Spouwmuur opnieuw isoleren

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Spouwmuur-opnieuw-isoleren
 

Spouwmuur opnieuw isoleren

Is uw spouwmuur al lang geleden geïsoleerd? Neem dan de moeite om na te gaan of het isolatiemateriaal in uw spouw nog voldoende bijdraagt aan de isolatie van uw gevel. Sinds eind vorige eeuw worden spouwmuren op grote schaal nageïsoleerd. Het gaat hierbij met name om woningen die tot 1975 met een spouw zijn gebouwd. Tot die tijd werd de spouw leeg – dus zonder isolatiemateriaal – opgeleverd. De eerste generatie spouwmuurisolatie na 1975 haalt niet de duurzaamheid en isolatiewaarde van de isolatiematerialen die tegenwoordig bij spouwmuurisolatie worden toegepast. Bovendien is dat oude isolatiemateriaal ook minder vochtwerend dan de huidige isolatiematerialen.

De kans is groot dat oud isolatiemateriaal in uw spouw is uitgezakt of verkruimeld. Of door de inwerking van vocht deels is weggerot en beschimmeld. Helaas kunt u dat aan de buitenkant van uw woning niet zien. Laat uw spouwmuur daarom inspecteren door een deskundig isolatiebedrijf zoals Plus Isolatie. Wij onderzoeken uw spouw via de buitenkant met een warmtebeeldcamera of via de binnenkant met een endoscoop. Op die manier kunnen we de staat van uw spouwmuurisolatie snel en zonder nevenschade vaststellen. Het resultaat van ons onderzoek kan zijn dat we u adviseren om inderdaad uw spouw opnieuw te isoleren. Maar soms is dat helemaal niet nodig. U kunt uw spouwmuurisolatie dan gewoon laten zitten en eventueel zwakke plekken aanvullen met nieuw isolatiemateriaal. Met behulp van ons onderzoek kunt u bij uw beslissing om uw spouwmuur wel of niet opnieuw te isoleren een goede afweging tussen kosten en baten maken.

Hierna krijgt u een antwoord op de volgende veel gestelde vragen over het opnieuw isoleren van spouwmuren:
• isoleert mijn spouwmuur nog voldoende?
• moet ik mijn spouwmuurisolatie herstellen of vervangen?
• hoe verwijder ik de oude spouwmuurisolatie?
• wat zijn goede materialen voor spouwmuurisolatie?

Isoleert mijn spouwmuur nog voldoende?

Ook een lege spouwmuur isoleert. De lucht in de spouw tussen de buitengevel (het buitenblad) en de binnenmuur (het binnenblad) heeft een isolerend effect op de woning. Deze luchtlaag vangt temperatuurverschillen tussen ‘buiten’ en ‘binnen’ geleidelijk op. Hierdoor heeft u zowel in de zomer als in de winter minder energie nodig om uw woning op een aangename temperatuur te houden.

In de strijd tegen de opwarming van de aarde (global warming) doen overheden er veel aan om het gebruik van fossiele brandstoffen zoals gas en steenkool terug te dringen. Dit omdat bij de verbranding hiervan CO2 vrijkomt. Dit gas wordt samen met andere broeikasgassen verantwoordelijk gehouden voor de temperatuurstijging op aarde. Hoe beter uw woning is geïsoleerd, hoe minder aardgas u gebruikt om die te verwarmen en hoe minder CO2 er in de atmosfeer komt. Dat verklaart de subsidies die sinds eind vorige eeuw beschikbaar worden gesteld voor woningisolatie, waaronder spouwmuurisolatie. Omdat u een lager energieverbruik ook in uw portemonnee merkt, is subsidie niet eens altijd nodig om een investering in spouwmuurisolatie terug te verdienen.

Woning met lege spouw
Heeft u een woning met spouwmuur die tussen 1930 en 1975 is gebouwd? En is uw woning na 1975 niet nageïsoleerd? Dan heeft u alleen lucht in uw spouw zitten. Lucht isoleert weliswaar, maar onvoldoende in vergelijkging met de isolatie-eisen die aan nieuwe woningen worden gesteld. Belangrijker is dat na-isolatie van uw spouw niet alleen goed is voor het klimaat, maar ook voor uw portemonnee. Met subsidie verdient u die investering uiteraard sneller terug dan zonder subsidie. De mogelijkheden en regels voor spouwmuurisolatie zijn per provincie en gemeente verschillend. Raadpleeg uw gemeente om na te gaan of u subsidie voor het na-isoleren van uw spouwmuur kunt krijgen en aan welke voorwaarden u moet voldoen om voor die subsidie in aanmerking te komen.

Woning met oude spouwmuurisolatie
Is de spouw van uw woning na 1975 nageïsoleerd? Wanneer dit langer dan twintig jaar geleden is gebeurd, voldoet de isolatie in uw spouw mogelijk niet aan de actuele isolatie-eisen. In de eerste plaats omdat de isolatiewaarde van de toen gebruikte isolatiematerialen (veel) lager ligt dan de isolatiewaarde van de huidige spouwmuurisolatie. Maar ook omdat de isolatie in uw spouw door de loop der jaren is ingezakt of door de aantasting van vocht en schimmel is weggesleten. Uw spouw zit hierdoor mogelijk vol koudebruggen waarop de warme lucht vanuit uw huis condenseert. De verwarming van uw huis gebruikt dan energie om dit vocht te verdampen, zeker wanneer uw spouw onvoldoende ventileert. U verliest hierdoor onnodig energie, terwijl uw spouw u juist een energiebesparing zou moeten opleveren.

