Vloerisolatie houten vloer

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Vloerisolatie-houten-vloer
 

Vloerisolatie houten vloer

Wist u dat een houten vloer bij een dalende temperatuur nog sneller afkoelt dan bijvoorbeeld tapijt of vloerzeil? Dat komt door de kieren en naden in het hout en de werking van het hout. Heeft u een kruipruimte onder uw houten vloer? Dan is de kans groot dat kou en vocht vanuit de kruipruimte inwerken op uw houten vloer.

Nu kunt u juist vanuit uw kruipruimte uw houten vloer eenvoudig aan de onderkant isoleren. Maar dan moet uw kruipruimte wel minimaal 50 centimeter hoog zijn. Wanneer u die ruimte onder uw vloer niet heeft, zijn er nog drie manieren om uw vloer aan de bovenkant te isoleren.

offerte spouwmuurisolatie

Door uw houten vloer te isoleren dalen uw stookkosten en maakt u uw binnenklimaat comfortabeler. Isolatie van uw houten vloer aan de bovenkant maakt uw vloer daarnaast ook nog eens slijtvaster en gemakkelijker te onderhouden. U heeft dan ook minder last van galmende geluiden, aangezien de vloerisolatie het geluid in uw huis dempt.

Om de meest effectieve vloerisolatie te krijgen, kunt u de isolatie van uw houten vloer aan de onderkant (via de kruipruimte) combineren met isolatie van dezelfde vloer aan de bovenkant.

Hierna wordt elk van de vier methoden van de isolatie van een houten vloer globaal toegelicht. Vraag de isolatie-experts van Plus Isolatie om advies over de isolatiemethode of combinatie van isolatiemethoden die het beste bij uw houten vloer en woning past.

Isolatie houten vloer via de onderkant

Deze methode is mogelijk wanneer uw kruipruimte minimaal 50 centimeter hoog is. Omdat u uw vloer tijdens de isolatie intact kunt laten, is deze methode het gemakkelijkst toe te passen en meestal ook het goedkoopst.

U kunt uw vloer op verschillende manieren via de kruipruimte aan de onderkant isoleren. De exacte manier hangt af van het isolatiemateriaal dat u kiest. PUR of gespoten glaswol wordt met een spuitpistool tegen de onderkant van uw houten vloer gespoten.

Kiest u voor PIF isolatiefolie? Dit isolatiemateriaal bestaat uit verschillende lagen aluminiumfolie met daar tussenin luchtkussentjes. Het ziet eruit als een dikke, luchtige isolatiedeken. Dit materiaal kan alleen worden aangebracht wanneer er eerst bovenin uw kruipruimte (dus vlak onder de te isoleren houten vloer) lijnen worden gespannen. De PIF isolatiefolie wordt vervolgens zo netjes mogelijk tussen de lijnen en de onderkant van uw vloer gestopt.

Isolatie van een houten ondervloer

Heeft u een houten vloer met een balklaag? Dan kunt u de ondervloer tussen de balken prima isoleren. U hoeft alleen op regelmatige afstanden van elkaar een plank van de bovenste vloer weg te halen om goed bij de loze ruimte tussen de balken te kunnen komen. Vervolgens vult u die ruimte met bijvoorbeeld glas- of steenwol en legt u de weggehaalde planken weer bovenop het isolatiemateriaal.

Isolatie van een houten vloer met een isolerend ondertapijt

U kent vast wel de isolerende laag folie die onder een nieuwe laminaatvloer wordt gelegd. Deze folie van enkele millimeters dik isoleert uw houten vloer zowel thermisch als akoestisch.

De vloer waarop het isolerend ondertapijt wordt aangebracht moet schoon en vlak zijn. De rollen folie moeten strak tegen elkaar worden gelegd en met dampdoorlatend plakband naadloos aan elkaar worden geplakt.

Verwacht niet te veel rendement van de laag isolatiefolie onder uw houten parketvloer. Maar de investering is gelukkig ook maar klein.

offerte spouwmuurisolatie

Isolatie van een houten vloer met een dekvloer

Heeft u bovenop uw houten ondervloer een nieuwe vloer nodig als basis voor bijvoorbeeld vloerbedekking of tegels? Kies dan voor een constructie waarbij u (net als bij een spouwmuur) tussen de oude ondervloer en de nieuwe dekvloer een loze ruimte (spouw) creƫert. Dit kan bijvoorbeeld door een balkconstructie op de houten ondervloer te timmeren en op de balken een dekvloer van beloopbare platen te bevestigen. Vervolgens kunt u de ruimte tussen de balken opvullen met isolatiemateriaal. Deze methode komt dan nagenoeg overeen met het isoleren van een houten ondervloer. Het enige verschil is dat u eerst een nieuwe balklaag en dekvloer maakt, aangezien u die nog niet had.

Een andere manier om isolatie onder een dekvloer aan te brengen is met behulp van een zwaluwplaatvloer. Dit is een lichtgewicht stalen vloer waarop een dunne laag beton wordt gestort. Tussen het beton en de dekvloer komt een laag isolatiemateriaal, bijvoorbeeld in de vorm van isolatieplaten.