Wat is de besparing met vloerisolatie?

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Wat-is-de-besparing-met-vloerisolatie
 

Wat is de besparing met vloerisolatie?

Wilt u weten wat u kunt besparen op energiekosten door uw vloer te isoleren? Vraag dan advies aan de isolatie-experts van Plus Isolatie. Zij komen de situatie bij u thuis graag vrijblijvend beoordelen en geven u daarna een advies op maat.

offerte spouwmuurisolatie

Het besparingseffect van vloerisolatie na de terugverdientijd

Staar u zelf niet blind op de terugverdientijd van uw investering in vloerisolatie. Want na die terugverdientijd begint vloerisolatie pas echt geld op te leveren. U heeft de kosten dan inmiddels terug, maar de energierekening blijft de hele levensduur van uw vloer(isolatie) laag. Neem daarom ook de periode tussen de terugverdientijd en de vervanging van uw vloer in de berekening van het rendement mee.

Rendement van vloerisolatie bij stijgende energieprijzen

Voor een correcte berekening van uw besparing met vloerisolatie moet u ook rekening houden met de ontwikkeling van de energieprijzen en het rendement van uw geld op een spaarrekening. De verwachting is dat de energieprijzen gaan stijgen en de spaarrentes laag blijven. Dit betekent dat het bedrag dat u met vloerisolatie kunt besparen, de komende jaren naar verwachting zal stijgen.

Meer voordelen van vloerisolatie

Behalve een besparing op energiekosten heeft  vloerisolatie nog veel andere voordelen. Zo vormt vloerisolatie letterlijk een goede basis onder andere methoden van woningisolatie zoals spouwmuurisolatie en dakisolatie. Kou en vocht uit de kruipruimte krijgen dan niet langer de kans om via uw vloer uw huis in te trekken.

Een geïsoleerde vloer voelt in de winter lekker warm aan, zodat u gerust met uw blote voeten uit bed kunt stappen. Door vloerisolatie wordt uiteindelijk uw hele binnenklimaat comfortabeler en gezonder. Ook verlegt u met isolatie van de onderkant van de vloer het dauwpunt naar beneden. Hierdoor voorkomt u boven de vloer vocht als gevolg van condensvorming.

Factoren die het rendement van vloerisolatie beïnvloeden

De kosten en het besparingseffect van vloerisolatie verschillen van woning tot woning. Wees daarom voorzichtig met het kopiëren van vuistregels naar uw eigen situatie. We gaan hierna kort in op de volgende factoren die bepalend zijn voor het rendement van vloerisolatie: 

  • de omvang van de woning 
  • de vloerconstructie 
  • wel of geen vloerverwarming

offerte spouwmuurisolatie

Vloerisolatie en omvang van de woning

Hoe groter uw woning, hoe groter het te isoleren vloervolume en hoe hoger het besparingseffect op kan lopen. Gewoon omdat u dan ook zonder  vloerisolatie veel meer gas verbruikt om uw huis warm te stoken.

Vloerisolatie en vloerconstructie

De constructie van uw vloer bepaalt welke isolatiemethoden er toepasbaar zijn. Om snel en goedkoop te kunnen isoleren heeft u onder uw vloer een goed toegankelijke kruipruimte van minimaal 50 centimeter hoog nodig. U kunt dan uw vloer aan de onderkant via de kruipruimte isoleren. Dat is de eenvoudigste en goedkoopste methode. U hoeft dan tijdens de isolatie niet uw huis uit en uw vloer blijft gewoon intact.

Heeft u een slecht toegankelijke en/of te lage kruipruimte onder uw huis, dan kunt u uw vloer alleen aan de bovenkant isoleren. De verschillende methoden die dan mogelijk zijn, hangen af van het materiaal (hout of beton) en de opbouw van uw vloer (wel of geen ondervloer). Omdat uw vloer dan in de meeste gevallen opengebroken moet worden, bent u duurder uit dan bij isolatie van uw vloer via de kruipruimte.

Vloerisolatie en vloerverwarming

Wilt u een vloerverwarming in uw vloer installeren? Combineer dat dan altijd met  vloerisolatie. Zonder vloerisolatie kan vloerverwarming tot grote warmteverliezen leiden. In combinatie met vloerverwarming levert vloerisolatie daarom per saldo een nog grotere besparing op dan zonder vloerverwarming.