Hoe kun je je kruipruimte isoleren?

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Hoe-kun-je-je-kruipruimte-isoleren
 

Hoe kun je je kruipruimte isoleren?

Is uw kruipruimte te laag om de onderkant van uw vloer te isoleren? Overweeg dan het isoleren van de bodem van uw kruipruimte als alternatief. Dit werkt nog sneller en eenvoudiger dan vloerisolatie, maar is wel minder effectief.

Om de bodem van uw kruipruimte effectief te kunnen isoleren, moet die minimaal 40 centimeter hoog zijn. U kunt uw kruipruimte eventueel zelf isoleren. Wanneer u zeker wilt zijn van een effectieve kruipruimte-isolatie met een hoge isolatiewaarde, kunt u deze klus beter uitbesteden aan een erkend en gecertificeerd isolatiebedrijf zoals Plus Isolatie. Onze experts komen graag bij u langs om de mogelijkheden samen met u te bekijken en bespreken. Met als resultaat een advies en – indien u dat wenst- offerte op maat.

Hierna wordt uitgelegd wat de voordelen van kruipruimte-isolatie zijn en hoe u zelf uw kruipruimte kunt isoleren.

offerte spouwmuurisolatie

Voordelen van kruipruimte-isolatie

Kruipruimtes zijn meestal tochtig, koud en nat. U komt er liever nooit. Toch heeft u ook last van uw kruipruimte als u er nooit hoeft te zijn. Want kou en vocht uit uw kruipruimte trekken ongemerkt (en vaak ook ongehinderd) via uw vloer uw woning in. Daarom is het belangrijk om de onderkant van uw vloer te isoleren, wanneer u een kruipruimte heeft. U houdt dan niet alleen de kou en het vocht van uw kruipruimte onder uw vloer, maar voorkomt ook dat de warmte boven uw vloer de kruipruimte in lekt.

Helaas is isolatie van de onderkant van uw vloer niet mogelijk, wanneer uw kruipruimte lager dan 50 centimeter of slecht toegankelijk is. Is uw kruipruimte lager dan 50 centimeter, maar wel minimaal 40 centimeter hoog? Dan is het isoleren van de bodem van uw kruipruimte een goed alternatief.

Kruipruimte-isolatie is dus isolatie van de bodem van uw kruipruimte. De voordelen hiervan zijn: 

  • u houdt kou en vocht onder uw woning 
  • u heeft minder energieverlies, omdat het deel van de kruipruimte dat u onbedoeld met uw woningverwarming mee stookt door de isolatie kleiner wordt 
  • u beschermt uw leidingwerk tegen corrosie als gevolg van vocht

Zelf uw kruipruimte isoleren

Zelf uw kruipruimte isoleren, kan dat? Jazeker. U kunt het isolatiemateriaal zelf op de bodem van uw kruipruimte aanbrengen. Korrels of chips van EPS zijn hiervoor het meest geschikt. EPS is vochtafstotend en blijft drijven op water. Op die manier werkt de isolatielaag ook wanneer er een laagje water op de bodem van de kruipruimte staat. De korrels of chips van EPS blijven dan een afsluitende laag vormen waardoor het vocht in de kruipruimte niet langer tegen de vloer van uw woning condenseert. En dat is wel zo handig wanneer de grondwaterstand onder uw woning zo hoog is, dat het wegpompen van het water uit uw kruipruimte geen effectieve en blijvende oplossing biedt.

Behalve met EPS kunt u de bodem van uw kruipruimte ook isoleren met glaswolplaten, steenwol of isolatiefolie. Maar ook met piepschuim, schuimbeton of schelpen. Welk isolatiemateriaal in uw situatie het beste is, hangt onder andere af van de omvang van uw kruipruimte, de vochtigheid in uw kruipruimte en de vloer van uw woning.

Juist omdat bodemisolatie met zoveel verschillende soorten isolatiematerialen mogelijk is en al die materialen zo hun voor- en nadelen hebben, kunt u beter eerst deskundig advies inwinnen. Een advies of een offerte van een erkend en gecertificeerd isolatiebedrijf zoals Plus Isolatie is altijd vrijblijvend. U kunt daarna altijd nog overwegen om uw kruipruimte zelf te isoleren.

Vul uw kruipruimte nooit volledig op met isolatiemateriaal. Het is belangrijk dat er een ventilerende luchtlaag tussen het isolatiemateriaal en de onderkant van uw vloer blijft bestaan. Die lucht moet in verbinding staan met gaten of ventilatieroosters in de buitenmuur. Op die manier blijft uw kruipruimte via uw (spouw)muur op een natuurlijke manier geventileerd.

offerte spouwmuurisolatie