Vraag een offerte aan en maak kan op 2 EK-tickets voor het Nederlands elftal!
  • Energierekening
  • Stijging
  • 2019

12-09-2018

Stijging Energierekening in 2019

Energierekening in 2019 fors hoger


Volgend jaar gaan huishoudens een fors bedrag meer betalen voor gas en stroom dan dit jaar. De oorzaak hiervan is dat de prijzen van grondstoffen en de energiebelastingen toenemen.

Op dit moment staat de elektriciteitsprijs op het hoogste punt sinds 2010; namelijk €63/MWu. In februari dit jaar was dit nog €37.

De hoge prijsstijging van de elektriciteitsprijs wordt veroorzaakt door een vijftal factoren:

De prijs van CO2-emissierechten zijn sinds dit jaar meer dan verdriedubbeld. Door deze stijging van de emissierechten stijgt ook de prijs van het gas. Daarnaast is er in de zomer meer vraag geweest dan voorheen voor het aanvullen van de gasvoorraad voor in de winterperiode. Niet alleen de vraag naar gas is gestegen, maar ook de vraag naar kolen, die tevens ook onderdeel zijn van de energiemix. Reden nummer vier is dat ons buurland België steeds meer behoefte heeft aan Nederlandse energie omdat de Belgische kerncentrales met verschillende problemen kampen waardoor zij niet meer voldoende aan de vraag kunnen voldoen.

Het laatste aspect die zorgt voor een prijsstijging is het feit dat de energiebelastingen fors worden verhoogd. Een berekening van Vereniging Eigen Huis toonde aan dat een huishouden in 2019 gemiddeld 150 euro meer aan energiekosten gaan betalen dan in 2018.

Bron: www.telegraaf.nl