Wat is de isolatiewaarde van vloerisolatie?

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Wat-is-de-isolatiewaarde-van-vloerisolatie
 

Wat is de isolatiewaarde van vloerisolatie?

Natuurlijk wilt u voordat u uw vloer gaat isoleren, eerst graag weten hoeveel energie u daarmee bespaart. Om die vraag te kunnen beantwoorden, moet u de isolatiewaarde van vloerisolatie weten. Houd er rekening mee dat de isolatiewaarde van uw vloer afhangt van: 

  • het materiaal waaruit uw vloer bestaat
  • de constructie van uw vloer 
  • het materiaal waarmee u uw vloer gaat isoleren

Hierna wordt elk van deze drie factoren toegelicht. Maar eerst gaan we in op de minimale isolatiewaarde die u met vloerisolatie moet zien te behalen.

offerte spouwmuurisolatie

Wat is een goede isolatiewaarde van vloerisolatie?

De isolatiewaarde van een constructie zoals een vloer wordt aangeduid met Rc. De c staat voor constructie. Rc is dus de isolatiewaarde van de vloerconstructie als geheel, inclusief het isolatiemateriaal.

Behalve de Rc-waarde is er ook een Rd-waarde. De d staat voor ‘declared’ en dat is de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal volgens de fabrikant. Wanneer u de Rc-waarde van uw vloer zonder isolatie weet, kunt u uitrekenen hoe groot die waarde wordt na isolatie. U hoeft hiervoor alleen te weten wat de isolatiewaarde (Rd-waarde) van het isolatiemateriaal is en met welk volume (welke dikte) dit materiaal op of onder uw vloer komt.

Voor een effectief geïsoleerde vloer heeft u minimaal een Rc-waarde van 3,5 m2K/W nodig. Heeft u vloerverwarming? Ga dan voor een vloerisolatie met een minimale Rc-waarde van 5 m2K/W.

De isolatiewaarde van het materiaal van uw vloer

Hout isoleert vijftien keer beter dan beton omdat het de warmte veel slechter geleidt. Materialen die warmte goed geleiden zoals staal en beton geven die warmte sneller aan hun omgeving af. Hierdoor ontstaat er warmteverlies. Dit warmteverlies betekent dat er meer energie nodig is om uw woning op een behaaglijke temperatuur te krijgen. En zo leidt warmteverlies van het materiaal in een muur of vloer tot energieverlies en dus hogere stookkosten.

Het materiaal waarvan uw vloer is gemaakt doet dus mee in de isolatiewaarde (Rc-waarde) van de vloer als geheel, inclusief het isolatiemateriaal.

De isolatiewaarde van de constructie van uw vloer

Een betonnen vloer met een ongeïsoleerde kruipruimte daaronder heeft de laagste isolatiewaarde. Beton zelf isoleert al slecht en bovendien kan kou en vocht ongehinderd vanuit de kruipruimte via de betonnen vloer uw woning intrekken. Een dubbele houten vloer met een balklaag tussen de onder- en bovenvloer heeft ook zonder isolatie een veel hogere isolatiewaarde. Hout isoleert goed en de laag tussen de onder- en bovenvloer werkt ook isolerend. Maar ook hier geldt dat een ongeïsoleerde kruipruimte de isolatiewaarde van de vloer bedreigt.

U ziet dus dat de manier waarop uw vloer is geconstrueerd (wel of geen ongeïsoleerde kruipruimte eronder, het aantal lagen) meedoet in de isolatiewaarde van uw vloer.

offerte spouwmuurisolatie

De isolatiewaarde van het vloerisolatiemateriaal

Hoe goed het materiaal van uw vloer ook isoleert en hoe vocht- en tochtdicht uw vloer ook is geconstrueerd, zonder isolatiemateriaal zal uw vloer geen Rc van 3,5 m2K/W (zonder vloerverwarming) of 5 m2K/W (met vloerverwarming) halen. Het ene isolatiemateriaal heeft een hogere isolatiewaarde dan het andere.

Vloerisolatiematerialen worden onderling op isolatiewaarde vergeleken door na te gaan hoeveel dikte van dat materiaal nodig is om een Rc-waarde van 3,5 m2K/W te halen. Vergelijk maar eens de volgende vloerisolatiematerialen, met tussen haakjes de benodigde dikte in millimeter: 

  • PUR-platen (75 mm) 
  • glaswolplaten (105 mm)
  • steenwolplaten (115 mm) 
  • EPS-platen (120 mm)

Uit deze opsomming kunt u afleiden dat PUR een hogere isolatiewaarde heeft dan glaswol, steenwol en EPS. Verder ziet u dat de isolatiewaarde van deze drie laatstgenoemde materialen niet zoveel van elkaar verschilt.

offerte spouwmuurisolatie