Wat kost vloerisolatie van de kruipruimte?

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Wat-kost-vloerisolatie-van-de-kruipruimte
 

Wat kost vloerisolatie van de kruipruimte?

Isolatie van de bodem van uw kruipruimte is een alternatief voor vloerisolatie wanneer uw kruipruimte te laag is om uw vloer aan de onderkant te isoleren. U kunt dan bijvoorbeeld EPS-korrels op de bodem van uw kruipruimte storten. Dan houdt u vocht en kou onder uw kruipruimte en wordt ook de lucht in uw kruipruimte zelf droger. En daarmee beperkt u weer het energieverlies als gevolg van het onbedoeld droog en warm stoken van uw kruipruimte.

Kruipruimte-isolatie is minder duur dan vloerisolatie, maar ook minder effectief. Verwacht geen groot effect van bodemisolatie op de hoogte van uw energierekening. Die gaat wel omlaag. Een belangrijker effect van bodemisolatie is dat u uw huis vrijhoudt van optrekkend vocht en daarmee van schimmelvorming onderaan uw muren en een ongezond binnenklimaat.

Kostprijs van kruipruimte-isolatie

De prijs van  kruipruimte-isolatie hangt samen met de gebruikte methodiek, de toegankelijkheid van de kruipruimte en de locatie van de woning. Houd rekening met een gemiddelde kostprijs van €25 per vierkante meter. U kunt in sommige gevallen deze kostprijs omlaag krijgen door een subsidie aan te vragen als deze aanwezig is. U profiteert momenteel in ieder geval van het verlaagde BTW-tarief op de arbeidskosten. De arbeidskosten bedragen namelijk nog 9% i.p.v. 21%. Rekening houdend met een lagere energierekening heeft u uw investering in kruipruimte-isolatie vaak binnen 5 à 10 jaar terugverdiend. Die terugverdientijd is vergelijkbaar met de terugverdientijd van vloerisolatie.

offerte spouwmuurisolatie

Kosten en besparing van bodemisolatie en vloerisolatie

Omdat bodemisolatie een alternatief is voor vloerisolatie, is het nuttig om de kosten en besparing van beide methoden van woningisolatie met elkaar te vergelijken. In onderstaande tabel worden de eenmalige kosten van beide isolatiemethoden vergeleken en afgezet tegen de energiebesparing in gas en in euro’s.

Vloerisolatie (onderkant) Bodemisolatie (kruipruimte)
Eenmalige kosten €1800 €1100
Jaarlijkse besparing in € € 220 € 170
Jaarlijkse besparing in gas (m 3) 320 m 3 250 m 3

De tabel maakt duidelijk dat isolatie van de onderkant van de vloer aanzienlijk duurder is dan  bodemisolatie, maar de gasmeter en energienota harder doen dalen. Met als resultaat een vergelijkbare terugverdientijd. Juist daarom is het belangrijk om ook en vooral de periode ná de terugverdientijd in uw beoordeling van de kosten en baten van beide methoden van woningisolatie mee te nemen. Het besparingseffect keert immers elk jaar terug en zal (rekening houdend met stijgende energieprijzen) eerder toenemen dan afnemen.

De berekening in de tabel is gebaseerd op een gemiddelde eengezinswoning met hr-ketel, een gasprijs van 67 cent per kubieke meter en een isolatiewaarde (Rd-waarde) van 3,5 m2K/W.

Andere methoden van  vloerisolatie, zoals isolatie in of bovenop de vloer, zijn in deze vergelijking dus niet meegenomen. Bij isolatie in of bovenop uw vloer moet u die vloer meestal openbreken en vernieuwen. Daarom valt die methode van vloerisolatie per definitie duurder uit dan isolatie van de onderkant van uw vloer. Die beoordeling valt natuurlijk anders uit wanneer u toch al een nieuwe vloer wilt. Bij de aanleg van een nieuwe vloer is het logisch om die direct goed te isoleren, zodat u dat later niet nog eens hoeft te doen.

Wilt u vloerverwarming aanleggen? Bedenk dan dat die alleen in combinatie met  vloerisolatie goed functioneert. U creëert een groot energie- en warmteverlies wanneer u een vloerverwarming in een ongeïsoleerde vloer aanlegt. De vloerverwarming geeft zijn warmte dan direct naar beneden aan de kruipruimte af. Dit energieverlies gaat net zo lang door totdat de kruipruimte dezelfde temperatuur als de vloer zelf heeft bereikt. Het effect van warmteverlies via de vloer aan uw kruipruimte kunt u helaas niet voorkomen door de bodem van uw kruipruimte te isoleren. U maakt daarmee het warmteverlies wel wat kleiner.

offerte spouwmuurisolatie