Het loont de moeite om te laten checken of uw oude spouwmuurisolatie nog voldoende isoleert. Door toedoen van koudebruggen kan oude, vochtige en deels weggesleten spouwmuurisolatie zelfs een lager isolerend effect hebben dan een goed ventilerende spouwmuur waarin alleen lucht zit. Het loont daarom de moeite om uw bestaande spouwmuurisolatie te laten inspecteren.

Laat uw spouwmuur inspecteren
Er zijn twee verschillende methoden om oude spouwmuurisolatie te inspecteren:
• een thermografische inspectie
• een endoscopische inspectie.

Bij een thermografische inspectie onderzoeken we uw buitengevel met een warmtebeeldcamera. Met behulp van infraroodstraling detecteert een warmtebeeldcamera temperatuurverschillen in uw spouw. Die verschillen wijzen op koudebruggen, vocht of gaten in het isolatiemateriaal. Wanneer de warmtebeeldcamera veel van die verschillen in uw spouw laat zien, kunnen we daaruit afleiden dat het isolatiemateriaal aan herstel of vervanging toe is.

Om nog beter in kaart te brengen hoe uw spouwmuurisolatie eraan toe is, kunnen we ook een endoscopische inspectie uitvoeren. Hierbij kijken we met een kleine camera in uw spouw. We boren bovenin de gevel eerst kleine gaatjes. Via die gaatjes laten we de camera aan een kabel in uw spouw zakken. Op deze manier brengen we zowel de staat van uw spouw als het daarin aanwezige isolatiemateriaal zo nauwkeurig mogelijk in beeld. Na dit onderzoek werken we de gaatjes in uw gevel weer netjes weg.

Moet ik mijn spouwmuurisolatie herstellen of vervangen?

Mogelijk blijkt uit een thermografische inspectie dat uw oude spouwmuurisolatie onvoldoende isoleert. Maar kan die nog worden hersteld, of is vervanging nodig? Om die afweging goed te kunnen maken, is meestal een endoscopische inspectie nodig.

Bij een hersteloperatie worden de gaten en slechte stukken isolatie in uw spouw aangevuld met nieuw isolatiemateriaal. Bedenk hierbij dat de isolatiewaarde bij herstel nooit hoger wordt dan de isolatiewaarde na de eerste na-isolatie van uw spouw. Die oorspronkelijke isolatiewaarde wordt immers weer hersteld, maar niet verbeterd.

Wanneer grote delen van het oude isolatiemateriaal in de spouw naar beneden zijn gezakt of weggerot, is vervanging de enige manier om de isolatiewaarde van uw spouwmuur omhoog te krijgen. Herstel heeft dan geen zin meer. In de eerste plaats omdat er sowieso veel nieuw isolatiemateriaal nodig is om alle gaten te dichten. Maar ook omdat u de oude isolatieresten niet zomaar kunt laten zitten. En wanneer u die resten toch al uit uw spouw moet laten verwijderen, kunt u dat maar beter direct goed doen door de hele spouw leeg en schoon te laten maken. Daarna kunt u de spouw met goed resultaat laten na-isoleren.

Hoe verwijder ik de oude spouwmuurisolatie?

Het verwijderen van bestaand isolatiemateriaal uit een spouwmuur is een specialistisch karwei dat u het beste aan een isolatiebedrijf zoals Plus Isolatie over kunt laten. Wij gebruiken voor dit doel een afzuiginstallatie waarmee we het isolatiemateriaal beneden in de spouw wegzuigen, om het daarna milieuvriendelijk op te vangen en te laten verwerken. Eerst zagen we enkele stenen onderin de buitengevel weg. Dat zijn de openingen waarop we onze afzuiginstallatie aansluiten. Na de schoonmaakoperatie isoleren we uw spouw opnieuw. De weggezaagde stenen metselen we na de na-isolatie weer netjes in de muur terug. Hierbij herstellen we ook het voegwerk in oorspronkelijke staat.

Wat zijn goede materialen voor spouwmuurisolatie?

Plus Isolatie gebruikt alleen spouwmuurisolatie waarmee uw spouwmuur aan de actuele eisen voor gevelisolatie voldoet. Denk hierbij aan de eisen die voor nieuwbouwwoningen gelden. We werken daarom bij voorkeur met de drie volgende materialen:
• Knauf Supafil HR++ Dit is een glaswol die voor 80% uit gerecycled glas bestaat en voor de resterende 20% wordt aangevuld met zuiver zand.
• EPS-korrels EPS staat voor expanded polystyrene, ofwel piepschuim. EPS-korrels bestaan voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht.
• HR IsoFoam. Dit is een isolatieschuim dat uw spouwmuur naadloos isoleert. Het schuim vloeit in alle kieren en naden van uw spouwmuur om daar vervolgens uit te harden tot een spouwmuurisolatie met een hoge isolatiewaarde.

Deze isolatiematerialen zijn niet alleen bewezen effectief, maar ook milieuvriendelijker dan oudere varianten van glaswol, piepschuim of isolatieschuim. Welke van de drie isolatiematerialen voor uw spouwmuur het beste is, hangt onder andere af van de breedte en staat van uw spouwmuur.

Plus Isolatie biedt u graag de mogelijkheid van een vrijblijvend adviesgesprek. We inspecteren daarna desgewenst de huidige isolatiewaarde van uw spouwmuur en vergelijken die met de gewenste isolatiewaarde. Wat is de staat van het isolatiemateriaal dat momenteel in uw spouwmuur zit? Is herstel mogelijk, of is vervanging een betere optie? U kunt hier een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aanvragen. Zie voor meer informatie over woningisolatie en spouwmuurisolatie onze website.