Vraag een offerte aan en maak kans op 2 EK-tickets voor het Nederlands elftal! Vraag een offerte aan en maak kans op 2 EK-tickets

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Natuurvriendelijk-isoleren
  •  Gratis en vrijblijvend advies
  •  10 Jaar garantie op onze werkzaamheden
  •  Woning natuurvrij gemaakt van beschermde diersoorten
  •  Beter energielabel

Natuurvriendelijk isoleren

Doordat de energietransitie in een stroomversnelling is geraakt; is er ook meer aandacht gekomen voor natuurvriendelijk isoleren. Een lege spouwmuur kan voor sommige diersoorten een uitstekende verblijfplaats zijn. Door deze spouwmuur te isoleren verdwijnt deze verblijfplaats en kan het aanwezige dier zelfs gedood worden. Daardoor dient er voorafgaande van het aanbrengen van spouwmuurisolatie de woning eerst natuur vrij te worden gemaakt en te zorgen voor nieuwe verblijfsplaatsen. Alle vleermuizen in Nederland zijn volgens de Wet natuurbescherming beschermde diersoorten.

Welke dieren kunnen in een spouwmuur verblijven?

Verschillende diersoorten kunnen hun toevlucht nemen tot spouwmuren als geschikte leefomgeving. Enkele van de dieren die je in spouwmuren kunt aantreffen, zijn:

Vleermuizen: Zoals eerder vermeld, kunnen vleermuizen spouwmuren gebruiken als rustplaatsen, kraamkolonies of overwinteringsplekken.

Vogels: Sommige vogelsoorten kunnen spouwmuren gebruiken om nesten te bouwen. Huismussen, gierzwaluwen en spreeuwen zijn enkele van de vogels die vaak in spouwmuren nestelen.

Hoe kan Plus Isolatie de spouwmuur natuurvrij maken?

Allereerst worden alle toegangen van de spouwmuur aan de voorzijde, bovenzijde en eventueel het gedeelte naar de buren afgedicht. Hierbij worden dus open stootvoegen, ventilatiegaten, dilatatievoegen en overige gaten en kieren bij ramen of regenpijpen dichtgezet.

Op de grootste opening naar de spouw toe wordt vervolgens om de 5 meter een ‘’Exclusion Flap‘’ geplaatst. Dit is een soort plastic kapje waarbij 1 kant open is. De Exclusion Flap zorgt ervoor dat het dier in de spouwmuur wel naar buiten kan, maar uiteindelijk niet meer naar binnen. Je creëert op deze manier dus een ontsnappingskans.


Voorbeeld Exclusion flap

Daarnaast moet er gezorgd worden voor nieuwe vogel- en vleermuisverblijven. Voor vleermuizen verblijven zullen wij afhankelijk van het type woning in de spouwmuur kleine gedeeltes afbakenen met daarvoor bedoelde ‘spouwborstels’ bij deze lege gecreëerde ruimtes in de spouw zullen we op de buitengevel een kleine opening maken. Op deze manier hebben vleermuizen nog steeds een mogelijkheid om te nestelen in de spouwmuur van uw woning. Mocht dit om technische redenen niet haalbaar zijn voor uw woning dan zullen wij vleermuiskasten ophangen als alternatief.


Voorbeeld spouwborstel

Waarom is de vleermuis zo belangrijk voor onze natuur?

Het is een nuttig beestje, omdat de vleermuis iedere nacht veel insecten eet; dit kan wel oplopen tot 3000 insecten per nacht. Nu doen vogels en allerlei andere dieren dat ook, maar de vleermuis doet dat ‘s nachts. Dat is een moment waarop andere dieren niet actief zijn en daarmee neemt de vleermuis eigenlijk een groot deel van het insecten-eten op haar rekening. Dit scheelt u een hoop muggen, motten spinnen en andere insecten in en om uw woning.

Wanneer kan een spouwmuur natuurvrij worden gemaakt?

Een spouwmuur natuurvrij maken kan niet het hele jaar door. Onderstaande natuurkalender geeft aan wanneer een woning natuurvrij gemaakt kan worden:

offerte natuurvriendelijk isoleren