Wat te doen tegen een vochtige kruipruimte?

Gratis adviesgesprek aanvragen

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Wat-te-doen-tegen-een-vochtige-kruipruimte
 

Wat te doen tegen een vochtige kruipruimte?

Vocht is de grootste vijand van een gezond binnenklimaat in uw huis. Zo kan vocht uit uw kruipruimte ongehinderd via de muren of de spleten in uw vloer verder uw woning in trekken. Het is daarom belangrijk om dat vocht onder uw kruipruimte te houden. Dit doet u door de bodem van uw kruipruimte te isoleren. EPS-korrels zijn voor dit doel uitermate geschikt. Die stoten het vocht af en blijven bovendien op vocht drijven. Hierdoor blijft de isolerende werking van EPS ook in stand wanneer er een laagje water onder in uw kruipruimte staat.

Bij een hoge grondwaterstand is het onvermijdelijk dat vocht vanuit de zandbodem uw kruipruimte in komt. Pompen is dan dweilen met de kraan open. Met EPS-korrels als bodemisolatie in uw kruipruimte hoeft u zich bij een hoge grondwaterstand geen zorgen te maken. De korrels stijgen met het grondwater mee omhoog uw kruipruimte in, maar zorgen er tegelijk voor dat dit vocht niet in uw kruipruimte verdampt en condenseert. Hierdoor blijft de lucht in uw kruipruimte relatief droog en hoeft uw verwarming minder hard te werken om de kruipruimte droog en warm te stoken. Met als resultaat minder energieverlies en lagere energiekosten.

offerte spouwmuurisolatie

De isolatiedeskundigen van Plus Isolatie hebben veel ervaring met bodemisolatie in kruipruimtes en met de toepassing van EPS-korrels daarbij. Heeft u ook een vochtige kruipruimte? Dan wordt het hoog tijd om die te isoleren. Zeker wanneer u de onderkant van uw vloer niet kunt isoleren omdat uw kruipruimte te laag is. Wij komen u graag eens bezoeken om uw kruipruimte te bekijken en de mogelijkheden voor een effectieve bodemisolatie samen met u door te nemen.

Hierna leggen we uit hoe u vocht in uw kruipruimte kunt herkennen, wat de gevolgen ervan kunnen zijn en wat u er tegen kunt doen.

Hoe herken ik vocht in mijn kruipruimte?

De meeste mensen komen het liefst zo weinig mogelijk in hun kruipruimte. Het is er vaak koud en muf, er hangen spinnenwebben, het is er donker en voor u het weet stoot u uw hoofd of rug tegen een leiding of de onderkant van de vloer. U zult daarom vast niet elke dag of week even uw kruipruimte in gaan om die op vocht te inspecteren. En toch kan er zomaar vocht in uw kruipruimte komen, meestal als gevolg van: • een stijgend grondwaterpeil • lekkage van een waterleiding • een scheur of breuk in een verzakte rioleringsbuis • condenserende lucht.

Maar ook zonder dat u uw kruipruimte in gaat, kunt u optrekkend vocht vanuit de kruipruimte herkennen. Denk hierbij aan: • vocht tegen de onderkant van het kruipluik • vocht en schimmel in de meterkast • vocht in aanrechtkastjes • vocht aan de onderkant van de muur • vocht op de plinten.

Wanneer vocht uit uw kruipruimte al een tijdje in de muur heeft kunnen trekken, ziet u dat meestal terug in de vorm van een zwarte aanslag onderaan de muur.

offerte spouwmuurisolatie

Gevolgen van vocht in uw kruipruimte

Water onderin uw kruipruimte blijft daar niet gewoon staan. Het zal op twee manieren proberen weg te komen: via verdamping in de kruipruimte en door zich door de muren te laten opzuigen.

Verdamping betekent dat het vocht wordt opgenomen door de omringende lucht. Het vocht in uw kruipruimte verdampt hierbij door de spleten in uw vloer, waardoor er al gauw 1 tot 10 liter vocht per dag in de binnenlucht van uw huis komt. Uw verwarming probeert dit vocht droog te stoken, zodat u energieverlies lijdt en hogere energiekosten hebt. Het overblijvende vocht verdwijnt via ventilatie uit uw woning of condenseert op koude oppervlakken zoals muren of ramen.

Behalve een vochtig en daardoor ongezond binnenklimaat en energieverlies kan vocht in uw kruipruimte nog meer nadelige gevolgen hebben. Heeft u een houten vloer? Dan kan het vocht houtrot in uw vloer veroorzaken. Ook kunnen metalen leidingen in uw kruipruimte als gevolg van de inwerking van vocht gaan roesten en scheuren.

offerte spouwmuurisolatie

Maatregelen tegen vocht in uw kruipruimte

Woont u in een gebied met een hoge grondwaterstand? Dan is een vochtige kruipruimte met regelmatig een laagje water onderin onvermijdelijk. Houd uw kruipruimte goed geventileerd zolang u de bodem nog niet geïsoleerd hebt. Overigens is die natuurlijke ventilatie ook belangrijk nadat u de bodem hebt geïsoleerd.

Om problemen als gevolg van het vocht onderin uw kruipruimte te voorkomen, moet u de bodem van uw kruipruimte isoleren. EPS-korrels zijn voor dit doel uitermate geschikt. Een gecertificeerd isolatiebedrijf zoals Plus Isolatie gebruikt uitsluitend hoogwaardige EPS-korrels en stort die in relatief korte tijd op de bodem van uw kruipruimte. Hierna is het vocht op uw bodem van uw kruipruimte luchtdicht afgesloten van de ruimte boven de korrels.

EPS heeft drie eigenschappen die ideaal zijn voor de isolatie van vochtige kruipruimtes: 

  • Het is vochtwerend: EPS-korrels nemen geen vocht op, maar stoten dit juist af. Hierdoor kan water op de bodem van uw kruipruimte uw isolatiemateriaal van EPS-korrels niet aantasten.
  • Het heeft drijfvermogen: Stijgt het water in uw kruipruimte? Met EPS-korrels als bodemisolatie is dat geen probleem. EPS-korrels bestaan voor 99% uit lucht en hebben daardoor een groot drijfvermogen. Ze stijgen gewoon mee met het water en blijven ondertussen een luchtdichte isolerende laag tussen het water en de rest van uw kruipruimte vormen. Dit voorkomt dat het water in uw kruipruimte en woning verdampt en daar later condenseert. 
  • Het reflecteert: De EPS-korrels reflecteren de warmte die via uw vloer naar beneden toe uitstraalt in de kruipruimte weer terug naar boven. Hierdoor kost het minder energie om uw kruipruimte droog en warm te stoken. En dat is belangrijk wanneer uw kruipruimte niet hoog genoeg is om uw vloer aan de onderkant te isoleren. Er lekt dan veel warmte via uw vloer naar de kruipruimte weg.

offerte spouwmuurisolatie