneer die dezelfde temperatuur heeft als de ruimte boven de vloer, wordt de rest van uw huis verwarmd. Om dit energieverlies tegen te gaan, is vloerisolatie een prima oplossing.

Met vloerisolatie voorkomt u helaas niet dat kou en vocht via de kruipruimte uw woning binnen komen. Het gaat hierbij vooral om het vocht dat vanuit de zandbodem in uw kruipruimte komt. Via de muren kan dit vocht verder uw woning intrekken. En natuurlijk ook via uw vloer wanneer die niet is geïsoleerd. U kunt dit voorkomen door de bodem van uw kruipruimte te isoleren.

Voordelen van bodemisolatie

Door de bodem van de kruipruimte te isoleren houdt u kou, vocht en schimmels zo ver mogelijk onder uw huis. Hiermee voorkomt u grote temperatuurverschillen tussen uw woning en uw kruipruimte. Mocht er dan toch nog energie via de vloer naar de kruipruimte trekken, dan zal dat nooit heel veel zijn. Wilt u ook dat risico wegnemen? Isoleer dan niet alleen de bodem van de kruipruimte, maar ook uw vloer. Ook dat kunt u via de kruipruimte doen. U isoleert dan de onderkant van de vloer.

Bodemisolatie heeft de volgende voordelen: • kou, vocht en schimmels blijven onder de kruipruimte • vocht kan niet langer via de kruipruimte de woning intrekken • het temperatuurverschil tussen woning en kruipruimte wordt kleiner • het energieverlies tussen woning en kruipruimte wordt minder.

Bodemisolatie en ventilatie van de kruipruimte

Het is bij bodemisolatie belangrijk om ruimte over te houden tussen het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte en de onderkant van de woningvloer. Via die ruimte kan de kruipruimte op een natuurlijke manier blijven ventileren. Om dezelfde reden moet u ervoor zorgen dat er voldoende ventilatiegaten in de buitenmuren van uw kruipruimte zitten en dat het isolatiemateriaal deze gaten open laat.

Ventilatie van uw kruipruimte is nodig omdat er daar gassen vrij kunnen komen, bijvoorbeeld door een lekkage van een aardgasleiding. Die gassen verlaten dan via natuurlijke ventilatie de kruipruimte, nog voordat ze zich kunnen ophopen tot een gevaarlijke, explosieve concentratie. In de tweede plaats zorgt de ventilatie ervoor dat vocht onderaan de vloer kan verdampen. Na bodemisolatie is de onderkant van uw woningvloer een potentiële koudebrug; daar is het temperatuurverschil tussen uw woning en de kruipruimte dan het grootst. Met als gevolg dat de warme lucht daar condenseert. Ventilatie gaat dit effect tegen. Isolatie van de onderkant van uw vloer voorkomt die condensatie eveneens.

offerte vloerisolatie

Methoden van bodemisolatie

Bij bodemisolatie kunnen verschillende isolatiematerialen worden toegepast. De meest gebruikte materialen voor bodemisolatie zijn schuimbeton, parels of schelpen van EPS, PUR of Icynene. Welk materiaal het meest geschikt is, hangt onder andere af van: • de omvang van uw kruipruimte • de vochtigheid van uw kruipruimte • de oorzaak van die vochtigheid • de vloer van uw woning.

Schakel een deskundige isolatie-adviseur in om te beoordelen wat de beste methode en het beste materiaal voor de isolatie van uw kruipruimte is. Plus Isolatie werkt bij voorkeur met EPS-parels of Icynene.

Bodemisolatie met EPS Chips of parels (korrels) van EPS sluiten de zandbodem luchtdicht af van de rest van de kruipruimte. Omdat EPS geen water op kan nemen, blijft vocht dat vanuit de zandbodem de kruipruimte in sijpelt mooi onder de isolatie. Wanneer er een laagje water op de bodem van de kruipruimte ontstaat, gaan de EPS-chips of EPS-parels op dat water drijven en blijven ze op die manier een luchtdichte isolatielaag vormen. EPS reflecteert daarnaast de warme lucht die via de woningvloer de kruipruimte in straalt. Hierdoor kost het minder energie om de kruipruimte warm te stoken.

Bodemisolatie met Icynene Icynene is een PUR-schuim dat na enkele seconden stolt en uithardt. Voordat dit gebeurt, wordt Icynene als vloeibare schuim in de kruipruimte gespoten. Hierdoor vult dit isolatiemateriaal alle naden, kieren en openingen op de bodem van uw kruipruimte. Denk hierbij aan de leidingen voor gas, water en stroom die daar vaak lopen. Het resultaat van bodemisolatie met Icynene is een dikke, naadloze isolatielaag in uw kruipruimte.

Bij de schuimvorming van Icynene wordt een reactie met water in plaats van een reactie met gassen toegepast. Hierdoor komen er bij isolatie met Icynene geen CFK’s vrij. Ook is Icynene tijdens én na het aanbrengen geurarm. Dit zijn belangrijke voordelen van Icynene in vergelijking met PUR.

Kruipruimte-isolatie verwijderen

Moet het bestaande isolatiemateriaal uit uw kruipruimte worden verwijderd om die ruimte opnieuw goed te kunnen isoleren? De manier waarop dit kan hangt af van de toegankelijkheid van uw kruipruimte en de eigenschappen van het daar aanwezige isolatiemateriaal. Plus Isolatie werkt met een speciale afzuiginstallatie waarmee het isolatiemateriaal uit de kruipruimte wordt gezogen en milieuvriendelijk wordt opgevangen. Hierdoor kan dit materiaal netjes worden afgevoerd, zonder restrommel of milieuschade.

Soms kan het nodig zijn dat isolatiemateriaal uit een kruipruimte wordt verwijderd om daar werkzaamheden mogelijk te maken. Een met EPS-chips of EPS-parels geïsoleerde kruipruimte kunt u vergelijken met een ballenbak. Alleen zijn de ballen een stuk kleiner. Bij een lekkage of ander probleem van een leiding in de kruipruimte zit die leiding mogelijk verstopt onder de ballen. De loodgieter of elektricien kan dan niet (goed) bij de betreffende gas-, water- of stroomleiding komen. Het is dan zaak om het isolatiemateriaal (de ballen in de ballenbak) zo zorgvuldig te verwijderen, dat dit materiaal na de werkzaamheden weer netjes opnieuw aangebracht kan worden. Ook met die uitdaging weet Plus Isolatie wel raad.

offerte vloerisolatie