Steenwol verwijderen

Gratis adviesgesprek aanvragen

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Steenwol-verwijderen-uit-spouwmuur
  •   Energiebesparend

  •     Vernieuwde isolatie

  •  Beter wooncomfort

  •  Milieuvriendelijk

  •  10 jaar garantie

Steenwol verwijderen uit spouwmuur

Is uw woning met spouwmuur ná 1975 gebouwd? Dan is uw spouwmuur mogelijk al geïsoleerd. Want na 1975 worden spouwmuren steeds vaker inclusief isolatiemateriaal in de spouw opgeleverd. Vóór die tijd werden de spouwmuren bij de bouw van een woning meestal niet geïsoleerd. Maar ook na 1975 duurde het nog een hele tijd voordat alle nieuwbouwwoningen direct isolatie in de spouw kregen. Vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw is dat standaard. Wanneer uw woning uit de periode tussen 1975 en (pakweg) 1990 dateert, heeft u een:
• lege spouwmuur óf
• een spouwmuur met verouderd isolatiemateriaal.

offerte spouwmuurisolatie

Voor de isolatiewaarde van uw woning is een spouw met verouderd isolatiemateriaal niet persé gunstiger dan een lege spouw. Isolatiemateriaal uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw voldoet namelijk niet aan de huidige isolatie-eisen en kan bovendien al voor een deel zijn verzakt of verkruimeld. Een voorbeeld is oude steenwol. Dit isolatiemateriaal werd in de jaren tachtig en negentig veel gebruikt, ook bij de na-isolatie van woningen met een lege spouw. Steenwol is minder vochtwerend en isolerend dan moderne isolatiematerialen zoals minerale glaswol en EPS-korrels.

Om uw spouwmuur voldoende isolatiewaarde te geven, kan het nodig zijn dat het oude isolatiemateriaal in uw spouw (zoals steenwol) eerst moet worden verwijderd. Er zijn helaas nog geen technische mogelijkheden om steenwoldekens uit spouwmuren te halen, maar steenvolvlokken kunnen we prima verwijderen. Vraag hierover advies aan Plus Isolatie. Onze isolatie-expert komt vrijblijvend langs om te beoordelen of na-isolatie in uw situatie rendabel is. Wanneer u ons opdracht geeft om uw spouw opnieuw te isoleren, halen we eerst de oude isolatie uit uw spouwmuur.

Hierna leggen we eerst uit waarom het nodig kan zijn om oude spouwmuurisolatie te verwijderen alvorens we uw spouw opnieuw gaan isoleren. Vervolgens gaan we in op steenwol en de verwijdering daarvan uit spouwmuren om die vervolgens met na-isolatie een hogere isolatiewaarde te kunnen geven.

Verwijdering van spouwmuurisolatie

Vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw worden spouwmuren op steeds grotere schaal na-geïsoleerd. Onder invloed van de discussies over het milieu, het gat in de ozonlaag en ‘global warming’ kwam er meer oog voor een milieu- en klimaatbewuste omgang met fossiele brandstoffen. Door onze woningen beter te isoleren hebben we minder energie nodig en stoten we minder CO2 uit. Dit broeikasgas komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen zoals aardgas en steenkool. CO2 is medeverantwoordelijk voor de opwarming van de aarde en voor de klimaatverandering die daar het gevolg van is.

Minder energiekosten door spouwmuurisolatie
Minder energieverbruik door betere woningisolatie betekent ook een lagere energierekening. Moderne spouwmuurisolatie heeft zo’n hoge isolatiewaarde, dat de investering via lagere stookkosten gemakkelijk kan worden terugverdiend. Hierdoor kunnen steeds meer woningbezitters de kosten van spouwmuurisolatie (en andere methoden van woningisolatie zoals vloer- en dakisolatie) zelf opbrengen. Ook stelt de overheid subsidie beschikbaar voor spouwmuurisolatie. 

