Hoe kan ik het beste mijn zoldervloer laten isoleren?

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Hoe-kan-ik-het-beste-mijn-zoldervloer-laten-isoleren
 

Hoe kan ik het beste mijn zolder laten isoleren?

U kunt uw zolder op twee manieren isoleren: via het dak en via de zoldervloer. Wat de beste manier is, hangt af van het doel waarvoor u uw zolder wilt gebruiken. Gebruikt u die ook na isolatie alleen als rommelzolder? Dan is de enige functie van de zolderisolatie dat u de warmte onder uw zolder houdt. Op de zolder zelf zult u dan nauwelijks komen, en al helemaal niet voor langere tijd. Het is dan dus niet zo’n probleem dat de zolder zelf niet geïsoleerd is. Op een rommelzolder is dakisolatie daarom overbodig. Met de vloerisolatie voorkomt u dat u die zolder onbedoeld meeverwarmt, zodra u uw cv-installatie hoger zet.

Wilt u uw zolder na isolatie als verblijfsruimte gebruiken? Bijvoorbeeld om er te wonen, te slapen of te hobbyen? Dan is dakisolatie nodig om daar ook ’s winters comfortabel te kunnen vertoeven. Onder een goed geïsoleerd dak houdt u uw zolder met bijvoorbeeld één radiator gemakkelijk warm. Wilt u ook profiteren van de warmte die vanuit de onderliggende verdiepingen naar de zolder stijgt? Dan kunt u beter alleen het dak van uw huis isoleren en uw zoldervloer niet. Bedenk wel dat u dan altijd uw zolder onbedoeld meeverwarmt met de rest van uw woning. Ook wanneer u daar een tijd lang niet komt.

offerte spouwmuurisolatie

Hierna worden verschillende methoden van dak- en zoldervloerisolatie toegelicht. Er zijn diverse isolatiematerialen op de markt waarmee u uw dak of zoldervloer kunt isoleren. De isolatiemethoden verschillen van elkaar in het isolatiemateriaal dat wordt toegepast. Het hangt van diverse factoren af welke isolatiemethode in uw situatie het beste is. Denk hierbij aan de constructie van uw dak of zoldervloer en uw beschikbare budget. Om binnen dat budget de juiste keuzes te maken, komen de isolatie-experts van Plus Isolatie graag bij u langs voor een gratis en vrijblijvend advies. Wij beoordelen uw zolder dan op de isolatiemethoden die daar mogelijk zijn en onderzoeken welke isolatiemethode in uw situatie het meeste rendement oplevert.

Dakisolatie met PUR

PUR (Polyurethaan) kan als isolatiemateriaal voor dakisolatie in twee vormen worden aangebracht: 

  • als PUR-schuim 
  • als PUR-isolatieplaten

Met PUR-schuim kunt u de binnenkant van uw dakbeschot naadloos laten isoleren. Eerst worden de balken onder het dakbeschot afgeplakt met plakband. Daarna wordt er twee-componenten PUR (van hoge kwaliteit) met een spuitpistool tussen de balken gespoten. Het schuim komt hierbij in alle kieren en gaten van uw dakbeschot en hardt binnen enkele minuten uit tot een naadloze dakisolatie. Daarna wordt het plakband weer van de balken gehaald.

Isolatieplaten van PUR zijn minder flexibel dan PUR-schuim. De platen kunnen zowel bij hellende als platte daken tegen de binnenkant van het dakbeschot worden aangebracht. De platen worden hierbij boven de balken van het dakbeschot geschoven en met behulp van gegalvaniseerde schroeven vastgemaakt. Is er geen ruimte om de platen boven de balken te schuiven, omdat de balken direct tegen het dakbeschot zijn getimmerd? Dan worden de PUR-isolatieplaten precies tussen de balken geplaatst. De overblijvende naden en kieren kunnen eventueel met PUR-schuim worden afgewerkt. Isolatieplaten van PUR zijn voorzien van een dampremmende laag, zodat er geen afzonderlijk dampscherm hoeft te worden aangebracht. Naden en kieren kunnen met een dampremmende tape worden afgewerkt, wanneer er geen PUR-schuim voor dit doel kan worden gebruikt.

offerte spouwmuurisolatie

Dakisolatie met Knauf Timberframe

Heeft u een hellend dak met een houten constructie? Dan is Knauf Timberframe een ideaal isolatiemateriaal. Deze duurzame inblaaswol heeft geen bindmiddel en dankzij een speciale behandeling een hogere isolatiewaarde dan de meeste traditionele wolsoorten. Een gecertificeerd isolatiebedrijf zoals Plus Isolatie zal de Knauf Timberframe perfect verdelen over uw complete dakconstructie en ervoor zorgen dat alle gaten, kieren en hoeken in het dak worden opgevuld.

Dakisolatie met Icynene

Icynene is evenals PUR een isolatieschuim dat met een spuitpistool tussen de balken van uw dakbeschot wordt gespoten. Het verschil is dat Icynene door middel van water uithardt, en niet met behulp van gassen zoals bij PUR. Icynene is daardoor beter voor mens en milieu. Dit materiaal is tijdens het aanbrengen en daarna vrijwel reukloos. Bij het aanbrengen ervan komen er geen schadelijke stoffen vrij. Icynene is waterafstotend, neemt geen vocht op en vormt een naadloze, luchtdichte isolatielaag. Het is ook brandveilig en vormt geen voedingsbodem voor schimmels of bacteriën.

Zoldervloerisolatie met PUR

Het isoleren van uw zoldervloer met PUR-schuim is een optie wanneer die vloer van beton is. Het schuim vult alle naden en kieren in de vloer en hardt uit tot een dikke isolatielaag bovenop de vloer. U kunt uw zoldervloer ook laten isoleren met isolatieplaten van bijvoorbeeld EPS of XPS. Dit is vooral van belang wanneer uw zolder na de isolatie goed beloopbaar moet zijn. Kies dan voor isolatieplaten die voldoende drukvast zijn.

Zoldervloerisolatie met wol

Glaswol en rotswol zijn minerale wollen waarmee u uitstekend een houten vloer kunt isoleren. Een minerale wol kan zowel in de vorm van isolatiedekens, isolatieplaten als inblaaswol worden aangebracht. Isolatiedekens kunnen beter worden gebruikt om een dak aan de binnenkant te isoleren dan een zoldervloer, omdat ze niet beloopbaar zijn. Op een houten vloer kunt u een minerale wol beter aanbrengen in de vorm van isolatieplaten of isolatiewol. Het laatste is een uitstekende oplossing wanneer uw vloer een spouw met een balkenlaag heeft. Plus Isolatie gebruikt Supafil, de hoogwaardige inblaaswol van Knauf, om dergelijke vloerconstructies naadloos te isoleren. Dit materiaal zakt niet in, is onbrandbaar en heeft een hoge isolatiewaarde.

offerte spouwmuurisolatie