Problemen met oude spouwmuurisolatie
We leven nu dertig, veertig jaar na die eerste na-isolatiegolf aan het eind van de vorige eeuw. Veel woningbezitters hebben een spouwmuur met de eerste generatie spouwmuurisolatie, zoals UF-schuim en steenwol. In die tijd voldeden deze isolatiematerialen prima. Maar de isolatiematerialen van vandaag, zoals glaswol, PUR en EPS, isoleren beter, zodat u nog meer kunt besparen op uw energieverbruik. Bovendien is isolatiemateriaal dat al dertig of veertig jaar in uw spouw zit aan slijtage onderhevig. UF-schuim kan na verloop van tijd gaan verscheuren of verkruimelen. En steenwolvlokken zakken op den duur naar beneden in de spouw, waardoor er gaten in de isolatielaag ontstaan. Door deze verkruimeling en verzakking van isolatiemateriaal ontstaan er koudebruggen in de gevel. Deze koudebruggen veroorzaken op hun beurt vocht- en schimmelplekken op de binnenmuur van uw spouw. De warme vochtige lucht die vanuit de woning de spouw in trekt condenseert op de koudebruggen, dus op de gaten in de spouwmuurisolatie. Hierdoor ontstaan de genoemde vocht- en schimmelplekken.

Oude spouwmuurisolatie zoals UF-schuim of steenwol voldoet dus niet aan de huidige isolatiewaarden en heeft vaak onvoldoende effect als gevolg van slijtage en koudebruggen. Wilt u een spouw die daadwerkelijk bijdraagt aan de isolatie van uw woning en daarmee aan energiebesparing? Laat dan de oude isolatie uit uw spouw verwijderen, zodat u de spouw daarna effectief kunt laten na-isoleren.

Steenwol als spouwmuurisolatie

In de eerste golf van na-isolatie (tussen 1975 en 1990) werden veel spouwmuren geïsoleerd met dekens of vlokken van steenwol. In de bouw wordt steenwol niet alleen gebruikt voor de isolatie van spouwmuren, maar ook voor de isolatie van vloeren, daken en zolders. Omdat steenwol uit natuurlijke vezels bestaat, valt het onder de minerale wol. Steenwol wordt gemaakt door een vulkanisch gesteente zoals basalt of diabaas onder een hoge temperatuur (ongeveer 1500 °C) te smelten. Vervolgens wordt de vloeistof tot draden gesponnen. Het resultaat is een zachte wolachtige stof met isolerende (thermische) eigenschappen.

Eigenschappen van steenwol
Steenwol heeft de volgende eigenschappen:
• goede isolatiewaarde 
• gemiddeld gewicht
• makkelijk te bevestigen, ook in combinatie met folie
• geluidsisolerend
• brandwerend
• betaalbaar
• minder irriterend dan glaswol.

Nadeel van steenwol is dat er een dikke laag van nodig is om een spouwmuur met een hoge isolatiewaarde te krijgen. Daarom is steenwol in een smalle spouwmuur geen goede optie.

Merknamen van steenwol
Rockwool is een bekende merknaam waarmee steenwol als isolatiemateriaal op de markt wordt gebracht. Andere bekende merknamen zijn:
• Bahco
• Bauder
• Borgh
• Bostik
• Delta
• Dingemans
• Etanco
• Eurofast (VRF).

Een aantal van deze merken zijn een submerk van Rockwool. Op die manier is Rockwool uitgegroeid tot een soortnaam van steenwol. U herkent steenwol aan de opgerolde dekens waarmee ze in de bouwmarkt verkrijgbaar zijn. Als spouwmuurisolatie wordt steenwol in de vorm van vlokken in de spouwmuur aangebracht.

Verwijdering van steenwol uit spouwmuren

Evenals andere isolatiematerialen kan ook steenwol uit een spouwmuur worden verwijderd. Dit kan alleen wanneer de steenwol in de vorm van vlokken in de spouw zit. Er is helaas nog geen techniek beschikbaar om dekens van steenwol uit een spouw te halen.

Werkwijze bij het verwijderen van steenwol
Plus Isolatie beschikt over de juiste techniek om steenwol uit een spouw te verwijderen, zonder de spouwmuur te beschadigen. Dit doen we met een afzuiginstallatie die het steenwol onderin uw spouwmuur naar beneden zuigt en daar afvoert. Om dit mogelijk te maken zagen we eerst enkele stenen uit uw spouwmuur. Na de schoonmaakoperatie metselen we de stenen weer opnieuw in uw muur. Hierbij brengen we het voegwerk weer in de oorspronkelijke staat terug

Gratis advies voor uw situatie

Twijfelt u aan het isolerende effect van de oude steenwolisolatie in uw spouwmuur? Plus Isolatie kan die twijfel snel wegnemen door met behulp van een endoscoop uw gevel te inspecteren. Dit endoscopisch onderzoek is gratis en vrijblijvend. Vraag hier uw gratis adviesgesprek aan.